ВСС ще обяви обществена поръчка за нов софтуер за разпределяне на дела

Решението бе взето след деветчасово заседание на съвета, което започна със скандални разправии и продължи на закрито

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще прекрати договора за поддържане за сегашната система за случайно разпределение на делата след констатирани сериозни пропуски в нейната сигурност и ще възложи обществена поръчка за корекция на софтуера и нова поддържаща фирма. Междувременно ще бъдат изготвени правила за значително ограничаване на достъпа до системата.

Това стана ясно след днешното близо деветчасово заседание на съвета, проведено онлайн, което първоначално започна публично, но след първите два часа членовете на ВСС решиха, че материята около одита и дефектите в системата са конфиденциални и трябва да се обсъждат на закрито. Решението за закриването бе гласувано със 17 на 3 гласа, в опозиция останаха председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и членовете на Съдийската колегия от квотата на съдиите Атанаска Дишева и Олга Керелска.

Съветът няма да публикува одитния доклад, изготвен от фирмата за киберсигурност Amatas, който стана повод за днешното извънредно заседание на пленарния му състав, защото той съдържа конфиденциална информация, включително и методът за установяване на уязвимости е търговска тайна. Някои от кадровиците се позоваха и на следствена тайна, доколкото докладът вече е част от досъдебно производство и само с разрешение на наблюдаващ прокурор може да се оповестяват части от него. Но, доколкото съобщението за уязвимост на системата предизвика публичен скандал, както и поради множеството призиви, включително и от членове на ВСС, да се оповести докладът, за да няма спекулации, съветът ще публикува резюме от него и изводите му. Това ще стане, след като одитиращата фирма Amatas изготви резюме на доклада след изчистване на техническите подробности, касаещи сигурността на системата, както и след разрешение от наблюдаващия прокурор.

"Одитът е възложен на "АМАТАС" ЕАД с обществена поръчка, като тестът е проведен в периода 17.02. - 09.03.2020 г., а изготвеният доклад съдържа препоръки за отстраняване на всяка от откритите уязвимости. По време на тестовете за оценка на сигурността са идентифицирани общо 23 уязвимости. От тях 11 са категоризирани с високо ниво на риск, 2 със средно и 10 с ниско", се казва в прессъобщение на ВСС, публикувано след края на заседанието.

То бе свикано от правосъдия министър Данаил Кирилов специално заради одита на софтуера за случайно разпределение, след като прокуратурата подгряваше темата цяла седмица.

На 3 април говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че Софийската градска прокуратура е започнала разследване по сигнал до главния прокурор от членове на ВСС, след като там бил получен одитен доклад от външна фирма за киберсигурност, който констатирал "множество уязвимости" и съмнителна дейност. Досъдебното производство е взето на специален надзор от Върховната касационна прокуратура, а за хода на разследването ще бъде информирана и ЕК, съобщи още прокурор Милева. (Повече за доклада вижте тук.)

Последваха три интервюта на главния прокурор Иван Гешев, който заяви, че системата била толкова пробита, че "все едно пет години не сме имали правосъдие" и че това е новият "коронавирус в съдебната система". Главният прокурор даде да се разбере, че приема като отговорни за дефектите критиците си - бившия правосъден министър Христо Иванов, бившия член на ВСС Калин Калпакчиев, председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, тъй като под техен натиск през 2015 г. била създадена тази централизирана система. Истината всъщност е, че навремето това се случи след разкрития за скандални нарушения, манипулации и злоупотреби с предишната система за случайно разпределение на дела Law Choice. Решението за възлагане на създаването на нов софтуер бе взето единодушно от предишния състав на ВСС, в който мнозинството гласуваше според насоките на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Сегашната система за разпределение на делата е изработена от "Смарт системс 2010".

Скандал в началото на заседанието

Първите два часа открито заседание на съвета преминаха през повечето време в остри реплики и дори грозна разправия, а правосъдният министър Данаил Кирилов разгърна целия си арсенал от изразни средства и аргументи, последно демонстриран по време на изслушването на Иван Гешев в процедурата за избор на главен прокурор. Кирилов буквално повтори някои лични забележки и обиди, които нямат нищо общо с разискваната тема, но показват усвоен стил да се разводнява дебатът и да се омаловажи опонентът. От изказванията на Кирилов стана ясно, че той е обиден от медийното отразяване на изказванията му по време на посещението му във ВКС през лятото на 2019 година. Тогава правосъдният министър се държа видимо надменно със служителите на администрацията на ВКС и същевременно роди серия от бисери.

На днешното заседание се стигна до подвиквания на Кирилов към Атанаска Дишева: "Спрете да манипулирате и спрете да лъжете! Не сте в Столичния общински съвет!" Парадоксално, но не за пръв път с тази реплика той се опитва да прокара една манипулация, напомняйки предишни свои твърдения, че съпругът на Дишева е бил кандидат на "Да, България" за общински съветник в местните избори, което всъщност не е вярно и беше отречено от Дишева.

Когато обаче Дишева се противопостави на такъв тон и му заяви, че той е този, които манипулира, Кирилов отговори: "Аз не се обиждам от вашите нападки, госпожо, имате си социални мрежи, там си пишете!"

Намеси се председателят на ВКС Лозан Панов, който попита Кирилов това ли е начинът, по който ще се води дебатът по темата за системата за случайно разпределение и въобще - дебат във ВСС.

На това Кирилов, който между другото е бивш общински съветник от БСП, заяви: "Това е начинът, по който Методи Лалов води дебата в Столичния общински съвет..." (Методи Лалов е член на СОС от "Да, България!".)

Евтината оферта е съмнителна, смята главният прокурор

По време на този дебат Гешев изложи любопитен аргумент за съмнителното поведение на фирмата разработчик на софтуера - тя била направила твърде евтина оферта - само за 12 000 лв. без ДДС (14 000 с ДДС). Освен това през следващите пет години поддържала системата напълно безплатно. Това е някаква фирма самарянин, предположи Гешев, която или работи с "пионерски устрем", или имала други мотиви. Главният прокурор остави на членовете на съвета сами да си направят изводите за другите мотиви.

Гешев не коментира факта, че същото дружество е ангажирано от главния прокурор, за да надгради деловодната система на държавното обвинение. Договорът трябва да приключи тази година.

Самият одит на Amatas е извършен срещу 20 000 лв., стана ясно от публичната част на заседанието. Не стана ясно обаче как е избран одиторът и определена цената, защото обяснението беше, че не е извършено пазарно проучване, а членът на съвета Боян Новански се "консултирал със специалисти".

Атанаска Дишева попита кой е решил в договора да има конфиденциална клауза, защото това със сигурност не е решение на ВСС. Същевременно, докато клаузата за конфиденциалност се ползва като аргумент докладът да не се публикува, в публичното пространство продължават да се тиражират неверни твърдения за констатациите в него, които се използват за евтин популизъм. В този доклад няма данни за нито едно успешно проникване в системата, единствено - за един неуспешен опит за проникване, каза Дишева. Тя призова за публичност, за да спрат всякакви внушения.

В крайна сметка след двучасов дебат мнозинството в съвета реши да изслуша одиторите на закрито заседание, но отхвърли предложенията да се извикат на изслушване и IТ специалистите на ВСС, както и представители на фирмата, създател на софтуера - "Смарт системс 2010". След това да се вземат решенията.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата е била сезирана с доклада от Боян Новански, който ден след входирането му в деловодната система на 12 март се обадил на фирмата Amatas и помолил да дойдат и да обяснят констатациите му. По това време в сградата на ВСС били 7-8 души, включително и IT специалисти от ВСС, като според твърденията на Новански той ги е извикал да обсъдят, а после с други членове на съвета решили да изпратят сигнал до прокуратурата. Това обяснява защо някои членове на ВСС постфактум са разбрали за развитието на нещата. Според Новански това не било конспирация, а проява на отговорност.