Big in Japan

Магнатът Шелдън Аделсън атакува хазартния сектор в Япония

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Милиардерът Шелдън Аделсън е готов да заложи 10 млрд. долара на това, че веригата му казина и хотели Las Vegas Sands ще стане лидер в игралната индустрия в Япония, пише Reuters. По думите на магната, когото сп. Forbes определи за най-бързо забогатяващия бизнесмен за 2013 г., конкурентите му не са в състояние да отговорят на тази оферта. Това, което остава да се види обаче, е дали един от най-големите и все още не съвсем разработени игрални пазари в света е склонен да заложи на самия Аделсън, пише агенцията.

През май се очаква японският парламент да започне началните дебати по законодателство за легализиране на казината. Това е и причината през последните месеци милиардерът да настоява, че именно той е правилният човек, който да поведе в сектора. Агресивната му еднолична стратегия обаче притеснява законодателите и представителите на бизнеса в страната, които искат местните компании да играят значителна роля в сектора. Аделсън обаче не просто открито обявява, че предпочита да навлезе на пазара самостоятелно, но и поставя под въпрос способността на японските компании с интерес в сектора да поемат обемите риск, необходими за изграждането на планирания от него мащабен комплекс.

Междувременно обстановката се нажежава и от амбициите на конкурентни оператори като американските MGM Resorts International и Wynn Resorts и на местни играчи като производителя на игрално оборудване Sega Sammy Holdings, които също се целят в получаването на новите лицензи.

Японският пазар се смята за особено апетитен за операторите на казина заради благосъстоянието на населението в страната и близостта до Китай – домът на някои от най-богатите играчи в света. По изчисления на консултантската компания CLSA Япония може да се превърне в третия по големина хазартен пазар в глобален мащаб след Макао и САЩ, като постигне приходи от поне 40 млрд. долара годишно.

Ако първоначалните дебати бъдат успешни, управляващите в страната могат да започнат работа по по-детайлно законодателство за сектора, което евентуално да бъде прието през 2015 г. В случай че това стане факт, Япония може да има първото си казино точно навреме за олимпийските игри в Токио през 2020 г., което пък би привлякло повече платежоспособни играчи от Китай. Това ще подпомогне и местната икономика, която се бори с дефлация и бавен растеж, отбелязва Reuters.