"Демократична България" обявява листата си за евровота (видео)

Изненадващо тя може да бъде оглавена от Радан Кънев след отказ на евродепутата от ДСБ Светослав Малинов от номинацията за водач

Обединението "Демократична България" беше основано точно преди една година, през април 2018.
Обединението "Демократична България" беше основано точно преди една година, през април 2018.
Обединението "Демократична България" беше основано точно преди една година, през април 2018.    ©  Георги Кожухаров
Обединението "Демократична България" беше основано точно преди една година, през април 2018.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Демократична България" е първата политическа формация, която ще обяви официално листата си за изборите за Европейски парламент на 26 май. Това ще стане на пресконференция в БТА днес от 14 часа, на която лидерите на трите партии в обединението - "Демократи за силна България", "Да, България" и "Зелените", ще представят включените в общата листа кандидати и тяхното подреждане.

Видео наживо от пресконференцията може да проследите тук

Изненадващо водаческото място в предложението на ДСБ се очаква да заеме Радан Кънев, който е зам.-председател на партията. Причината е, че настоящият евродепутат Светослав Малинов се е отказал от номинацията си за позицията след случая в понеделник в Европарламента с пакета "Мобилност 1", смятан за увреждащ интересите на българските превозвачи, когато два гласа не достигнаха той да не бъде допуснат за обсъждане в пленарната зала. Тогава трима от българските евродепутати не присъстваха, включително Светослав Малинов, чийто полет е имал закъснение. Въпреки че председателят на ЕП Антонио Таяни върна законодателния пакет в комисията по транспорта, а самият Малинов се извини за отсъствието си, на заседание на ръководството на ДСБ той се е отказал от номинацията си за водач, за да не дава повод да се спекулира със случая в предизборната кампания на "Демократична България". На същото заседание е взето решение водач на листата на ДСБ да бъде Радан Кънев.

Според източници от "Демократична България", цитирани от различни издания, Кънев ще оглави и общата листа на трите партии. Ако това се случи, втори след него ще е дипломатът Стефан Тафров, избран пряко с електронно гласуване от членове и симпатизанти на "Да, България" за водач на партийната листа, а третото място ще заеме номинираната за водач от "Зелените" Албена Симеонова, занимаваща се с биоземеделие.

В петък стана ясно, че "Зелените" няма да могат да се регистрират официално за евроизборите заради решение на Върховния касационен съд, задължаващо ги да сменят името на партията след няколкогодишна съдебна сага. Това обаче няма да се отрази на участието на кандидатите им, които остават в листата на "Демократична България".

Според източници на "Капитал" до последно ще бъде отворена вратата за "Движение България на гражданите" за техен представител в листата на обединението, въпреки че преди дни лидерът на партията Димитър Делчев каза, че се готвят за самостоятелно участие в изборите. Пред БНР той заяви, че с "Демократична България" не става, защото част от хората там работят за капсулиране и това тласнало СДС към ГЕРБ. В същото време той коментира и решението на СДС с думите: "Не разбирам как от ръководството на СДС си легнаха като опозиционери и на сутринта се събутиха като част от властта. Най-старата демократична партия, чиито идеи за демократичност и свобода и аз съм подкрепял, избра да стане част от модела на ГЕРБ, който гарантира на държавата вечен застой".

От действията на различни формации в последните дни проличава и стратегията за разпиляване на гласове за конкурентите на ГЕРБ отляво и отдясно. АБВ например заявиха , че ще се регистрират с името "Коалиция за България", с което БСП работеше в продължение на 14 години, а обявената от бившия член на ръководството на ДСБ Петър Москов консервативна партия КОД ще се опита да отнеме гласове от избирателите на "Демократична България".

Очаквайте по-късно подробности от обявяването на листата на "Демократична България"

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    grayeagle avatar :-|
    grayeagle
    • - 6
    • + 3

    Радан Кънев провали потенциална кандидатура на Плевнелиев.
    Лична е вината му , ДСБ да се яви като коалиция на изборите, като за коалиция процентът за влизане в НС е по- висок. Затова сега Възраждане има субсидия, Глас народен има и Татяна Дончева има, а ДСБ няма- пряк личен провал. Огромен. Оставяш партията си без пари за служители и партиен живот. Коалиция с ........................ легионерите. Аз легионери не съм чул да има у нас. Провалът бе ярък. Сега пари няма.
    Третия личен провал- парите на партията в КТБ. В ....КТБ.
    Пак загуба на пари и положение.
    И след толкова загубени партийни пари, сега иска да спечели пари ............ за себе си.
    непрекъсната непропорционална атака само към герб, при положение, че Борисов му даде министерство на правосъдието, което той прехвърли към Христо Иванов/ а трябваше тои да е министър- той е добър цивилист и има практически опит, а Христо никога не е бил действащ юрист, а е утопист и то опортюнист и то от комунистически произход/.
    Заради постоянните атаки към герб не се направи накаква атака към бсп и особено към Радев, който е открит проводник на проруски идеи .
    На последно място- създава се впечатление, че това е партия на двама души- Радан Кънев и Атанас Атанасов. Те редуват загуби с пълно непоемане на отговорност. Като Христо. Но зад него стоят американски пари и силно влияние, на което той е острие. Той си е несменяем от съпартийците, докато отгоре не го сменят.
    В ДСБ няма такива пари и такова влияние дори.
    Поне да беше минал през вътрешни избори.

    Нередност?
  • 2
    bzm avatar :-|
    bzm

    Тези верно са си повярвали,а и гнома е на 1 място...А бе бай Х,защо си не стоя на село?

    Нередност?
Нов коментар