🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Софийски имоти" с оферти на забележително ниски цени

Търсят се наематели на хотел "Щъркелово гнездо", двуетажна къща в кв. "Иван Вазов", офис на две нива във "Витоша" и почивни бази

Двуетажната къща в квартал "Иван Вазов" се дава под наем за 200 лв. без ДДС
Двуетажната къща в квартал "Иван Вазов" се дава под наем за 200 лв. без ДДС
Двуетажната къща в квартал "Иван Вазов" се дава под наем за 200 лв. без ДДС    ©  Владислав Панев
Двуетажната къща в квартал "Иван Вазов" се дава под наем за 200 лв. без ДДС    ©  Владислав Панев
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Изоставена къща в центъра, офис на две нива в район "Витоша", хотел до язовир "Искър". Това са част от имотите, които общинското дружество "Софийски имоти" иска да отдава под наем при забележително ниски начални цени.

Едно от най-любопитните предложения е това за хотел "Щъркелово гнездо", на брега на язовир "Искър". За хотелската част от две масивни сгради с леглова база от 50 легла, ресторант и игрище, разположени върху терен от 6625 кв.м, началната месечна цена е направо символична - 2500 лв.

За 2018 г. "Софийски имоти" е отчело приходи на обща стойност 5.1 млн. лв. Те са събрани най-вече от продажбата на земи и сгради, които са генерирали общо 2.5 млн. лв. Другият източник са тези от наем на сгради, земи и съоръжения, като приходите от тях са на обща стойност 2.4 млн. лв. В същото време разходите за суровини, материали и външни услуги са в размер на 2.8 млн. лв., показват финансовите резултати на дружеството. В графата "други разходи" числото също не е малко - над 1 млн. лв.

Другото предложение е за обособената част от двуетажна сграда, която представлява офис на две нива с работни помещения и складови площи, чиято разгъната застроена площ е 273 кв.м. Сградата се намира близо до кръстовището на Околовръстния път и ул. "Любляна", като цената отново е доста ниска за това, което се предлага - 450 лв. без ДДС. За сравнение, пазарните наеми на офиси в близкия кв. "Овча купел" са около 5 евро на кв.м - или при предлаганата площ над 1350 евро.

"Софийски имоти" търси наемател и за двуетажната къща на ул. "Бурел" №67 в столичния квартал "Иван Вазов", за която минимална цена е 200 лв. без ДДС на месец. Площта ѝ е 126 кв.м, а прилежащият терен - 292 кв.м. Състоянието ѝ поне на снимки изглежда добро, въпреки че се води изоставена, а локацията ѝ на метри от бул. "Витоша" и входа на Южния парк я правят изключително привлекателна. За сравнение - офертите за гарсониера в "Люлин" започват от 450 лв.

Предложения за подобни сделки има и по морето - в Шабла се отдават 33 броя бунгала за минимална цена от 230 лв., в Созопол - триетажна почивна база от 120 легла и ресторант струват 3180 лв. на месец, а в Обзор дружеството предлага две масивни сгради с 180 легла за 1250 лв. без ДДС.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    Като гледам нито един от тези имоти не е в добро състояние и ако някой иска да пребивава там, трябва да се охарчи за ремонт. Това твърде вероятно е и причината за ниските наеми. Освен това все пак става въпрос за търг.

    Ако имате интерес общината да получи по-добър дивидент, можехте поне да споделите линк, към който да се насочват потенциални клиенти.

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 3

    Къщата-призрак на ул. Бурел трябва да се превърне в нещо смислено. В района има остър дефицит на ясли.

    Нередност?
Нов коментар