НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Плажните концесии се връщат в туристическото министерство

Поправките, които предвиждаха търговете да се организират от Министерския съвет, така и не влязоха в сила

Темата породи сблъсък между туристическия министър Николина Ангелкова и бившия вицепремиер Валери Симеонов.
Темата породи сблъсък между туристическия министър Николина Ангелкова и бившия вицепремиер Валери Симеонов.
Темата породи сблъсък между туристическия министър Николина Ангелкова и бившия вицепремиер Валери Симеонов.
Темата породи сблъсък между туристическия министър Николина Ангелкова и бившия вицепремиер Валери Симеонов.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нов законопроект, внесен от Министерския съвет в парламента, отново ще пренареди правилата за отдаване на концесии на плажовете. Текстовете вече минаха на първо четене в правна комисия и връщат "стария ред" отпреди година, според който процедурите ще се провеждат от туристическото министерство по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, а не както е заложено сега - чрез общия закон за концесиите, за което дълго настояваше бившият вицепремиер Валери Симеонов. Това бе една от най-сериозните конфликтни точки с туристическия министър Николина Ангелкова.

В момента има шест "висящи" концесионни процедури, е посочено в мотивите към законопроекта, според които новият ред бил усложнен.

По оста Симеонов- Ангелкова

В края на 2017 г. след законова поправка процедурите за отдаване на плажове минаха по общия ред и към Министерския съвет. Това беше искане на вицепремиера Валери Симеонов, който беше в публичен конфликт с туристическия министър Николина Ангелкова именно за управлението на плажовете. Симеонов твърдеше, че ивиците се раздават по непрозрачни процедури и част от концесионерите в големите курорти са свързани с бившите силови групировки СИК и ВИС.

Само няколко месеца след приемането на текстовете обаче чрез поправки в преходните разпоредби на друг закон срокът за влизане в сила на новия начин за отдаване на концесии - по общия ред, беше отложен за началото на 2019 г. На практика той не е бил и прилаган, защото наредбата за мониторинг на плажовете се оспорва пред съда. Така още в края на миналата година туристическият министър Николина Ангелкова съобщи, че се създава "правен вакуум".

Новите стари поправки

Първоначално ГЕРБ имаха идея да удължат до 2021 г. срока, в който се отлага влизането в сила на концесионирането по Закона за концесиите, но това доведе до скандал в парламента с НФСБ и БСП и текстовете в крайна сметка бяха оттеглени.

Междувременно туристическото министерство пусна за обществено обсъждане още през февруари нови поправки, с които връща "стария ред" при концесионирането на плажовете. Сега те са придвижени и към парламента и най-общо казват, че концесионирането ще става по закона за Черноморското крайбрежие. Търговете за концесии ще се провеждат от туристическото министерство, което ще внася за гласуване в Министерски съвет и избора на победител. Контролът върху спазването на договорите е също във ведомството, какъвто беше и редът преди поправките по искане на Валери Симеонов.

В мотивите на законопроекта е посочено, че изцяло новият Закон на концесиите е написан заради промени в евродиректива, която обаче се прилагала при т.нар. трансгранични концесии със стойност над 5.5 млн. евро. В случая с плажовете едва 3% от процедурите можело да надвишат този праг. Според мотивите плажовете трябва да се отдават по специализирано законодотелство по подобие на концесиите за минерална вода, чийто ред е чрез закона за водите. Министерски съвет посочва още, че в момента има 6 "висящи" процедури за концесии.

През седмицата текстовете бяха приети на първо четене в правната комисия в парламента като срещу тях гласува представителят на партията на Валери Симеонов - НФСБ, Христиан Митев.

Отделно от тези промени в парламента предстои да се разглежда и наложеното от президента вето върху поправките, в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, въвеждащи ограничения за дивото къмпингуване.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар