🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ВАС отхвърли отказа на Столичната община да покаже плана за горене на боклук

Местната власт незаконосъобразно е отказала на "За Земята" достъп до документите около противоречивия проект за оползотворяване на RDF

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Върховният административен съд (ВАС) потвърди, че Столичната община (СО) незаконосъобразно е отказала информация за инсталацията за изгаряне на RDF отпадък в ТЕЦ "София". Това става ясно от решение от 21 октомври, с което висшите магистрати потвърждават позицията от долната инстанция.

През 2017 г. екологично сдружение "За Земята" поиска документите за проекта, който провокира противоречиви реакции в обществото. Столичната община обаче отказа да ги предостави, въпреки че искането бе подадено по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Със свое решение от 2 февруари 2018 г. Административен съд - София-град (АССГ), отмени отказа на зам.-кмета по екология Йоана Христова да даде информацията и върна преписката за ново произнасяне. След обжалване от страна на местната власт и ВАС е потвърдил решението на АССГ. Сега топката се връща отново в общината и ще се чака нейната реакция.

Липсата на прозрачност и ясна информация около бъдещия завод за горене на отпадъци в София, който прогнозно ще струва около 370 млн. лв., е в основата на недоверието у гражданите към него.

Защо не даваме информация

Преди две години и половина Данита Заричинова от екологично сдружение "За Земята" е поискала актуализирания идеен проект "Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък" и други документи около завода (предпроектно проучване, както и анализи: за разходи-ползи, за съответствие с политиката на ЕС за изменение на климата и за наличието на държавни помощи при реализацията).

Столичната община в лицето на зам.-кмета Йоана Христова обаче отказва да ги предостави. "Законът е доста изчерпателен какво подлежи на обществен достъп. Едва след като ЕК одобри изискуемите от нея документи, те могат да бъдат предоставени за публичен достъп. Не е отказвана информация. Това не е документ, който би позволил на гражданите съгласно ЗДОИ да си формират собствено мнение по ред причини. Той просто първо трябва да получи одобрение, може да се наложи нещо да се коригира", каза бившият зам.-кмет по екологията Йоана Христова пред "Капитал".

В отказа си СО се оправдава със Закона за обществени поръчки, тъй като ако предоставели идейния проект, това щяло да облагодетелства определени лица. Що се отнася до отказа по останалите точки, там местната власт е действала на принципа "мълчалив отказ", като по време на делото твърди, че не разполага с тези документи.

Съдът обаче отбелязва, че при въпроси, свързани с околната среда, трябва да се отчете Орхуската конвенция, според която има необходимост от широко обществено обсъждане и се изключва ограничения достъп до подготвителна документация. Магистратите посочват още, че е наличен надделяващ обществен интерес, тъй като с търсената информация се цели повишаване на прозрачността и отчетността на Столичната община. Решението на местната власт е незаконосъобразно и защото не е съобразено с хипотезите в Закона за опазване на околната среда, където е регламентиран достъпът до информация по такива теми.

Противоречивият проект

Столичният общински съвет одобри проекта за инсинератор през лятото на 2011 г. като част от интегрирания план за управление на отпадъците. Решението площадката да се намира в ТЕЦ "София" беше взето през 2015 г. след анализ на датската консултантска фирма "Рамбол". По нейна препоръка беше избрана и конкретната технология, чрез която да бъде изгаряно горивото. Тази консултация е струвала 1.5 млн. евро на Столичната община.

Инсталацията за изгаряне на RDF гориво (refused derived fuel) е т.нар. трета фаза от системата за управление на отпадъци на София. Две от фазите ѝ вече са завършени: депо, площадка за компостиране и завод за механично и биологично третиране. Остатъчният продукт от обработката на сметта в завода край с. Яна е въпросното RDF гориво, което може да се използва за производство на топло- и електроенергия. Сега то се изгаря в циментови заводи из страната, за което общината плаща над 10 млн. лв. на година.

Ако бъде изградена, инсталацията за горене ще затвори цикъла и ще осигурява безплатно гориво за софийската топлофикация. Изчисленията на общината са, че по този начин ще се спестяват 65 млн. куб. м природен газ на година, или 15 до 18 млн. евро. Това би позволило намаляване на сметките за парно с около 6%.

Има притеснения обаче, които са свързани с отделянето на фини прахови частици и опасни диоксини и фурани във въздуха при горенето на RDF. Отделно управлението на проекта и изплащането на заема от 120 млн. лв. от Европейската инвестиционна банка е поверено на "Топлофикация София" - дружество, чието финансово състояние се влошава с всяка изминала година. Дълговете му са над 860 млн. лв., а натрупаната загуба - 590 млн. лева. Шефовете му пък са бивши служители на Христо Ковачки.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4
    • + 2

    Стига сте повтаряли дълговете заедно с натрупаната загуба. Натрупаната загуба няма значение. Като не ти стигат приходите - теглиш заеми. Натрупаната загуба е част от дълговете. Важно е какво е изменението на годишната печалба/загуба. За неподготвени хора би звучало, че едва ли не Топлофикация дължи 860 + 590 млн. лв.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    Топлофикация София отдавна трябваше да бъде оставена да фалира! Впрочем какво стана с парите ѝ в КТБ? Какво стана с Вальо Топлото - знаем.

    Нередност?
  • 4
    tbs59625460 avatar :-?
    HTA Ltd.

    До коментар [#3] от "James Cameron":

    Може би е така, както казвате вие, но точно в това е проблема - цари информационно затъмнение по темата и е естествено хората да спекулират и да влизат в конспиративни теории. Задачата на общината е да разсее тези съмнения като обясни точно какво и как ще се изгражда. В България обаче с повечето големи бизнеси е така - всичко се прави "на тъмно", че да не се възползвала конкуренцията, уж, в повечето случаи просто ставало въпрос за открадването на (част от) едни пари...

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    До коментар [#2] от "evpetra":

    Ами какви са двата варианта? ФГВБ да им възстанови депозита незаконно или сумата да бъде изтрита от баланса. Кое предпочиташ? И двете ситуации са плачевни. Смешното е, че Топлофикация е под контрола точно на фракцията, която затри КТБ предсрочно.

    Нередност?
Нов коментар