🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нови кариери събудиха протести в села около Пловдив

Първият договор предстои да бъде подписан с асеновградската фирма "Запрянови-03" за 35 години, а втората концесия чака одобрение от РИОСВ - Пловдив

Тези две кариери ще са поредните в Пловдивска област в непосредствена близост до населени места.
Тези две кариери ще са поредните в Пловдивска област в непосредствена близост до населени места.
Тези две кариери ще са поредните в Пловдивска област в непосредствена близост до населени места.    ©  Димитър Марков
Тези две кариери ще са поредните в Пловдивска област в непосредствена близост до населени места.    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • С решение на МС от ноември 2022 г. се стартира процедурата за подписване на договор за добивна дейност със "Запрянови-03"
  • Другата компания - "Агро ерг" все още изчаква одобрението на пловдивската регионална екоинспекция
  • И двете фирми - "Запрянови-03" и "Агро ерг" имат вече по една добивна концесия в областта

Появата на две нови кариери в близост до няколко населени места в Пловдивска област вдигнаха жителите на протест - местните са категорични, че това ще влоши качеството на въздуха и питейната вода, която консумират.

Става въпрос за потенциалното изграждане на кариера за добив на мрамор до с. Горнослав (Асеновградско) и кариера за добив на варовици до с. Тюркмен (в община Брезово).

За първата служебното правителство на Румен Радев даде зелена светлина за преговори и сключване на договор за 35-годишна концесия срещу 20 хил.лв. годишно. Избраният концесионер е "Запрянови-03" - строителна фирма, известна в региона с изпълнението на редица обществени поръчки (както и с делото си срещу община Пловдив за зоопарка).

За другата кариера - само на 500 метра от с. Тюркмен (в местност Орманите) също е задействана процедура по учредяването ѝ, като е внесено инвестиционно намерение в РИОСВ - Пловдив, и предстои да се прецени дали е нужен ОВОС, или не.

Това се случва по-малко от месец след като Върховният административен съд даде зелена светлина за удължаване концесиите на "Европейски пътища" и "Холсим" за кариерите над Белащица. Там обаче се намеси Басейнова дирекция, като стартира процедура за учредяване на санитарно-охранителни зони около два каптирани естествени извора в района, с което на практика забранява дейността по добиване на материали.

Подобно на казуса в Белащица и двете потенциални кариери се намират в непосредствена близост до населените места, което е основна причина за недоволството на местните жители. Зоните не попадат в границите на защитени територии по смисъла на закона и забрана за добивна дейност няма.

Добив на мрамор в "Натура 2000"

По данни от РИОСВ-Пловдив от 2015 г. насам "Запрянови-03" многократно афишира желанието си за концесия в региона - има подадени последователно три инвестиционни намерения (през 2015 г., 2017 г. и 2022 г.) за добивна дейност в няколко различни землища в община Асеновград.

През 2015 г. e подадено инвестиционно предложение за изграждане на кариери за добив на мрамори и баластра в южната част от концесионна площ "Делчевото-2" - в землището на село Горнослав.

Находището на мрамор в Асеновградско обхваща част от североизточния склон на рида Добростан и се намира в защитена зона "Родопи Средни" от Натура 2000. Въпреки това при направена проверка за допустимост е констатирано, че инвестиционното предложение е допустимо дори спрямо специалния режима на зоната.

Въпреки че Басейнова дирекция още тогава отчита, че в близост има питеен водоизточник и добивната дейност ще му навреди, РИОСВ решава, че няма нужда от извършване на ОВОС. Решението на регионалната служба е попаднало и в съда, като през 2018 г. ВАС се произнася окончателно - отхвърля жалбите и потвърждава решението, че няма необходимост от извършване на ОВОС.

През 2017 г. "Запрянови-03" подават и ново инвестиционно намерение - за участък, съседен на първия ("Делчевото-1"). Тогава обаче е издадено решение да се извърши ОВОС, вследствие на което фирмата се отказва, не внася изискуемата документация в срок - 12 месеца и и "директорът на РИОСВ - Пловдив като компетентен орган е прекратил започнатата процедура", обясняват от ведомството.

През 2022 г. строителната компания инициира нова процедура за изграждане на кариера в землището на друго асеновградско село - с. Добростан, която по данни от РИОСВ е в начален етап. От РИОСВ коментираха, че тепърва се чака становище на Басейнова дирекция относно водите, а чак после ще се преценява необходимостта от ОВОС.

"Съвсем нормално е във връзка с нашата дейност да добиваме и преработваме суровини за строителството. Имаме сепарация, бетоновъзел, асфалтова база. В тази връзка правим проучвания за разкриване и добиване на суровини", обясняват пред "Капитал" от "Запрянови-03".

Една от три

До 2022 г. нито едно от инвестиционните намерения на "Запрянови-03" не беше финализирано с отдадена концесия. На 26 октомври миналата година обаче на свое заседание правителството решава да започне преговори за сключване на договор за концесията - стандартно за срок от 35 години срещу концесионно възнаграждение от 20 хил.лв. годишно, "като през този период инвеститорът ще вложи над 435 хил. лв. за добива", се казва в прессъобщението.

Концесията, която предстои да се сключи, е всъщност отговор на инвестиционното намерение от 2015 г., което поради съдебните дела, не е загубило давност и е валидно до януари 2023 г.

Справка в регистъра на МОСВ показва, че това ще е втора кариера на "Запрянови-03" (а вероятно не и последна, съдейки по инвестиционните намерения), като първата - в м. Чайкъра, Асеновградско е дадена още през далечната 2006 г. за срок от 25 г.

Недоволството не закъснява

"Преди 2015 г. предложената концесионна площ в същия регион възлиза на 250 дка. Тогава след срещи с жители на Червен, които изразяват съмнение, концесионната площ е намалена на 60-70 дка. По-късно отново е намалена и стига 43 дка", обясняват от фирмата-концесионер "Запрянови-03", с което демонстрират, че са отчели недоволството на жителите на близките села. Това обаче явно не е задоволило местните, защото активни действия срещу концесията започват част от жителите на селата, които са около кариерата - Горнослав, Долнослав, Червен, Орешец и Добростан.

Те създават местен инициативен комитет, подкрепен от "Зелени Балкани" и фондация "Биоразнообразие". Членовете отказват каузата им да бъде обвързвана политически, но е подкрепена и от членове на "Демократична България" и от "Възраждане", които входират въпроси в НС относно казуса.

От ИК неколкократно са организирали протести на пътя Асеновград-Кърджали, като към момента по думите на Мая Христозова, председател на комитета, е подаден и сигнал до омбудсмана на Република България, чрез който се надяват да задвижат недоволството си по законов ред. Христозова обясни, че са в готовност да организират и подписка за местен референдум, с който още веднъж да се противопоставят на кариерата, ако е необходимо.

"Става въпрос за пряко засегнато население на десет села, в което живеят около 7500 души. Мащабът на пораженията на изграждането на тези кариери може да бъде огромен", твърди Мая Христозова пред "Капитал".

Решението на Министерски съвет е обжалвано пред ВАС, но върховната съдебната инстанция оставя жалбата без движение, тъй като "не става ясно каква е търсената от жалбоподателя защита".

"Запрянови-03" коментираха, че протестите, водени срещу тях са от "чужди хора, извън община Асеновград и сдружения, финансирани от други държави".

Кариера на метри от края на селото

Една стъпка по-назад - на етап инвестиционно намерение е кариерата до с. Тюркмен, което изчаква решение на РИОСВ за това дали е нужен ОВОС. Очаква се и становище от Регионалната здравна инспекция относно шума, запрашеността и отстоянието от населеното място.

Местността се намира до язовир "Дългъна" - на едва 470 метра от село Тюркмен и на 1200 метра от село Гранит. Зоната не попада в "Натура 2000", но представлява находище на редки видове растения, животни и птици. В близост до местността минава газопровод.

Уведомлението за инвестиционно намерение е внесено в РИОСВ-Пловдив, от името на управителя на фирмата "Агро ерг" - Калинка Маринова. Според публикации в местни медии тя е майка на Владимир Маринов, заместник-председател на АБВ, депутат в 46-ото и 47-ото НС от листите на БСП. След раздялата си с левицата в началото на 2022г. Маринов се появи в листите на Български възход в Хасково. Самият Маринов е бил управител на компанията до август 2019 г. Пред медиите обаче той отрича да има намерения за изграждане на кариера за добив на варовици ("Капитал" не успя да се свърже с него).

За "Агро Ерг", подобно на "Запрянови-03" това няма да е първата добивна концесия. По данни на МОСВ те вече имат на концесия друга кариера за добив на строителни материали, отново в областта - до Стамболийски, отдадена през 2007 г. за 25 г.

Жителите на селото и тук изразяват недоволството си чрез подписки и протести, както и сигнали до РИОСВ, които тепърва трябва да решават въпроса относно въздействието на кариерата на околната среда. С решение от 17 ноември 2022 г. Общинският съвет в Брезово излиза с отворено писмо до президента, премиера, областния управител на Пловдив и три министерства срещу концесията. Според общинските съветници инвестиционното намерение противоречи на Плана за интегрирано развитие на община Брезово за 2021-2027 г. и не трябва да се допуска изграждането ѝ.

Запрянови-03

Фирма "Запрянови-03" е стоителна компания, основана през 2003 г. в Асеновград. Дружеството се управлява от Вакрил Запрянов и Георги Запрянов. Според търговския регистър фирмата се занимава с проектантска и строителна дейност, търговия със строителни материали, строителна механизация и транспорт. По думи на фирмата в нея има назначени между 250-300 работници и служители, а годишният им оборот е над 20 млн. лв.

Някои от големите им проекти включват реновирането на Цар-Симеоновата градина в град Пловдив, включително фонтаните в нея. Тяхна е и реставрацията на старото училище в Широка лъка. "Запрянови-03" заведоха и дело срещу община Пловдив във връзка с изграждането на пловдивския зоопарк.

Агро ЕРГ

"АГРО ЕРГ" е основана през 2004 г. в Пловдив и се занимава с производство, преработка и търговия със селскостопанска продукция от растителен произход в суров и преработен вид, според търговския регистър. Дружеството се управлява от Калинка Маринова - майка на Владимир Маринов, заместник-председател на АБВ, депутат в 46-ото и 47-ото НС от листите на БСП и кандидат-депутат от листите на "Български възход" на последните парламентарни избори. Според Регистър на кооперациите в България фирмата разполага с над 10 хил. дка собствени площи в отделни части на Пловдивска област.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    iix16728528721157078 avatar :-|
    Mik Gdchod
    • + 1

    "Решението на Министерски съвет е обжалвано пред ВАС, но върховната съдебната инстанция оставя жалбата без движение, тъй като "не става ясно каква е търсената от жалбоподателя защита"."

    Уважаема г-жо Гривова, решението е обжалвано пред ВАС, четири жалби са приети за редовни и са присъединени за съвместно разглеждане в едно общо производство.

    С уважение,

    МИК Горнослав, Долнослав, Червен, Орешец, Добростан

    Нередност?
Нов коментар