От седмото тепе: Как се гради фирма от нищото в Асеновград, Трезор на много общински идеи, СССР се върна на Бунарджика

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях вече го няма, съборено първо за камъни, с които да градят улици, а после за мол. Затова и седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона ще бъде "виртуалното тепе", от което да виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе",

Дългите празници отминаха, но чудесата явно се случват и след Великден.

Поне така звучеше първата дълга пресконференция на новата управа на общината след изборите, на която бяха дадени детайли по редица важни за града проекти.

Пловдив най-накрая е кандидатствал за закупуването на електрически автобуси по програмата "Развитие на регионите 2021-2027", стана ясно на пресконференцията. Това е първа стъпка по дългия път към завръщането на качествения градски транспорт.

Развитие има и по казуса с кино "Космос". Обществената поръчка според общината вече е готова и се разглежда от АОП. Стойността, която е заложена за този проект е в размер от 9 млн. лв., от които 4 млн. лв. са осигурени чрез финансиране от държавата, което означава, че местната управа ще трябва да намери методи за дофинансиране за повече от 60% от своя проект.

На същата пресконференция беше обявен конкурс "Трезор за умове", с което проектанти ще могат да кандидатстват със своя концепция за нови сгради на училищата ОУ "Княз Александър I", СУ "Св. Патриарх Евтимий" и МГ "Академик Кирил Попов". Проектите ще се приемат до 19 юни.

Очаква се и решение по отношение на спорната ограда около Небет тепе, която предизвика негативни реакции от общността. На първо място, защото ще ограничава достъп до едно знаково за пловдивчани място, а от друга страна, защото тя не бе одобрена както от архитектите на проекта, така и от Министерството на културата и НИНКН. След приключването на разглеждане от страна на комисия ще бъде решено какво ще стане с оградата, сподели кметът на Пловдив.

Не на последно място стана ясно, че е имало силен интерес към конкурса за бъдещето на старата сграда на БНБ. Общо 42 проекта са били внесени от 16 различни държави и 3 континента. Интерес е имало от екипи от страни като Аржентина, Бангладеш, Виетнам, Китай, Япония и др., а една от по-нестандартните идеи е сградата да стане... обществена къпалня.

Друга архитектурна особеност в региона, за която все още няма яснота, макар да се говореше много в близкото минало е пешеходният мост над Марица.

Дотук с политическите новини, тъй като "Капитал" е преди всичко бизнес издание, този път темата ни ще бъде свързана с добра местна история:

Тема от седмицата

Парапетът на успеха: "Барос вижън", която не се уморява от растежа

Какво се случи:

Тези истории си заслужава да бъдат разказани. Една такава е на базираната около Пловдив "Барос вижън" на Джамал Алтиман, която се занимава с производство на стъклени парапети. Алтиман бавно полага своите основи по време на икономическата криза от 2009 г. и бележи бавен растеж до 2021 г. Тогава семейната компания пораства с впечатляващите 166% в приходите, достигайки 13.2 млн. лв., а година по-късно доказва, че това не е случайност - с нов растеж до 33.9 млн. лв. Резултатите на "Барос" го нареждат на номер 11 в класацията за сектор метали на "Гепард", класация на най-динамичните малки и средни компании в България на "Капитал".

Защо е важно:

Историята на Алиман и неговата "Барос вижън" е класическа история на успеха: тя преминава от монтажист на обекти до изграждането на собствена компания, която осигурява работни места за над 40 човека в региона. Тя също така показва, че ако един бизнес и неговите управители са склонни да се учат от грешките си и да набелязват възможностите, то стабилният растеж и развитието на един бизнес са възможни - независимо от негативните външни условия.

Какво следва:

От компанията имат амбициозни планове и за тази година - растеж на приходите със 135%. Ще бъде отворена официално тяхната фабрика за стъклени продукти, която беше изградена върху 2350 кв. м. площ с обща инвестиция за 6.5 млн. евро. Екипът на "Барос вижън" работи върху следващите си проекти - влизане на нови пазари, разрастване на продуктовата гама, както и изграждане на фабрика за алуминиеви профили и елементи върху площ 10 хил. кв.м. с прогнозната инвестиция от 20 млн. евро, като реалистична цел за нейното откриване е около 2027-2028 г.

Цялата статия прочетете ТУК.

ТОП 5 от Капитал

БИЗНЕС НОВИНИ

Приходите на производителя на стъкло "БиЕй глас" са достигнали близо 3 млрд. лв.



Компанията, която е собственик на заводите в София и Пловдив, очаква продажбите да се увеличат и през 2024 г. заради повишено търсене
И трите големи телекома отчитат рекордни приходи



Причините са както инфлационни, така и по-добро представяне в отделни сегменти. United Media (собственик на Nova TV) пък е направила над милиард приходи.

Снимка на седмицата

На 9 май вечният Георги Гергов и руският посланик Елеонора Митрофанова отново поведоха шествие до Альоша, като този път на него се вееха знамена на СССР и снимки на Путин. Представяме ви няколко от кадрите заснети от празненствата.

Истории, които видяхме другаде

Транспортната връзка между Пловдив и Хисаря е била прекъсната. Вината за това е на БДЖ, като държавното дружество е спряло влаковете за "подмяна", каквото и да значи това. Това е поредното доказателство, че да се разчита на тези държавни бехемоти за бъдещето на региона е обречено на неуспех. Повече по темата пишат от Пловдив24.

Пловдив държи челната позиция по разрешителни за строеж на нови жилищни сгради издадени през първото тримесечие на 2024 г., сочат официалните данни на Националния статистически институт, информрат от Под Тепето.

Темата за демонтирането на паметника на Альоша все още е далеч от своето разрешаване. Кметът на Пловдив Костадин Димитров потвърждава, че в момента се изчаква оценката от комисията, споделят от Трафик нюз.

А на 9 май вечният Георги Гергов и руският посланик Елеонора Митрофанова отново поведоха шествие горе, като този път на него се вееха знамена СССР и снимки на Сталин, разказва 24 часа.

Бурите в пловдивския регион през последните дни са имали унищожителни последствия за реколтата на производителите, информират от Марица.

Нуждите на строителя надделяват над нуждите на гражданите. В случая става въпрос за изкопни дейности, където инвеститори разкопават територия, а после не асфалтират след себе си общи площи. Повече по темата пишат от Под Тепето.

Свободно време и култура

Днес

От 20 часа на сцената на "Капана фест" ще бъдат Мила Робърт и Дара Екимова.

10-12.05

Дефиле "Вино и гурме" ще се проведе тази седмица в Стария град.

12.05

Соло на Светлин Русев в Балабановата къща.

13.05

"Червената шапка - презареждане" авторско представление на "Театър Хенд".

13.05

"Това не го казвай!" - представление на Теодора Духовникова и Захари Бахаров и под режисурата на Явор Гърдев в Дом на културата "Борис Христов".
Ако ви липсва тема или искате да споделите нещо с нас, може да ни откриете на този имейл - [email protected]. Ако пък все още не сте наш абонат, но вече искате да се абонирате, може да го направите тук.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар