🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Средният брой на наетите намалява с 83 хил. души през 2019 г.

Най-голямо е понижението в преработващата промишленост, транспорт, хотели и ресторанти

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Средният брой на наетите на трудов договор намалява с 83.6 хил. до малко над 2.2 млн. души през 2019 г., показват данните на Националния статистически институт (НСИ), базирани на счетоводната информация на фирмите в страната. Понижението идва основно от частния сектор. В обществения наетите са с едва 617 по-малко спрямо средния списъчен брой през 2018 г. В статистиката не влизат служители на МВР и Министерство на отбраната, работещи на граждански договор или договори за управление, а наетите на непълен работен ден се равняват на "половин" нает, уточняват от НСИ.

По-малко хора в индустрията

Най-голям спад за годината е видим в преработващата индустрия, където наетите на трудов договор са с 28.8 хил. души по-малко спрямо предходната година. Така през 2019 г. в сектора са работили 491 хил. души, показва националната статистика.

Понижение в средния списъчен брой за годината има и в секторите транспорт и логистика - с 13 хил. души до 137.1 хил., както и в хотели и ресторанти - с 11 хил. до 109.3 хил. работещи. И в двата сектора спадът идва от частния бизнес.

В обществения сектор най-значително намалява броят на работещите в образованието - наетите са с 1.4 хил. души по-малко спрямо 2018 г., като така броят им пада до 151.2 хил. Вероятно фактор тук е възрастовата структура на учители и преподаватели. Така например от близо 51 хил. преподаватели в общообразователни училища почти една трета са на възраст над 55 години. Подобна е структурата и в професионалните училища.

Със 17% по-високи заплати на преподаватели

Средната брутна заплата в страната през 2019 г. нараства с 11% до 1274 лв., или 988 лв. след данъци и осигуровки, показва националната статистика. Най-голямо увеличение е видимо в образованието, където педагогически специалисти получават средно с 16.9% по-високи възнаграждения спрямо предходната година, като в частния сектор повишението е малко по-високо - с 20.6%. Така средната заплата в сектора превишава средната за страната и достига 1299 лв.

В обществения сектор най-скъпоплатени са работещите в сферата на финанси и застраховане (3035 лв.). В частния финансов сектор обаче сумата е значително по-ниска - 2083 лв. а средното за финансовия сектор в страната като цяло е 2105 лв. Това показва, че държавните служители, назначени на подобни високоплатени позиции, са много малък брой на фона на останалите в сектор финанси.

Подобна значителна разлика е видима и в информационните и комуникационните технологии - тук частния сектор предлага на специалисти възнаграждения средно по 3145 лв., докато обществения остава назад с 1543 лв. брутно средно на месец.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    iavorski avatar :-|
    iavorski

    Е как така? Бащицата каза че все повече българи се завръщали в родината

    Нередност?
  • 2
    axd14700100 avatar :-|
    axd14700100
    • + 1

    До коментар [#1] от "iavorski":

    ... връщат се ... мдам, колкото да минат през зъболекаря...

    Нередност?
Нов коментар