🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Recycle Bin

Темите от седмицата, които съзнателно прескочихме

България без цензура    ©  България без цензура
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Който не иска да бъде паве, ще бъде дърво

Кандидатът за кмет на София Мария Календерска, която е и половинка на лидера на "България без цензура" Николай Бареков, изглежда, вече е влязла в активна фаза на предизборната си кампания. През седмицата заедно с още 50 симпатизанти на партията тя пое инициатива за спасяване на дърветата в столицата.

Призивът на акцията на Календерска "Аз съм дърво, а не паве" предизвика комични асоциации, макар целта да беше да привлече внимание към по-сериозен проблем като градоустройствената промяна на София, с която се предвижда изсичането на 600 големи дървета в центъра на града и подмяната им с магнолии и японски сефори.

Няколко дни по-рано името на Календерска пак завъртя в медиите покрай информация, че е платила здравните осигуровки на пострадало от размириците в квартал "Орландовци" момче, което беше настанено в "Пирогов", но от болницата бяха поискали 800 лв. за лечението му заради неплатени здравни вноски. Дори и с този жест Календерска направи лоша услуга на самата себе си, защото партията на партньора й "България без цензура", започна да се свързва все по-силно с протестите в ромските гета и политическите интереси зад тях.

Цяла галактика ще носи името на Роналдо

Учени от университета в Лисабон кръстиха галактика с името на футболиста Кристиано Роналдо. Дейвид Собрал, който оглавява екипа им е голям футболен фен и поради тази причина решил да засвидетелства почитанието си към футболиста, като именува откритата от екипа галактика Cosmos Redfish 7 Кристиано Роналдо.

Нещо повече, изглежда, името на новооткрития обект му подхожда чудесно, защото това според думите на Собрал е един изключително рядък обект и със сигурност най-горещия, който е наблюдаван на този етап в цялата Вселена.

Оттук насетне има само едно нещо, което може да засенчи специалния жест към Кристиано Роналдо, и то е, че в наблюдаемата Вселена има 170 млрд. галактики и фактически поне 20 могат да се казват като всеки от нас. При всички случаи обаче е по-добре галактика, а не звезда да носи твоето име, защото, ако галактиките са 170 млрд., звездите са 70,000,000,000,000,000,000,000 и буквално милиарди от тях могат да носят нашите имена.