🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петима се конкурират за пречиствателна станция в Пловдив за 60 млн. лв.

Това е един от малкото водни проекти напоследък, които привличат големи строители като Джи Пи, ГБС и "Хидрострой"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бъдещата пречиствателна станция в Пловдив, която за малко да бъде опасно забавена, най-после се задвижи. Проектът за над 59 млн. лв. без ДДС се финансира по оперативна програма "Околна среда" и трябва да се изпълни до края на 2023 г. Дългите обжалвания пречеха да се проведе състезание. Чак на 18 април е съставен изцяло първият протокол на оценителната комисия и от него стават ясни кандидатите - пет от големите фирми в бранша. Кой участва

Няколко от големите строителни компании все пак се появяват в състезанието за разлика от други ВиК проекти, където не проявиха интерес - в Тутракан и Шумен например, но там и стойностите са между 20 и 30 млн. лв.

Любопитно е да се проследи какво ще се случи с "Джи Пи груп" в този търг, тъй като през ноември, непосредствено след скандалите покрай фирмата и заръката на премиера да не печелят, компанията беше отстранена от поръчка за ВиК рехабилитация именно в Пловдив. Но пък подписа договора за тунел "Железница" на магистрала "Струма" за 180 млн. лв. и за пречиствателна станция в Чирпан за 13.79 млн. лв. с ДДС.

Другият участник - "Главболгарстрой", също е в подем - групата на Симеон Пешов спечели малка отсечка от "Струма", връзката на Южната дъга с Околовръстното шосе в София за 119 млн. лв., пречиствателната станция в Тутракан за над 25 млн. лв., участъка между Драгоман и Сливница за близо 98 млн. лв.

В този търг ГБС са декларирали за подизпълнител и "Кристална вода", свързана с Румен Гайтански-Вълка.

"Хидрострой" за дълъг период печелеха активно поръчки за пречиствателни станции и ВиК инфраструктура в Златни пясъци, Видин и др., но напоследък не са толкова активни в кандидатстването.

За разлика от тях фирми като "Строително-предприемачески холдинг" видно се явяват редовно на тези търгове по ОПОС, но отпадат в хода им.

След като компаниите отстранят неточности в офертите си в указания от община Пловдив срок, ще се задвижи търгът.

Тежки срокове

Досега търгът беше с неясна съдба. Обществената поръчка беше обявена преди повече от година - в началото на март 2018 г., но обжалванията бавеха процеса сериозно. През август 2018 г. най-после бяха подадени офертите, но нови жалби в Комисията за защита на конкуренцията спряха развитието.

Върховният административен съд (ВАС) се е съгласил с КЗК през октомври и отхвърля поредната словашката строителна фирма "Водохосподарске Ставби", която беше подадена при събирането на офертите през август. На 6 февруари и ВАС е отхвърлил искането на словаците.

След седем месеца блокаж и бездействие процедурата отново се задвижва.

Реконструкцията на пречиствателната станция е ключова за региона, тъй като в нея се преработват отпадъчните води не само на град Пловдив, но и на Куклен, Марица, Белащица, Браниполе, Брестник и други. Необходимо е ново оборудване, по-големи мощности и най-вече решение на проблема с утайките.

Изпълнителят ще има 730 дни за изпълнение на проекта. Ако до края на година се подпише договор с изпълнител, значи, че проектът ще бъде готов най-рано в края на 2022 г.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    csx30583975 avatar :-|
    csx30583975

    Поредното доказателство, че строителството се намира в страхотен подем. Конкуренцията е най-важното нещо и ражда качеството, само така!

    Нередност?
  • 2
    csx30583975 avatar :-|
    csx30583975

    Такива проекти трябва да има ... хубави и конкурентни, да могат фирмите да се конкурират и да се вдига постоянно качеството

    Нередност?
  • 3
    csx30583975 avatar :-|
    csx30583975

    Най-обичам да чета такива новини хубави! Какво по-хубаво от това, че ще се направи нещо ново и качествено? И то от сериозна фирма?

    Нередност?
Нов коментар