🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седем екипа продължават в конкурса за новия облик на площад "Света Неделя"

Очаква се победителят между проектите на архитектурните бюра и консорциуми да стане известен в края на ноември

Главният архитект на София арх. Здравко Здравков и председателят на журито Малина Едрева представят победителите на първия етап от конкурса за площад "Света Неделя"
Главният архитект на София арх. Здравко Здравков и председателят на журито Малина Едрева представят победителите на първия етап от конкурса за площад "Света Неделя"
Главният архитект на София арх. Здравко Здравков и председателят на журито Малина Едрева представят победителите на първия етап от конкурса за площад "Света Неделя"    ©  Велко Ангелов
Главният архитект на София арх. Здравко Здравков и председателят на журито Малина Едрева представят победителите на първия етап от конкурса за площад "Света Неделя"    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Архитекти от Италия, Франция, Русия и България продължават във втората фаза на конкурса за нов облик на площад "Св. Неделя" в историческия център на София. Главният архитект на града арх. Здравко Здравко обяви в петък кои са седемте архитектурни бюра и консорциуми, които Столичната община ще покани да разработят идейни проекти.

Продължаващите са избрани измежду 14 кандидати от 15-членно международно жури, оглавявано от Малина Едрева, председател на постоянната комисия по образование, наука, култура и културно многообразие към Столичния общински съвет.

Кой е в късата листа

Във втория етап на конкурса продължават: Консорциум OW/MA/CL с членове One Works, Maofficina, Cracknell; студио "Паола Вигано"; "Конкурент-90"; студио "Вилмот"; студио "Фуксас"; обединение между AI Architects, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширянин и обединение "ДжиТиЕрЕф&Студио Морфе" с участници "Студио Морфе" и "Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети".

Журито е отсявало кандидатите на база на тяхното портфолио. Някои са участвали с един проект, други – с повече. Сред критериите за подбор е дали кандидатстващият екип има опит в проекти, свързани с културно-историческото наследство и археология. Друг фактор е дали проектите са резултат от национални, локални и друг вид конкурси. С най-голяма тежест е била качествената оценка на представените проекти. Членовете на журито са давали индивидуална точкова оценка, следвана от дискусия, в хода на която някои от тях променили позицията си.

Главни архитекти на три европейски столици в журито

В международното жури влизат главните архитекти на Москва, Варшава и Тирана - арх. Сергей Кузнецов, арх. Марлена Хапах и арх. Йони Бабоци, бившият главен арх. на Ротердам Мартин Аарц, арх. Сотирис Цолус от Атина, който работи в Дубай, арх. Галина Тачиева, която работи в САЩ.

Камарата на българските архитекти е представена от арх. Борислав Игнатов и доц. Йорданка Кандулкова, Съюзът на българските архитекти – от арх. Григор Дойчинов. Регионалният исторически музей София – от д-р Венета Ханджийска, инж. Борис Чилев и арх. Валентина Върбанова, Университета по архитектура, строителство и геодезия - от арх. Ясен Кьосев. Член на журито е и Мария Маханджиева, юрист от Направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община.

Какво следва

Столичната община ще уведоми участниците в конкурса за решението на журито. След като изтече десетдневният срок за обжалване, ще покани избраните седем колектива да представят идейни проекти. Очаква се в края на ноември да стане известен победителят, на когото Столичната община ще възложи изработването на проекта за обновяването на площада.

За класираните от първо до пето място са предвидени награди общо за 250 хил. лева - от 70 хил. лева до 30 хил. лева. Победителят ще получи и възлагане за 250 000 лева, за да изработи технически и работен проект. След като станат известни необходимите средства за реализиране на проекта, ще се търси европейско или собствено финансиране.

Каква е идеята

Целта на проекта за площад "Света Неделя" според документацията е да осъществи приемственост между историческите пластове на тази територия, да свърже пешеходните пространства между бул. "Витоша" през ул. "Съборна", да експонира археологическите ценности, да обвърже публичните пространства с човешки мащаб, да създаде достъпна и безопасна среда за посетителите, съчетана със съвременен градски дизайн. На пространството трябва да има активност по всяко време на деня и годината. Освен това концептуалното решение трябва да е и икономически целесъобразно.

За целите на заданието направление "Архитектура и градоустройство" е заснело 3D всички фасади на околните сгради, които са пъстра смес от сецесион, модернизъм и постсоциалистическа архитектура.