ВСС загря за избора на Гешев

Без дебат и въпреки съмненията за проблеми Димитър Петров беше назначен за шеф на спецпрокуратурата

Димитър Петров (вдясно) и Иван Гешев по време на ареста на Десислава Иванчева
Димитър Петров (вдясно) и Иван Гешев по време на ареста на Десислава Иванчева
Димитър Петров (вдясно) и Иван Гешев по време на ареста на Десислава Иванчева    ©  Цветелина Белутова
Димитър Петров (вдясно) и Иван Гешев по време на ареста на Десислава Иванчева    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Димитър Франтишек Петров е новият ръководител на Специализираната прокуратура. Той заемаше поста като изпълняващ дейността от края на октомври 2018 г. Спецпрокуратурата остана без ръководител, след като миналия юли Иван Гешев стана заместник главен прокурор. В прокуратурата се коментира, че Петров е от близкото обкръжение до единствния към момента кандидат за бъдещ главен прокурор.

Димитър Петров беше избран с гласовете на всички 11 членове на Прокурорската колегия на съвета. Към него бяха отправени само няколко въпроса, а дебатът около кандидатурата му беше вял и изпълнен с клишета. След гласуването главният прокурор поздрави Димитър Петров с думите: "честито, назначен сте". В началото на процедурата имаше още един кандидат - Даниела Начева, която се явява по делото КТБ, но тя се отказа, посочвайки "лични причини".

Пълен отличник - брани Пеевски, атакува "лошите медии"

Димитър Петров е завършил право в Нов български университет. Влиза в системата през 2004 г. като следовател в Силистра, а следващата година идва в София. През 2006 г. е назначен за прокурор в Софийската районна прокуратура, а от 2011 до 2018 г. е командирован в Софийската градска прокуратура. Там той наблюдава разследвания от висок обществен интерес. През 2015 г. той отказва да образува досъдебно производство срещу Делян Пеевски по подадения сигнал срещу него за набеждаване, подаден от Георги Христов - един от тримата задържани през юни 2014 г. и обвинени в т.нар. опит за убийство на Пеевски. Разследването беше прекратено, след като при гледането на мярката на обвиняемите стана ясно, че то е образувано, без да има каквито и да било доказателства.

С неясни мотиви Франтишек прекратява разследването по т.нар. афера "Яневагейт". Той внесе обвинението срещу бившия ръководител на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов и бившия шеф на Софийски градски съд Владимира Янева, което завърши с оправдателни присъди. Той се явяваше като прокурор и по делото за данъчни престъпления срещу издателя на опозиционният сайт "КлубZ". То завърши с оправдателна присъда на първа инстанция.

През 2018 г. Димитър Петров е командирован в Специализираната прокуратура, а малко след това става заместник на Иван Гешев. Двамата присъстваха по време на показания арест на кмета на "Младост" Десислава Иванчева през април 2018 г., който беше квалифициран от съда, разгледал делото и на първа инстанция, като нарушение на презумпцията й за невиновност.

Димитър Петров се появи по време на десанта на спецпрокуратурата в офисите на фирмите на съиздателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев.

От справката към кандидатурата му се вижда, че му е било наложено наказание "забележка" от градския прокурор на София, която обаче е отменена от ВСС. Вероятно става дума за сблъсъка на Франтишек с дете в столично училище. "Доколкото разбрах, той го ударил по лицето. Шамаросал го е и го е хванал за гушата. Ходихме на психиатър. С травма е детето от случката... Моят син не е бит никога. Не възпитавам децата си с бой. Най-малко ще позволя някой си да го "възпитава" по този начин", коментира бащата, цитиран от сайта "Биволъ".

Прокуратура с проблеми, които не са за пред хората

След като през юли 2018 г. Иван Гешев стана заместник на Сотир Цацров, Специализираната прокуратура беше поета от Даниела Начева. На 24 октомври 2018 г. тя поиска от Прокурорската колегия да я освободи от временно заеманата от нея длъжност. По предложение на Иван Гешев Сотир Цацаров предложи нейното място да бъде заето от Димитър Петров.

Рокадите в управлението на спецпрокуратурата извади наяве проблеми в работата ѝ повдигна въпроси около оставеното от Иван Гешев наследство там.

Тогава членът на колегията Огнян Дамянов каза, че от случващото се може да се предположи, че "в тази прокуратура по отношение на административно-организационната дейност вероятно съществува някакъв проблем". После Дамянов добави: "Само ще отворя една скоба - аз съм в един дисциплинарен състав (без да навлизам в детайли) и там основният проблем също сочи някакви проблеми в административно-организационната дейност".

Дамянов предлага Прокурорската колегия да покани тримата зам. административни ръководители на Специализираната прокуратура, за да ги изслуша "за нейното актуално състояние и проблеми, за да можем да вземем решение кой да изпълнява функциите, дали предложеният колега ще може да се справи със задачата".

Главният прокурор се съгласява с предложението: "Подобен подход аз също бих приел, нали точно така, както е предложил г-н Дамянов, като мисля, че логично е да бъде изслушан не само предложеният кандидат, а да бъдат изслушани и тримата заместници на административния ръководител. Не става дума да бъдат изслушвани относно проблеми и всичко друго, но съвсем ясно г-н Дамянов визира предмета на едно такова изслушване". Предложението е прието единодушно.

До изслушване обаче така и не се стига. На следващото заседание на ВСС става ясно, че Йордан Стоев (от квотата на "Атака") е поискал точката за изслушването да бъде оттеглена, тъй като законът не предвиждал подобна процедура. Сотир Цацров взима думата, за да изрази "лично мнение", което е противоположно на позицията му от предходното заседание. Той се съгласява, че законът не допуска подобна процедура и отбелязва: "Не че има пречка колегията да го направи, но тя би го направила, ако счете, че съществуват проблеми, които проблеми налагат изслушването на тези заместници. Такива проблеми както в работата на Специализираната прокуратура, така и на ръководния екип аз не виждам." После Цацаров обяснява, че е говорил с Димитър Петров и Даниела Начева и "действително не съм установил такива проблеми".

След него се изказва единствено Йордан Стоев, който казва, че ще се създаде опасен прецедент: "Но ако си представим, че подобна ситуация трябва да бъде с колеги от Силистра, от Варна или от друга прокуратура, която е доста отдалечена от София, то може да си направите извода какво означава всичките заместници да дойдат тук, да отделят това време и съответната прокуратура да остане без съответното управление и ръководство."

Сотир Цацаров слага края на дебата: "Други изказвания? Още веднъж? Не" и единодушно членовете на прокурорската колегия гласуват да няма изслушване. Днес, при избора на Димитър Петров, темата въобще не беше повдигната от кадровиците.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-?
    evpetra
    • + 5

    А защо Димитър Петров не е съден за насилие над дете? Защото не сме приели Истанбулската конвенция ли? И доколкото си спомням, случката се разиграва в училищния бюфет. Какво е търсил там прокурорът?

    Нередност?
  • 2
    kosiogenchev avatar :-|
    Косьо Генчев
    • + 2

    ". . . .Георги Христов - един от тримата задържани през юни 2014 г. и обвинени в т.нар. опит за убийство на Пеевски. Разследването беше прекратено, след като при гледането на мярката на обвиняемите стана ясно, че то е образувано, без да има каквито и да било доказателства."

    Тия двамата са абсолютни капути. Носят "прически" като капути и се държат като капути. Само цитираното по-горе изречение е напълно достатъчно за охарактеризирането им.
    Не заная, дали още Господ е българин? Явно и Той е вече е отпрашил през Терминал 2.
    Така спасението ни вече не е в Божиите ръце и ще трябва да се напънем сами! След 30 години на капутизация на българската прокуратура пак ще се борим за демокрация!

    Нередност?
Нов коментар