Вот по време на криза - още от същото

Въпреки най-тежката ситуация за управляващите от началото на мандата до падането на правителството едва ли ще се стигне

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатите от партията ще подкрепят искането на БСП за оставка на правителството на Борисов без очакване вотът на недоверие да успее
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатите от партията ще подкрепят искането на БСП за оставка на правителството на Борисов без очакване вотът на недоверие да успее
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатите от партията ще подкрепят искането на БСП за оставка на правителството на Борисов без очакване вотът на недоверие да успее    ©  Георги Кожухаров
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатите от партията ще подкрепят искането на БСП за оставка на правителството на Борисов без очакване вотът на недоверие да успее    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

БСП внася в понеделник вота на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов за провала на политиката му в областта на околната среда и водите, но изходът от него отново изглежда предизвестен. От проведените от социалистите консултации с парламентарно представените политически сили извън мнозинството само от ДПС заявиха готовност да подкрепят искането за оставка на кабинета. Депутатите от "Воля" отложиха окончателното си решение с аргумента да се запознаят с мотивите на вносителите. Независимите депутати, част от които са от "Атака", изобщо не се отзоваха на поканата на БСП за среща. А техните гласове и тези на колегите им от партията на Веселин Марешки са решаващи за оцеляването на правителството на Борисов.

Най-сериозната криза за управляващите

На пръв поглед управляващите са изправени пред най-сериозната криза от началото на мандата си:

  • Близо 100 000 жители на Перник и околните села са без вода от месец и изгледите проблемът да бъде решен в обозримо бъдеще са минимални. Аварии на основи водопроводи оставиха без вода жителите на Шумен и Свищов, а с чувствително намалени обеми са и други язовири в страната.
  • Пред задаващата се национална криза с водата властта предприема панически мерки, чийто резултат изглежда спорен. Обединението на всички ВиК дружества под шапката на държавен холдинг може да задълбочи проблемите в сектора, вместо да ги реши, а заделените за това 1 милиард лева може да потънат, както става с парите за ремонта на язовирите. Отпуснатите за тях 500 млн. лв. бяха пренасочени към Държавната консолидационна компания и вече две години няма яснота дали и колко от тях за използвани по предназначение. Другата идея на управляващите - да прокарат водопровод от язовир "Белмекен" и по тръбите на София да подават вода за язовир "Студена", също е със спорен и неясен резултат.
  • В опит да потуши надигащото се недоволство от разкритията за незаконния внос на отпадъци, предимно от Италия, премиерът Борисов заговори за налагане на мораториум върху вноса на боклук, а прокуратурата се разбърза да "арестува" складирани още от есента бали на пристанищата във Варна и Бургас. Тези действия изглеждат повече като кризисен PR, отколкото реално решаване на проблема с незаконния внос и горенето на боклука, основно в ТЕЦ-овете на близкия до властта бизнесмен Христо Ковачки, които нямат необходимите инсталации за изгарянето му и използват различни вратички в законодателството, за да го правят. Такива са и действията на новия министър на околната среда Емил Димитров-Ревизоро, който веднага след като бе избран на поста, започна инспекции в ТЕЦ "Бобов дол" и заяви, че са горени отпадъци без необходимите разрешителни.

Никой няма интерес от избори

Всичко това е сериозен повод за искане на оставка на правителството. Проблемът обаче е, че никоя от парламентарно представените политически сили извън мнозинството няма интерес от предсрочни парламентарни избори. БСП и ДПС имат общо 104 народни представители и за да успее вотът, са им необходими гласовете на 12-имата депутати от "Воля" и на поне петима от независимите. (За падането на правителството са необходими 121 гласа.) Формацията на Марешки на думи е опозиция, но на практика винаги подкрепя мнозинството. От "Воля" нямат интерес от предсрочни избори, защото според социологическите проучвания няма да попаднат в следващия парламент. Същото се отнася и за шестимата независими депутати от "Атака".

"Златният пръст" на "Атака"

Откакто бяха изключени от коалицията "Обединени патриоти", при някои гласувания в парламента те не подкрепяха управляващото мнозинство, но едва ли ще станат причина за оставката на правителството. "Атака" изглежда пред разпад, след като видни нейни активисти я напускат, като например областният управител на Софийска област Илиан Тодоров, а лидерът й Волен Сидеров се отказа от депутатското си място и потърси спасение в Столичния общински съвет. Подобно на "Воля" и "Атака" изглежда заплашена от това да не влезе в следващия парламент и по тази причина депутатите й до последно ще крепят мнозинството. Освен това формално те все още имат свои представители в изпълнителната власт - това са областният управител на София-град Николай Пехливанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Дилемите на ДПС и БСП

В успеха на вота на недоверие не вярват дори от ДПС, които го подкрепиха. "ДПС винаги е разглеждало падането на една власт с идването на друга. Ако ще правим същото упражнение, което направихме 2013 г., 2014 г. и 2017 г., ако ще има пак от същото и в повече, упражнението не си струва. Падане на кабинета и смяна на властта ще има смисъл само тогава, когато е ясна посоката и участниците", заяви зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев в предаването "Панорама" по БНТ. Той очерта няколко цели на вота - "да се видят детайлите на тази криза и отговорността" и "да се преброи математически мнозинството в парламента след напускането на "Атака".

В този парламент ДПС твърди, че е в опозиция, но на практика участва във властта задкулисно чрез квотата на "Атака" в правителството. Освен това от движението имат интерес от кризите, които периодично се случват в редиците на патриотите, защото по този начин това увеличава тежестта им в парламента и зависимостта на ГЕРБ от гласовете им. От ДПС са наясно, че няма как да влязат в явна коалиция с формацията на Борисов. Нямат и гаранции от БСП, че след евентуален предсрочен вот социалистите биха ги поканили за официален партньор, ако спечелят и получат мандат да съставят правителство. Докато нямат гаранции от нито една от двете основни политически сили, която да им осигури влизане във властта през парадния вход, движението ще предпочита да крепи кабинета на Борисов задкулисно.

БСП също е изправена пред подобна дилема и все още, изглежда, няма готовност за избори. Първо, защото не е ясно дали ще получи добър резултат при евентуален предсрочен вот. Освен това в началото на май социалистите ще избират председател на партията и поне докато не се реши лидерският въпрос в БСП, нямат интерес от избори. А и тепърва ще трябва да решат проблема с бъдещите си съюзници, ако евентуално дойдат на власт.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Онзи ухиленият от фотографията още години, години ще ни се лензи и маха от трибуната.
    Защото ако за 10 г. е могъл да научи само 3-4 нови думи на английски, през това време свърши брилянтно няколко фундаментални неща, с които направи властването си неподчиняващо се на каквито и да било други фактори, освен на собствената си демография:

    1. С емблематичното: "Аз съм прост и вие сте прости" направи феноменален разрез на обществото тъкмо по линията на ония прочути 80:20 % на проф. Иво Христов и си бетонира 80-те % като фенбаза;
    2. Раздели държавата, бюджета, боклука и водата на феоди и демонстрира готовност да ги дава на концесия на всеки, който (и докогато) му ходи по гайдата;
    3. Направи от политиката тъпо шоу с много зрелища и хляб за избрани и обезсмисли националните интереси, парламентарната република, политическите партии, идеологическите борби и т.н..
    И сведе всичко до т.2.


    Нередност?
  • 3
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • - 1
    • + 1

    Етническата партия ДпС си играе играта в своя полза и е с дявола дори ако има келепир. Тези са ми ясни от 30 години.

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Тази работа с феоди-те я започнаха и развиха БСП, ДПС и НДСВ. До колкото може да се проследи, ти си отявлен привърженик на червените, така че нямаш право на претенции по темата.

    Колкото до Иво Христов - не е чудно, че точно ти, с прочутото си чувство за превъзходство, си прегърнал идеите му.

    Нередност?
Нов коментар