Владимир Савов и Петър Джелепов са кандидатите за попълване на КФН

През януари Савов приключи своя шестгодишен мандат като член, а сега е предложен за зам.-председател, отговарящ за застраховането

Савов има многогодишен опит в регулатора
Савов има многогодишен опит в регулатора
Савов има многогодишен опит в регулатора    ©  Надежда Чипева
Савов има многогодишен опит в регулатора    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кандидатите за попълване на изтеклите още през януари мандати в Комисията за финансов надзор вече са официално ясни. Това са бившият член на регулатора Владимир Савов, който се планира да поеме застрахователния надзор, и банкерът Петър Джелепов, който ще е член с ресор анализ на рисковете и защита на инвеститорите. Той трябва да заеме именно овакантения от Савов пост, който ден преди изтичане на шестгодишния си мандат подаде оставка, за да поеме пост в казахстанския финансов регулатор.

Формално по закон предложенията се внасят от председателя на КФН Бойко Атанасов, като те ще бъдат изслушани в парламентарната бюджетна комисия и в последствие трябва да бъдат избрани от депутатите.

След половингодишна пауза

Ако бъде избран, Владимир Савов ще се завърне в КФН шест месеца след като я напусна. Той беше избран в КФН през 2014 г., по времето на кабинета "Орешарски", като член с портфейл анализ и оценката на рисковете на финансовите пазари, както и защита на потребителите. През следващите години обаче два пъти му се наложи временно да поема функциите на зам.-председател след оттеглянето на титуляри.

Първо Савов отговаряше за инвестиционния надзор след напускането на Николай Попов в края на 2014 г., а през 2018 г. той временно пое застрахователния надзор след оставката на Ралица Агайн покрай публичното напрежение около фалита на "Олимпик". През шестте си години в КФН Савов работеше при трима различни председатели - Стоян Мавродиев, Карина Караиванова и настоящия Бойко Атанасов.

По-рано през годината за зам.-председател на КФН, отговарящ за застраховането, се спрягаше спорна номинация на председателя на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи (БАПК) Владимир Тодоров. В сектора името му се споменава като неформален координатор на мрежа от адвокатски кантори, жаргонно наричани в сектора "гробари", които се хранят от човешкото нещастие, като прибират 30-40% от обезщетенията при извънсъдебни договаряния на жертви на катастрофи или техни близки, а в някои случаи след съдебни битки и до 80-90% от сумата. Неговата номинация обаче не събра политическа подкрепа и още през април източници на "Капитал", очертаха като сигурен кандидат Владимир Савов. Предвид извънредната обстановка обаче процедурата за попълване на КФН беше стартирана чак през юни.

Савов е приеман доста по-позитивно в бранша заради притежавания институционален опит в КФН и конкретно в застрахователния надзор, където е запознат с проблемите. Той е експертно подготвен, диалогичен и предвидим, а като критика е изтъквано, че докато е поемал временно функциите на зам.-председател не е адресирал най-наболелите проблемите в сектора. Това обаче е и донякъде обяснимо за изпълняващ длъжността без ясен мандат.

Новият надзорник

Макар и отдавна в банковия сектор, Петър Джелепов не е особено публично познато име. Той е изпълнителен директор на Общинска банка, като влиза в ръководството й през 2018 г. след обгърнатата й в мъгла приватизация. Тя беше купена от лихтенщайнски фонд с пари, осигурени от "Инса ойл" на Георги Самуилов - той обаче притежава дялове без право на глас и формално контролът й е в лихтенщайнската CAIAC Fund Management. Въпреки съмнителното структуриране сделката получи рекордно бързо одобрение от БНБ и КЗК за по-малко от месец, в който влизаха и коледните празници.

След приватизацията беше сменен целият управителен съвет, като главен изпълнителен директор стана бившият директор на ББР Ангел Геков. Надзорният съвет обаче се запази без промени и в него са същите лица, които бяха и по време, когато банката се контролираше от доминирания от ГЕРБ Столичен общински съвет.

Преди Общинска банка кариерата на Джелепов минава през Интернешънъл асет банк, Райфайзенбанк, Сибанк и ОББ, като най-високо стига до регионален мениджър за София-запад в последната.