🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Управляващите отменят машинното гласуване за местни и парламентарни избори

С машини ще може да се гласува само на вота за президент и за евродепутати

Според управляващите от ГЕРБ вотът с машини е несигурен и скъп
Според управляващите от ГЕРБ вотът с машини е несигурен и скъп
Според управляващите от ГЕРБ вотът с машини е несигурен и скъп    ©  Юлия Лазарова
Според управляващите от ГЕРБ вотът с машини е несигурен и скъп    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пет месеца след като парламентът прие промени в Изборния кодекс, с които беше разписан план за пълно въвеждане на машинното гласуване, управляващите внесоха в сряда в Народното събрание поправки в изборните правила, с които частично го премахват. Те предвиждат гласуването с машини за местните и парламентарните избори да бъде отменено, а да остане само за вота за президент и за евродепутати.

Вносители на поправката са депутати от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля", а според председателя на правната комисия Анна Александрова зад промяната стои и ДПС, под чийто натиск преди европейските избори бе прието поетапното въвеждане на пълното машинно гласуване, което първоначално предвиждаше гласуване с машини да има в 3000 секционни избирателни комисии за евровота и 6000 за местните избори.

По думите на Александрова против отмяната на този вид гласуване са само БСП, които са изразили мнението си по време на заседанието на работната група по казуса към правната комисия минала седмица. Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков уточни, че промяната се прави в преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс, за да няма възможност да се внасят и други промени в изборните правила преди местните избори, които ще се проведат в края на октомври.

Мотивите на управляващите за отмяната

За промяната управляващите от ГЕРБ се позоваха на доклад на Централната избирателна комисия (ЦИК) за резултатите от машинното гласуване след европейските избори, който по думите на Александрова е "изключително тревожен". "В него се посочва, че сигурността на вота е застрашена и има трудности по отношение на сертифицирането на машините", каза Александрова.

За тези трудности говори и вицепремиерът Томислав Дончев миналия петък в парламента, като посочи, че в Изборния кодекс има неяснота какво е одит, проверка и какво е упълномощен орган по отношение на машинното гласуване. "Такъв сертифициращ орган няма. Като капацитет също няма. Няма държавен орган, на който в закон да му в вменено това", каза Дончев. Вицепремиерът предупреди и че за местните избори машинното гласуване може да се окаже "много голяма и скъпа авантюра с цената на много грешки при отчитането на волята на избирателите".

Същите аргументи изтъкнаха и Ана Александрова и Александър Ненков при представянето на промяната в Изборния кодекс.

Още аргументи "против"

Председателят на правната комисия посочи, че за разлика от европейския вот, на който се гласува за една национална листа, за местния вот избирателят прави няколко избора - за кмет на община и на населено място, за листа за общински съветници, а в големите градове - София, Пловдив и Варна и за районни кметове. Има и преференциално гласуване за съветниците. "Това са 5 вида избори. Ако на местните избори се гласува с 6000 машини, както е по закон, има риск от провал на вота, защото сигурността на вота е изключително застрашена", заяви Александрова. Тя обясни, че на местните избори гласуването е в два тура, между които софтуерът на машините трябва да се зареди отново.

Ненков даде пример с европейските избори в София, където приемането на протоколите от секционните избирателни комисии е приключило в 9 часа сутринта на следващия ден заради многото сгрешени протоколи от машинното гласуване, при положение че вотът е само в един тур и избирателната активност е била сравнително ниска - 33%. "Машините за гласуване се оказаха едни скъпоструващи играчки, които не доведоха до по-честни и по-организирани избори", каза Ненков. Според анализа на ЦИК вотът на един избирател с машини е струвал около 60 лв., а от тази възможност на евроизборите са се възползвали малък брой избиратели - едва 27% от гласувалите.

И няколко аргумента "за" машините

Единствено БСП продължава да настоява машините да се използват в изборите. Депутатът Крум Зарков нарече отмяната на гласуването с тях "абсолютно неприемливо". Именно на местни избори според зам.-председателя на партията Кирил Добрев има най-голяма нужда от машини, защото само няколко гласа са решаващи за избор на кмет или общински съветник. А както каза народният представител Христо Проданов едно от големите предимства този вид гласуване е, че намалява възможността за недействителни бюлетини. Що се отнася до аргумента, че е скъпо - при пълното му въвеждане, както е предвидено през 2021 г., бихме спестили от хартия и печатница за бюлетините, а можело да се мисли и за намаляване на съставите на избирателните комисии, които също получават заплащане.

Заключението на БСП е, че ЦИК е саботирала машинното гласуване, за да може да се провали и управляващите да имат аргументи да го отменят. Според Крум Зарков е показателно, че ГЕРБ не предлагат текстове, които да поправят евентуалните пропуски, а направо премахват машините. "Как си представяте държава, в която има суперкомпютър, а машините за гласуване са й сложни", коментира и Добрев.

В сряда правната комисия ще разглежда промяната на свое заседание, а в петък поправката ще влезе за одобрение на първо четене в пленарната зала.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 2
    • + 4

    Очевидно че фалшифицирането на резултатите става много по-лесно по "добрия стар начин". Мафиотската държава на Бойко!

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1
    • + 7

    След като разкараха изборната машина Цецо, защо са им други машини?
    Връщаме се при Гочоолу и Дочоолу. От това гербаджиите разбират!

    Нередност?
  • 4
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 1
    • + 5

    Мафията разбра, че купуването на гласове и превръщането на гласовете на канкурентите в невалидни гласове при машинното гласуване е невъзможно. Затова с аргумент, че са тъпи цървули са решили да прекретят една изключетелно разумна практика вадеща до по-бързо, и по-лесно гласуване, по честно и по-бързо броене, както и до по-евтино гласуване. По голяма тъпотия, че флашките били несигурен носител на информация - не съм чувал. Явно бабата дето се опита да си изсмуче от пръстите някакви аргументи "против" машиннити гласувате успя да ние убеди само в своята простотия. Питам се обаче за псевдо-патриотите и Марешки? На ли уж вие не бяхте толкова тъпи? Защо сте в коалицията на тиквите?
    ГЛАСУВАЩИТЕ ЗА ОТМЯНАТА НА МАШИННИЯ ВОТ В СЪЩНОСТ СА КОАЛИЦИЯТА НА КУПУВАЧИТЕ НА ГЛАСОВЕ В БЪЛГАРИЯ !!!
    Те контролират взелите парите им цигани с предварително попълнена бюлетина, която циганите вземат преди да влязат в изборната секция и след това като върнат дадената им от комисията празна бюлетина им се броят парите. Празната бюлетина се попълва за следващия продавач на глас, който прави същото. При тази схема на купуване няма некакво значение дали циганина знае да чете на български език. Затова явно и ДПС ще гласуват с двете си ръце. Но все пак - КАКВО ПРАНЯТ ПСЕВДО ПАТРИОТИТЕ В ТАЗИ КОАЛИЦИЯ НА МАФИЯТА !!!

    Нередност?
  • 5
    peni_nikol.53. avatar :-?
    Peni Nikol
    • - 2
    • + 1

    Питам защо пРезидентът Радев не гласува машинно, а нинова ...

    Нередност?
  • 6
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 1
    • + 4

    Патриот е - душа дава
    за наука, за свобода;
    но не свойта душа, братя,
    а душата на народа!...

    И е добър християнин:
    не пропуща литургия;
    но и в черква за туй ходи,
    че черквата й търговия!...

    И е човек с добро сърце:
    не оставя сиромаси;
    но не той вас, братя, храни,
    а вий него със трудът си!

    Нередност?
  • 7
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 2
    • + 3

    Въпреки, че в моята секция имаше машина, този начин на гласуване не ми беше предложен. След като изрично поисках да гласувам машинно чак тогава се оказа, че мога и така да гласувам!!! Явно целият този цирк с доклада на ЦИК е бил предварително режисиран още преди наемането на машините. Защото друг аргумент освен невъзможността да имаш реално доказателство как е гласувал човека на когото купуваш гласа му, няма! Този цирк, обясняван с глупостта на изборните комисии показва наглостта на КОАЛИЦИЯТА НА КУПУВАЧИТЕ НА ГЛАСОВЕ В БЪЛГАРИЯ !!!

    Нередност?
  • 8
    oix39371817 avatar :-|
    TM
    • + 1

    До коментар [#7] от "proizvoditel":

    В секцията, където ходя да гласувам предлагаха на всички преди мен, както и на мен самия. Гласувах машинно, но така и не успях да разбера как по-точно това машинно гласуване би попречило на фалшиви гласове? До колкото видях се използва някаква карта с чип, но наистина не разбирам кое пречи от комисията да си разцъкат с тази карта още гласове?

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 4

    До коментар [#8] от "T.M.":

    [quote#8:"T.M."]не разбирам кое пречи от комисията да си разцъкат с тази карта още гласове?[/quote]

    Ами пречи това, че няма да им се засече бройката - колкото са отбелязани гласувалите в списъците, толкова трябва да са и гласовете, т.е. сборът на хартиените бюлетини и на машината.

    На евровота неизлизането на тая аритметика беше драмата в огромния брой секции. Затова и стоят по цяла нощ - не им се засичат т.н. контроли, демек сметките и трият и бришат по стълбите.

    С машинното гласуване няма как циганинът Пешо да влезе в секцията с предварително попълнена бюлетина и като доказателство, че я пуснал да покаже после отвън на барото празната, която му е дала комисията.

    Машинното гласуване обективизира процеса, като минимализира купения и корпоративния вот и намалява ролята на тъпотата и стъкмяването в секционните комисии.
    В това състояние на нещата реално ни трябва обективизиране на вота. И аз лично съм много смутен, че не се чува изобщо гласчето на т.н. десни по темата. Те повикаха при опита на ДПС-Герб да отменят преференциите, а сега при официализирането на фалшифицирането на изборите - немеят.

    Защо?

    Машинният вот е крачка за излизане от тресавището. Гледайте, слушайте и мислете кой е против нея-

    Нередност?
Нов коментар