Внимавайте и с едрия шрифт

Как пакистанският премиер Наваз Шариф може да загуби работата си заради шрифта Calibri

Върховният съд на Пакистан решава дали министър-председателят Наваз Шариф заслужава да загуби поста си
Върховният съд на Пакистан решава дали министър-председателят Наваз Шариф заслужава да загуби поста си
Върховният съд на Пакистан решава дали министър-председателят Наваз Шариф заслужава да загуби поста си    ©  Reuters
Върховният съд на Пакистан решава дали министър-председателят Наваз Шариф заслужава да загуби поста си    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На пакистанския премиер Наваз Шариф не му е лесно тези дни. В страната стават все по-силни гласовете, настояващи за неговата оставка заради натрупващите се факти по официалното разследване срещу него и неговото семейство за корупция. А съдбата на влиятелното политическо семейство Шариф се крепи на популярния шрифт на Microsoft Calibri.

Как така? Всичко започна миналата година, когато изтекоха т.нар. "Панама пейпърс" - онези милиони документи, които изобличиха в укриване на данъци редица държавници, бизнесмени и други важни клечки по целия свят. Тогава в списъка попаднаха и трите пораснали деца на Наваз Шариф. Подозренията бяха, че те са използвали офшорни компании, за да придобият луксозни имоти в Лондон. Пакистанското общество, разбираемо, поиска да научи откъде са дошли парите за тези скъпи покупки. А Върховният съд в страната възложи на група разследващи да отговорят на този въпрос.

Миналата седмица те публикуваха унищожителен доклад, в който обвиняват управляващата фамилия, че не живее според чергата си, че укрива активи, че лъжесвидетелства и борави с фалшиви документи. Очаквано, Наваз Шариф нарече докладa "един куп лъжи".

Рапортът е особено уязвяващ за дъщеря му, която е считана за негова политическа наследница. Разследващите твърдят, че тя e подправила пълномощно за лондонските апартаменти, предоставяйки им документ от 2006 г., който според нея доказва, че тя не е собственик на тези имоти. Оказва се обаче, че пълномощното е било напечатано на шрифт Calibri, който не е пуснат в употреба преди 2007 г. Упс!

Предстои развръзка, тъй като Върховният съд на Пакистан трябва да прецени дали министър-председателят заслужава да загуби поста си заради това и други открития, направени от разследващите. А за да е още по-весело, Пакистан е една от световните ядрени сили. Ако изпадне в дълъг период на политическа нестабилност, няма да е чак толкова смешно.