🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Прокуратурата безпрецедентно изпрати на медиите доказателства по "НАПлийкс"

Славчо Атанасов пак ще е кандидат за кмет на Пловдив; Фед очаквано намали базовите лихви; Китайската армия предупреди протестиращите в Хонконг

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Депутатите от днес са във ваканция и политическото жужене позатихна, но пък прокуратурата продължава да е генератор на гигантски шум. Днес обвинението предприе спорната стъпка да публикува "доказателства" по случая с атаката към НАП.

Сравнително тихо е в Европа, като ЕС все още не е стигнал до консенсус кой да е новият ръководител на МВФ, макар името да се очакваше днес. Сред кандидатите е и Кристалина Георгиева.

Безпрецедентните по брой и размер пожари около Арктика - най-вече в Сибир, продължават да са извън контрол, а гигантското количество дим вече достига Аляска и Канада, където също има пожари. Подобни явления ще са все по-голям и често срещан проблем на фона на развиващата се климатична криза.

НАЙ-ВАЖНАТА НОВИНА ДНЕС

Прокуратурата прати до медиите доказателствата си срещу TAD Group

Какво се случи: Решена категорично да покаже сериозността на разследването и доказателствата срещу собственика и служителите на TAD Group за атаката към НАП и за киберрекет, специализираната прокуратура направи безпрецедентен ход, като изпрати до медиите част от доказателствата по разследването. Става дума за 13 файла, сред които са снимки на файлове от компютри, телефон, стоп кадри от охранителни камери в компанията с обяснителни бележки, както й извадки от свидетелски показания. Може да се предположи, че основното доказателство са записите от охранителните камери в офиса на фирмата. Всички файлове са с уж заличени лични данни, което обаче се оказа, че не е съвсем така.

- Сред файловете е и скрийншот, за който се твърди, че е от телефона на сочения за директен извършител на атаката срещу НАП Кристиян Бойков. На него се вижда заключен чат с име "Биволъ". Конкретно доказателство, че данните са изпратени предварително на "Биволъ", както смята прокуратурата, обаче няма. В сряда Асен Йорданов и Атанас Чобанов от сайта отрекоха публично да са получавали данните или да са били във връзка. Днес прокуратурата e издала европейска заповед за разпит на Чобанов, който живее в Париж.

- Прокуратурата обаче допусна сериозен гаф, като пропусна да заличи в ЕГН-тата на премиера Борисов, главния прокурор Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски от един от скрийншотовете. Освен това пусна и връзка към незащитена база данни с лична информация за 2099 прокурори и следователи.

Каква е целта: Подобно разпространение на части от доказателствения материал е спорно, тъй като може да повлияе на общественото мнение, което пък може да упражни натиск върху съда. Прокуратурата обаче очевидно опитва да си направи кризисен PR, след като вчера стана за смях с твърдения, че TAD искали да хакнат поливната системата пред Народното събрание (която се оказа напълно механична) и да пръскат политици. Редом с това институцията страда от много високо обществено недоверие и много от твърденията срещат публично съмнение.

ТРИ ПО ТРИ

Новините от България и света днес, които си заслужава да се знаят, в три изречения

Бившият кмет на Пловдив от 2007 до 2011 г. и настоящ депутат от НФСБ Славчо Атанасов пак е кандидат за кмет на града, след като номинацията му беше издигната официално от партията на Валери Симеонов и ВМРО. На последните местни избори Атанасов спечели солидна подкрепа и изгуби с малко балотажа с Иван Тотев от ГЕРБ. След два мандата начело на града на тепетата Тотев сега няма да участва заради вътрешнопартийни разногласия, но ГЕРБ още не са обявили кой ще е техният кандидат.

Федералният резерв на САЩ очаквано намали базовите лихви с 25 пр. пункта до диапазона 2-2.25%, като това е първото понижение от разгара на финансовата криза през 2008 г. Председателят на Фед Джером Пауъл обаче изпрати противоречиви сигнали, че това не може да се счита за начало на низходящ цикъл, и така разочарова пазарите и ядоса Тръмп. Доларът поскъпна до най-високото си ниво спрямо еврото от две години, американските пазари се понижиха, а спадът последва на борсите в Лондон и Париж.

Китайската армия прекъсна мълчанието си и се обърна с твърд тон към протестиращите седмици наред в Хонконг. Ръководителят на гарнизона в автономната зона предупреди, че е "решена да защити суверенитета на Китай", след като случващото се "сериозно заплашва живота и безопасността" на хората и не бива да се толерира. Демонстрациите започнаха заради спорния законопроект, който би улеснил екстрадицията в континентален Китай на жители на полуавтономната територия, която се радва на редица привилегии.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"Ще фокусирам работата върху следните приоритети, които бих категоризирала като трите "С": свързаност, сътрудничество и срещу корупцията (на английски Connectivity, Collaboration, and Corruption - бел. ред.). Ако номинацията ми бъде одобрена, ще работя с България в борбата с корупцията и за укрепване върховенството на закона, което е ключово за продължаващия растеж на България."

Херо Мустафа - посочена от Белия дом за следващ посланик в България, при изслушването пред сенатската комисия за външна политика. София ще бъде първи посланически пост за Мустафа, която е с кюрдски произход, след две десетилетия в Държавния департамент.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lji25617358 avatar :-|
    simChо

    Прецедентно ..
    Вече веднъж имаше PR презентация на следствени данни..
    По "Горнооряховското дело" ..

    А то завърши съвсем скоро - последният щрих от него бяха едни 30 000 ...

    Нередност?
Нов коментар