🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

bTV отвръща с дела за клевета на внушенията за "Божков TV"

Първият иск е срещу сайта "Блиц" и бившия съдружник на Васил Божков Цветомир Найденов заради поредица очернящи медиата публикации

Изпълнителният директор на bTV Media Group Флориан Скала е една от основните мишени на проправителствените медии
Изпълнителният директор на bTV Media Group Флориан Скала е една от основните мишени на проправителствените медии
Изпълнителният директор на bTV Media Group Флориан Скала е една от основните мишени на проправителствените медии    ©  Цветелина Белутова
Изпълнителният директор на bTV Media Group Флориан Скала е една от основните мишени на проправителствените медии    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

bTV Media Group завежда дела за клевета срещу "Информационна агенция Блиц" ЕООД и собственика на Efbet Цветомир Найденов. В съобщение на телевизията до медиите се казва, че "от 15 май насам репутацията ни като източник на независима журналистика e обект на целенасочена атака чрез серия от публикувани неверни твърдения, свързани с ръководството на bTV и професионалните принципи на работа на редакционния екип".

Става дума за започналата от средата на май организирана атака срещу медиата с внушения, че bTV е "Божков TV", в които се включиха и други близки до властта медии като ПИК, както и премиерът Бойко Борисов и собственикът на "Нова" Кирил Домусчиев. От разпространена позиция на ръководството на bTV става ясно също, че искът срещу дългогодишния бивш партньор на Божков в хазарта и срещу сайта "Блиц", следващ стриктно редакционната политика на изданията на Делян Пеевски, са само първият от предстояща поредица.

"Блиц" и Найденов са първи на ред

Искът изрежда серия от публикации в "Блиц" след 15 май, които системно поставят телевизията и главния изпълнителен директор на bTV Media Group Флориан Скала в схеми на обвързаност и зависимост от Васил Божков. В една от тях, озаглавена "Цветомир Найденов разказа играта на Божков и bTV! Разкри за топлата им връзка", се цитират твърденията на Найденов пред Sportal, че Скала е воден от Божков на луксозни курорти като Куршевел. Той обяснява това, че телевизията е дала трибуна на избягалия в Дубай Божков с цел "да дестабилизира държавата". bTV отхвърля тези обвинения като "изцяло злепоставящи и неверни" и припомня, че предоставянето на актуална информация на зрителите не може да е пречка пред правосъдието или опит за дестабилизация на държавата. "Националната телевизия bTV има свои медийни стандарти, съобразени с комуникационните права по чл. 39 , чл. 40 и чл. 41 от Конституцията на Република България за обективна, проверена и актуална информация, търси и получава различни мнения, за да информира, но не си позволява да определя коя е истината и кой е виновен", посочват от компанията.

"Блиц" цитира бившия съдружник на Божков в поне шест различни публикации, посочени в иска.

Една от тях - "bTV се превърна във фуния на мафията", с подзаглавие: "Един през друг в ефира ѝ гостуват гласовете на банкера беглец Цветан Василев, обвинения в 11 тежки престъпления Васил Божков, драгалевския ментор Иван Костов и отломките от кръга "Агнешки главички", е илюстрирана със снимки на бившия собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев, водещия на предаването "120 минути" в bTV Светослав Иванов и на Васил Божков. Неподписаният текст заключава, че телевизията "се превърна в пробита фуния, която ретранслира позициите на мафията", а премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и главният прокурор Иван Гешев "са превърнати в мишени не само на Божков, но и на bTV".

"Този журналистически материал шокира всички служители, ръководни кадри, наши продуценти, автори и зрители", заявяват от "Би Ти Ви медиа груп" и посочват, че отзвукът от публикацията е бил много голям.

"Божков TV"

Масираната и координирана атака срещу имиджа на телевизията може да се проследи и в медийното й етикетиране като "Божков TV". Бившият съдружник на хазартния бос Цветомир Найденов в една от цитираните в иска публикации нарича bTV с това име. Внушението беше продължено публично и от премиера Бойко Борисов, който на 17 май на въпрос журналист от bTV заяви, че не отговаря на въпроси от "Божков TV". Същият етикет се появи и в други близки до властта медии като ПИК и dariknews, като беше използван и от собственика на "Нова" Кирил Домусчиев, който в петък сезира КЗК за нелоялна конкуренция от bTV.

Последни развития

През уикенда най-гледаната частна телевизия пак беше замесена в битката между Божков и управляващите, този път от Севделина Арнаудова, PR и политически съветник на премиера Борисов. В отговор на съобщение на Божков във Facebook, че в последните години Арнаудова е посещавала централата на "Нове холдинг" всеки месец, тя уточни, че последно го е срещнала в централа на ГЕРБ заедно с изпълнителния директор на bTV Media Group.

Последва и отговорът на bTV : "В началото на 2017 г. бТВ беше в преговори със собственика на "Национална лотария" Васил Божков за покупка на рекламно време. По време на среща г-н Божков предложи да запознае новодошлия главен изпълнителен директор на бТВ с г-н Борисов. Главният изпълнителен директор на бТВ прие поканата на потенциален рекламодател за среща с уважавана публична фигура. Срещата с г-н Борисов се състоя в същия ден в неговия офис, който се намира в същата сграда като бТВ. Интерпретациите на тези факти извън описаната ситуация са абсолютно неоснователни."

Засега не ясно още колко иска за клевета предвижда да предяви медиата и към кого.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ufa58613129 avatar :-|
    Кирилка Манолова
    • + 3

    Келнер има за какво да си отмъщава :) Не можаха да го спрат да купи бТВ,защото купи собственика й и сделката не беше в България.Става ясно защо го спряха да купи Нова.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Само така!

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    Обществото отдавна е наясно, че БТВ и Нова са беззъби и безинициативни, що се отнася до отразяването на събитията в страната. По повечето теми са открито проправителствени. Новините са сведени до обикновена хроника на катастрофите в България, все едно хубави неща не се случват и тук.

    В никакъв случай няма да се очудя на каквито и да било скандали за корупция при тях.

    Нередност?
Нов коментар