🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

KBC очаква свиване на българската икономика с 10%

Оптимистичният вариант е за спад само с 4%, а най-лошият – за 12%

Прогнозите на международните банки за българската икономика се разминават с тези на правителството
Прогнозите на международните банки за българската икономика се разминават с тези на правителството
Прогнозите на международните банки за българската икономика се разминават с тези на правителството    ©  Надежда Чипева
Прогнозите на международните банки за българската икономика се разминават с тези на правителството    ©  Надежда Чипева

Белгийската банкова и застрахователна група КВС очаква срив на българската икономика през тази година заради ефектите от пандемията от коронавирус. Реалистичният сценарий на собственика на ОББ и ДЗИ е брутният вътрешен продукт да се свие с 10%. Песимистичният е дори за -12%, а оптимистичният е за -4%.

Това е най-лошата прогноза за българската икономика за тази година след разгарянето на заразата в глобален мащаб. Правителството предлага да актуализира бюджета, като най-лошият сценарий е за свиване с 3%. През втората половина на март Raiffeisen Bank International предвиди, че икономиката ще се свие с 3.9%. Според британския тинк-танк Oxford Economics българската икономика е сред най-уязвимите в ЕС от разпространението на коронавирус.

Все пак анализаторите очакват шокът да е краткотраен и още през 2021 г. българската икономика да се върне растеж. Според КВС догодина БВП ще се повиши с 5% при реалистичния сценарий и с 3% и 2% при другите два. В публикувания по-малко от десет дни по-рано редовен месечен икономически обзор на пазарите където оперира белгийската група, анализаторите й залагаха на 1.4% ръст за България.

Новият анализ на групата, посветен специално на ефектите от COVID-19, е от 27 март и няма допълнителна информация за България. Основната й прогноза за еврозоната е рецесия от 11.3% за тази година. Песимистичният вариант е за -14%, а оптимистичният - за -6%. Според белгийската група американската икономика ще се свие със 7.5%, като в най-лошия вариант спадът може да е 7.5%, а в най-добрия - 3.5%.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 1
    • + 4

    Борисов явно се уплаши от огромния рейтинг на третия генерал - ген. майор Мутафчийски! Мутафчийски за разлика от ритнитопковеца Борисов си е истински генерал, вървял по стълбицата и истински лекар специалист, вземайки решения и решавал огромно количество лекарски случаи, а не като Борисов - напуснал системата като лейтенант, слугува на мутрите 10 години и се завърна директно в системата като главен секретар и произведен заради поста си директно в генерал! От брифингите на ген. Мутафчийски - явно интелигентен, отговорен, достоен и нормален човек, който заради своята искреност, човещина и откровено уважение от най-добрите специалисти в държавата, с намеци стана ясно, че след като пое цялата отговорност, взе възможно най-добрите мерки, които Борисовците му позволиха и не се провали, са му отнети определени правомощия. Явно Борисов се опитва да си присвои добрите резултати от действието на националния щаб и да свали рейтинга на Мутавчийски. Националния щаб можел само да предлага на РЗИ; регионалните щабове били към областните управители; здравния министър и други събудили се безграбначни издавали заповеди... Явно високият рейтинг на човек, който не лъже и маже, а говори честно, отговорно и състрадателно, е подплашил мутрите зад Борисов. Затова първо се опитаха да му се обаждат по телефона; после ресурсите му станаха ограничени; след това му спретнаха Медицински щаб, който явно само се перчи и лобира, но нищо полезно не свърши, после го извикаха да дава брифингите си на тяхна територия... Явно пак те са му се обаждали по телефона за да не затваря зимните ни курорти, въпреки че станаха огнища на разпространение на зараза, защото Цветелина Бориславова, Мултигруп и Цеко Минев трябва да спечелят едни пари. Дори въведеното извънредно положение не ги накара да затворят и така станаха една от причините за заразяване на цялата ни държава. Другата причина е, че държавата не проведе на място карантина от 20 дни в затворена контролирана от държавата среда край границите, а допусна заразените вътре в държавата. Днес вместо в 20 дневна задължителна карантина в осигурени от държавата помещения на границата на влезлите в България общо стотина хиляди души, цялата ни държава не работи и ще си стои в карантина 3 месеца. Тези 6-7 милиона български граждани не само, че стоят в къщи и трупат загуби и пропуснати ползи, но и обедняват тотално. Това явно го дължим на безхаберния Борисов.

    Нередност?
  • 2
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 2
    • + 2

    Вместо да затворят зимните ни курорти още в началото на февруари те предпочетоха мутрите да печелят на гърба на хората от цяла България. Ако Израел не дигнаха врява те нямаше да спрат с тази фабрика на зараза.
    Защо втората Цачева - Деница, трябваше да говори на пресконференция давана директно по трите национални телевизии, кво толкова важно каза, какви големи мерки е приела, какви резултати е постигнала... Толкова нагъл театър ни играят, че явно съвсем са ни сметнали за аборигени.


    Нередност?
  • 3
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 1
    • + 1

    Истината за Борисов е същата като за БСП. Те не получават повече гласове, защото народа иска честни хора да го управляват. Въпреки верните мерки на Нинова - рейтинга и гласоподавателите им не се качват. Защото хората вече не вярват на пропаганда, а на верни правилни действия, породени от мироглед, почтенност и морал, когато не е ясно дали това няма да свали рейтинга. Бойко лъже постоянно и това вече се забелязва от всички. Те не искат вече преди да те изберат да искаш мандат за да върнеш назад заменките, а след като те изберат да ги защитевеш дори пред ЕК! Освен това той не преви нищо по убеждение или поради виждане на далече, а заради рейтинга си! Освен това той слугува постоянно на всички и за всичко. Той вътрешно се тресе от страх защото знае, че всичко е много сложно за неговите знания и възможности, но следва правилата - шефа да го реши - аз ще го свърша. Той се прави на решителен, но като направи крачка стои в драките и се услушва като лалугер, как ще я възприемат хората. Срам ме е от това управление. Дано народа по-скоро разбере, че трябва да ходи на избори, защото животът ни мина водени от крадците и техните слуги.

    Нередност?
  • 4
    chichi01 avatar :-?
    Чичи (Ice Man's fan)
    • - 2
    • + 1

    Всъщност ако погледнем данните в приложената таблица, то числата за България всъщност са отлични, дори и в песимистичният сценарий, защото другите просто нямат особено значение в момента.
    Не може да се каже същото по повод Еврозоната, за съжаление. Дано не се сбъдне песимистичният сценарий за нея.
    Не разбирам оптимизмът в посока Китай.

    Нередност?
  • 5
    odysey avatar :-|
    тракиец
    • - 1
    • + 2

    Не мога да вярвам на тези, които постоянно ме лъжат. Вие, ако можете вярвайте! Какви 4% , ако се разминем с 14% ще е добре ! Както днес коментирах с приятели, които работят в Холандия, Германия и Швеция, държавата в Германия ще плати сметката на кризата, а в България сметката ще я плати народа, в Швеция и Холандия ще си поделят сметката.

    Нередност?
  • 6
    hodounski avatar :-P
    hodounski
    • + 1

    До коментар [#5] от "тракиец":

    Горанов предвижда песимистичен сценарий спад 3% оптимисичният е ръст 0.7%

    Нередност?
Нов коментар