Срещу 500 лв. ще може да се запазва старият регистрационен номер на автомобил

Електрическите коли пък ще са с бели табели със зелени номера

Специалните номера вече ще може да се местят и към следващия нов автомобил.
Специалните номера вече ще може да се местят и към следващия нов автомобил.
Специалните номера вече ще може да се местят и към следващия нов автомобил.    ©  Цветелина Ангелова
Специалните номера вече ще може да се местят и към следващия нов автомобил.    ©  Цветелина Ангелова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По предложение на Министерството на вътрешните работи собственици на автомобили, които искат да запазят номера на колата при продажбата й, вече ще могат да направят това срещу такса от 500 лв. Сега табелите задължително се свалят или остават за новия собственик на превозното средство.

Тази промяна в Тарифа №4 за таксите, които се събират в системата на МВР, е публикувана за обществено обсъждане, което ще продължи до 2 декември. Новата възможност реално няма да е от полза за повечето шофьори, тъй като издаването на регистрационен номер струва само 50 лв. и малцина биха платили 500 лв. за старите си табели. Промяната вероятно ще засегне тези, които имат т.нар. VIP регистрация от еднакви числа или букви и искат да си я запазят.

Според същата Тарифа №4 шофьорите плащат 1000 лв. за номер от еднакви цифри, както и 7000 лева за шест еднакви цифри или еднакви буквени знака. В тези случаи новата такса от 500 лв. за запазването на номерата е повече от изгодна.

Самата процедура ще става чрез предаване на табелите в съответния отдел на областната пътна полиция, където те ще се съхраняват и ще се предоставят при регистрация на нов автомобил на въпросния собственик. Ако това не стане в едномесечен срок, табелите ще се унищожават. Но правото върху номера ще остава валидно до шест месеца след подаването на заявлението и плащането на съответната такса според тарифата.

В мотивите за това предложение е описано, че таксата от 500 лв. не е разходоориентирана, а е от същата категория като тези такси за специалните регистрационни номера. Което, казано иначе, означава, че това е тарифа за своеобразна VIP услуга.

Също така МВР предлага и промени в наредбата за регистриране, отчет, спиране от

движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на

регистрацията на моторните превозни средства. С нея електромобилите вече ще се регистрират със зелени цифри/букви на бял фон.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател

    В Австрия регистрационният номер принадлежи на собственика, а не на автомобила, и собственика, ако сменя колата си запазва номера.

    Нередност?
  • 2
    antibg avatar :-|
    Dick Dickerson

    До коментар [#1] от "Наблюдател":

    Също и в Щатите. Вече 22 години си карам с един и същ номер след всяка смяна на автомобила, защото си го харесвам. Рег. номер не е свързан по никакъв начин със собствеността на автомобила. Но това е трудно обяснимо на плоските милиционерски мозъци в територията.

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-P
    sfasaf

    Държавата най-сетне започна да решава реалните проблеми на хората!

    Нередност?
Нов коментар