Полицията в София все още не е искала трафични данни заради коронавируса

МВР може да събира информация за клетките, към които са вързани мобилните телефони на отклонилите се от карантина

Към момента в София има най-голям брой поставени под карантина - 13 хил. души
Към момента в София има най-голям брой поставени под карантина - 13 хил. души
Към момента в София има най-голям брой поставени под карантина - 13 хил. души    ©  Цветелина Белутова
Към момента в София има най-голям брой поставени под карантина - 13 хил. души    ©  Цветелина Белутова

В София няма нито едно направено искане от полицията за разкриване на трафични данни за проследяване на хора, които са били подставени под карантина, но не я спазват. Това става ясно от отговор на Софийския районен съд (СРС) до "Капитал".

Преди три седмици с промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС) беше дадена възможност на директорите на областните дирекции на полицията и Главна дирекция "Национална полиция" да изискват от операторите информация за ползваните клетки от мобилния телефони с цел "принудителното изпълнение на задължителната изолация и болничното лечение на лица по чл. 61 от Закона за здравето, които са отказали или не изпълняват задължителна изолация и лечение".

Допълнението беше вкарано между първо и второ четене в преходните и заключителните разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Начинът, по който беше направена промяната, и фактът, че данните ще се искат без предварително разрешение от съда, а с последващо уведомление, провокираха критики към промените.

От отговора на районния съд става ясно, че от влизането в сила на промените двете структури на полицията, които попадат под негова юрисдикция - Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) и Главна дирекция "Национална полиция", не са уведомявали съда, че са изискали такива данни от мобилните оператори. По данни от информационната система за борба с COVID-19 към днешна дата в София има най-голям брой поставени под карантина - 13 хил. души.