Любомир Хърсев от "Лидл България" е финансов директор на годината

За четвърта поредна година бяха обявени победителите в конкурса на EY и "Forbes България"

От ляво надясно: Любомир Хърсев, Антонина Занова, Галина Денева, Ивалина Бозаджиева, Борис Тенчев
От ляво надясно: Любомир Хърсев, Антонина Занова, Галина Денева, Ивалина Бозаджиева, Борис Тенчев
От ляво надясно: Любомир Хърсев, Антонина Занова, Галина Денева, Ивалина Бозаджиева, Борис Тенчев    ©  EY
От ляво надясно: Любомир Хърсев, Антонина Занова, Галина Денева, Ивалина Бозаджиева, Борис Тенчев    ©  EY
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Финансовият и административен директор на "Лидл България" спечели голямата награда за 2017 г. за цялостен принос в конкурса на "EY България" и "Forbes България" за "Главен финансов директор на годината" (CFO of the Year). Инициативата се организира за четвърта година и има за цел да отдаде признание на финансовите лидери в бизнеса и да допринесе за изграждането силна професионална общност в страната.

Любомир Хърсев има над 19-годишен опит в областта на финансовата отчетност, организацията и управлението на фирмените процеси в търговията на дребно. През последните седем години той отговаря за цялостното административно управление на ритейл веригата "Лидл България", като оглавява и процеса по придобиването и интегрирането на един от по-малките играчи в сектора – търговската верига "Плюс". По данни от класацията на "Капитал" за най-големите компании в България – "Капитал 100", която ще бъде представена в края на юни, през 2016 г. приходите на веригата са се увеличили с 15.4% на годишна база до 747.4 млн. лв., а печалбата расте със 191% спрямо 2015 г. до 20.1 млн. лв.

"Дължа това високо признание на три еднакво важни фактора – моето семейство и любовта и хармонията, която ми даряват; моята фирма "Лидл" и средата на високи цели, култура на морал и етика, в която работя, и моят екип – прекрасни специалисти и личности, с които е лесно да се постигат високи резултати", сподели след получаването на отличието Хърсев.

Победител в категория "Стратегия за развитие на финансовата функция" стана Антонина Занова. От миналата година тя е старши финансов директор за Югоизточна Европа на GlaxoSmithKline, като освен за България отговаря за бизнеса на английско-американския фармацевтичен концерн в още 11 държави.

Отличието в категория "Прогнозиране и планиране" се присъжда на главния финансов директор на българската софтуерна компания "Булпрос", която разработва софтуерни решения, облачни и други инфраструктурни услуги, а в началото на годината придоби германския разработчик в областта на информационната сигурност Group Business Software в сделка за почти 11 млн. евро. Тенчев е част от екипа на "Булпрос" от декември 2015 г.

Наградата в категория "Контрол и отчетност" получава главният финансов директор на "Индустриален холдинг България" Галина Денева. Тя заема този пост от 2014 г., след като за предходните 12 години преминава през различни позиции в структурата на холдинга.

Призът за "Ликвидност и риск" печели Ивалина Бозаджиева, която е регионален мениджър "Европа Юг" на производителя на автомобилни компоненти "Граммер". В тази си роля тя отговаря за финансово-счетоводната дейност на компанията в четири държави – България, Сърбия, Словения и Русия, като инициира и ръководи различни проекти в областта на административното управление и финансите.