Мнения Daily - Един несправедлив процес се превръща в исторически рубеж

Подмяната на правосъдието с политическа репресия, налагането на пропагандата като единствена норма за публична истина - това се отнася до всички

Заседанието на Специализирания наказателен съд в събота по делото "ЕВН" (EVN), за приватизацията на държавния дял на електроразпределителното дружество.
Заседанието на Специализирания наказателен съд в събота по делото "ЕВН" (EVN), за приватизацията на държавния дял на електроразпределителното дружество.
Заседанието на Специализирания наказателен съд в събота по делото "ЕВН" (EVN), за приватизацията на държавния дял на електроразпределителното дружество.    ©  Велко Ангелов
Заседанието на Специализирания наказателен съд в събота по делото "ЕВН" (EVN), за приватизацията на държавния дял на електроразпределителното дружество.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Христо Иванов, лидер на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България, във фейсбук

Вчера специализираният съд е приключил заседанието си преди да даде последната дума на обвиняемите и се очаква да се произнесе другия уикенд. Да се надяваме, че това е знак, че въпреки притеснителното необичайно форсиране, остава място да се очаква елементарна обективност и безпристрастие.

Независимо как ще приключи този етап, обаче, трябва да е ясно, че става дума за изцяло политически мотивиран процес срещу невини хора. Много е важно да си даваме сметка за това какво се случва пред нас, но и с нас самите.

Знаков политик от опозицията, с последователни позиции позиции по някои от най-трудните и рискови теми като енергийната ни (не)зависимост и издател на медии, които не просто поддържат опозиционна линия, но с десетилетия правят възможна критичната публичност и системно произвеждат качествена журналистика с ключово значение за отношенията власт-общество, са подложени на демонстративен линч. Това става в рамките на процес, основан на абсурдни обвинения, от органи, които са създадени да бъдат бухалки и с политически поръчители, които дори не се крият.

Пред очите ни тези хора и техните близки плащат огромна цена, за това, че имат свое мнение и последователно са отстоявали самата възможност в България да има мнение, различно от налаганото от влстта. Но въпросът изобщо не опира само до тях. Както често се случва в историята, един несправедлив процес се превръща в исторически рубеж за всички.

Превръщането на прокуратурата в бухалка, създаването на специални органи за пречупване, подмяната на правосъдието с политическа репресия, налагането на пропагандата като единствена норма за публична истина - това се отнася до всички. С одързостяването да посегнат на две толкова знакови фигури в толкова открито монтиран процес поръчителите на всичко това проверяват колко далеч могат да отидат и установяват нова "нормалност". Нормалност, в която всяка свобода може да бъде стъпкана, всяка уста - затворена, всяка собственост - отнета. И това вече няма да е нашата България, а нещо съвсем друго...

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-(
    evpetra
    • - 1
    • + 2

    Христо Иванов последователно и аргументирано се опитва да обяснява колко е важна съдебната реформа, която може да звучи отвлечено, но за много хора това е въпрос на живот и смърт. Никой не е застрахован, всеки може да стане жертва на беззаконието, осъществявано от "специалното" правосъдие и КПКОНПИ, които са оръдие на мафиотското управление на Бойко Борисов.

    Нередност?
Нов коментар