Румен Петков - гарант за господството на закона

Бившият вътрешен министър заведе жалба срещу немски журналист и създаде международно НПО за сигурност

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всеки има право на защита срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име, гласи конституцията. Бившият вътрешен министър Румен Петков явно знае добре това и реши да потърси справедливост. Тази седмица той заведе жалба в Софийския районен съд срещу германския журналист Юрген Рот заради накърняващи доброто му име публикации. Спазвайки пунктуално закона, Петков посочва в жалбата си и адрес, на който да бъде призован - столичната улица "Московска", номер 43. Там за протокола се намират офисите на Васил Божков и неговата "Нове холдинг" (и вероятно адвокатът, който защитава Петков).

Иначе в тъжбата си политикът обяснява колко унизен се е почувствал от неверните по думите му квалификации, които Рот помества в книгата си "Новите демони". Още през април писателят разказа, че има сериозни сигнали за подозрителни обвързаности на министъра с подземния свят. Същия април Петков беше принуден да подаде оставка, след като се разбра, че се срещал с "оперативно интересните" дупнишки бизнесмени братя Галеви и че е известен сред приятелите си като Запалката.

Вместо да се притесни, Рот окачестви обвиненията за "смехотворни" и дори се пошегува, че единственото, което Петков постига, е реклама за книгата. "Изглежда, не е чел текстовете, тъй като нещата, за които ме обвинява, ги няма никъде в книгата", казва авторът. Друг е въпросът кой от двамата би имал по-големи притеснения в съда, тъй като според Рот, ако се стигне до дело, ще излязат още много "нерозови" неща за Петков наяве.

Устремът на бившия вътрешен министър към гарантиране господството на закона не свършват дотук. Тази седмица той обсъди с президента Първанов намеренията си за създаване на неправителствена организация за борба срещу тероризма и трафика на хора, наркотици и оръжие. За подкрепа с него бяха и експертът по тероризъм и вътрешна сигурност и бивш съветник в "MG корпорация" Брайън Дженкинс и бившият помощник държавен секретар на САЩ по международния наркотрафик, а сега съветник на кандидата за президент на демократите Барак Обама Робърт Гелбард.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-@
    Аман от боклуци

    Не свършиха ли вече с този ВЪШКАРНИК ДС!? Роят се и хапят като конски мухи през средновековието!

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-@
    реалист

    Не са и няма да свършат!
    Ние ще свършим преди тях, уви...
    Тъжно, но вярно.

    Нередност?
  • 3
    albertvenndicey avatar :-|
    albert v. dicey

    Всеки има право да защитава репутацията си (колкото и да е ниска). Така той я брани срещу по-нататъшно накърняване. Който твърди някакъв позорящ факт, да бъде така добър да го докаже. Абсурдно е оклеветеният да доказва отрицателния факт, че позорното обстоятелство не съществува.

    Друг е въпросът дали трябва да има някакво изключение, когато клеветникът е журналист, а оклеветеният е публична фигура. Практиката на ЕСПЧ в Страсбург е в този смисъл. Както и в по-малка степен тази на Върховния съд на САЩ. Аз съм на противното мнение, но това е друга история.

    Друг е въпросът, че от гледна точка на процесуалното право това дело е истинско бижу. Ще се намесят Регламент 44/2001 г., практиката на СЕО в Люксембург, новият ГПК и пр.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    zzzz

    КАКВО ВИ СТАВА? ТОЗИ ЖУРНАЛИСТ ДА НЕ Е КАЗАЛ, ЧЕ Р.П. Е МАРСИАНЕЦ ? ВСИЧКО ОСТАНАЛО МАЙ Е ВЯРНО.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    no one

    Мястото на Р.Петков, както и на Р.Овч. е в затвора, а не да съдят журналисти или отново да се занимават с политика, за което и двамата доказаха че не стават.Оклеветен -ха-ха-ха...

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    ..

    Ами РП е лъжец , нека ме съди. Имам доказателства. Излъга за смяната на рег.табели на автомобилите. Сега пак ще ги сменяват, щото както се оказа, сегашните дори не отговарят на препоръките на ЕС.

    Нередност?
Нов коментар