Вечерни новини: ЕЦБ обявява резултатите от проверките на банките, ЕК критикува България заради африканската чума

Обвинените в кибератака заради изтеклите данни от НАП станаха трима, Франкфурт намекна за ново понижение на лихвите през септември

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-запомнящото се събитие в четвъртък е гражданският протест срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Стотици поискаха от Висшия съдебен съвет (ВСС) да оттегли кандидатурата на Гешев. Протестът беше подкрепен и от "Демократична България". Както вече стана класическо, по същото време се проведе и миниконтрапротест, напоително отразен от кафявата агенция "Пик".

Кризата около заразата с африканска чума при свинете продължава да се разраства, като Брюксел критикува остро небрежността на българските власти. Междувременно пък депутатите решиха, че ще направят собствено разследване около изтичането на данни от НАП, като създадоха временна анкетна комисия с председател Красимир Ципов от ГЕРБ. Ако се съди по резултатите от многобройните такива комисии, тази едва ли ще произведе нещо смислено.

По-долу може да видите селекцията от най-важните новини през днешния ден, обяснени така, че да се разбира не само какво се случва, но и какво означава то.

НАЙ-ВАЖНАТА НОВИНА ДНЕС

ЕЦБ ще обяви в петък резултатите от проверката на шестте български банки

Ситуацията накратко: В петък привечер Европейската централна банка (ЕЦБ) ще обяви дълго чаканите резултати от проверката на качеството на активите и стрес тестовете на шест български банки. Това са топ три финансови институции по активи - Уникредит Булбанк, Банка ДСК и Обединена българска банка, както и топ три на тези с местен капитал - Първа инвестиционна банка, Централна кооперативна банка и Инвестбанк. Проверката е вследствие на заявеното от България намерение да влезе в тясно сътрудничество с ЕЦБ (начинът страните извън еврозоната да се присъединят към Банковия съюз). Всичко това се прави с една цел - страната да получи одобрение за валутния механизъм ERM II (познат като чакалнята на еврозоната).

- БНБ днес вече съобщи, че резултатите от оценката на ЕЦБ съответстват на тези от проверката, извършена от тях през 2016 г.

- Централната ни банка заяви още, че ще бъдат предприети последващи действия, свързани с по-нататъшно укрепване на капиталовата позиция на банките.

- Досега нито една държава извън еврозоната не е влизала в банковия съюз - България проправя пътя, по който година по-късно тръгна и Хърватия.

Защо е важно това: Резултатите от проверките на ЕЦБ са реалният входен билет на България към чакалнята на еврозоната. През лятото на миналата година страната ни сключи сделка със своите европейски партньори, в която най-важната точка е банковият съюз. Затова и след оценката за банковия сектор, която ще даде Франкфурт, ще стане ясно кога ще е факт договореното от правителството синхронно влизане в ERM II и Банковия съюз. От публикуваното в четвъртък съобщение от БНБ става ясно, че засега изненади не се очакват. Останалите ангажименти, които пое България, са основно законови промени, свързани с финансовия сектор, управлението на държавните предприятия и борбата с прането на пари. Министерството на финансите вече ги отчете като изпълнени.

- Първоначалната цел България да влезе едновременно в чакалнята на еврото и Банковия съюз през юли 2019 г. вече е нереалистична най-малкото защото последната редовна среща на министрите на финансите от еврозоната за лятото мина.

- Дори и при положителен доклад без забележки от страна на Франкфурт, формалното влизане в механизма вероятно ще стане най-рано през октомври, когато е следващото заседание на еврогрупата.

- Междувременно приемането на България в клуба на страните, които използват еврото, може да се протака дори по-дълго, защото има риск от субективна преценка дали всички ангажименти са изпълнени.

ТРИ ПО ТРИ

Трите новини от България и света днес, които си заслужава да се знаят, в три изречения

Обвинените за кибератаката срещу НАП станаха трима

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинение и на собственика на TAD Group Иван Тодоров за изтеклите лични данни от базите на НАП. За него е издадена и европейска заповед за арест, а преди дни адвокати обясниха, че Тодоров е в Канада по работа. Той е третият обвинен по случая заедно с търговския директор на фирмата Георги Янев и служителя Кристиян Бойков. Делото беше прехвърлено в специализираната прокуратура, а според държавното обвинение са събрани достатъчно данни за извършено компютърно престъпление с цел да се създаде смут и страх у населението.

ЕК: Може да загубите свиневъдството си заради небрежност

В България не е направено много, за да се избегне кризата с африканската чума по свинете, заяви пред БНР еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис, който се изказа доста остро по темата. "Докато очакваме официалните резултати от разследването, мога само да отбележа, че това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата, както трябва, и не е внимавал", допълни еврокомисарят, а земеделският министър Десислава Танева призна по-късно, че има проявена небрежност. Междувременно кризата в страната се продължава да се разраства и към района на Монтана и Велико Търново.

ЕЦБ намекна, че може да намали лихвите през септември

По този начин централната банка на еврозоната ще се опита да подпомогне икономиката на валутния съюз и износителите и да овладее страховете от глобалното забавяне на икономиката на фона на нарастващото търговско напрежение. Банката промени изявлението си за паричната си политика след днешното заседание, като заяви, че лихвите ще останат непроменени на рекордно ниските си нива "или на по-ниски" до средата на 2020 г. Следващата седмица се очаква Федералният резерв на САЩ да намали лихвите за първи път от десетилетие.

КАРТИНКА НА ДЕНЯ

Многохилядни протести свалиха губернатора на Пуерто Рико