Строител на капитализма: Теменужка Петкова

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Енергийният министър Теменужка Петкова направи тази седмица поредния антипазарен ход, за да удължи живота на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" поне до след парламентарните избори догодина. С извънредна заповед тя задължи уж независимата Комисия за енергийно и водно регулиране да включи ТЕЦ-а в енергийния микс за битовите потребители, въпреки че произвежданата от централата електроенергия е много по-скъпа от допустимото.

В случая ще бъдат направени допълнителни разходи от около 120 млн. лв., които ще платят всички потребители - вместо планираното понижение от 0.55%, цената на тока за бита се повишава от 1 юли средно с 2.79% (ЧЕЗ - 2.72, ЕВН - 4.12%, "Енерго-про" - 1.05%).

За заповедта на министър Петкова няма мотиви или анализ за разходите и ползите, като единствено се посочва, че нареждането й е в изпълнение на парламентарното решение от края на януари за поддържане на ТЕЦ "Марица-изток 2" на всяка цена. По тази линия вече са направени няколко други непазарни стъпки за близо 1 млрд. лв., но въпреки това натрупаната загуба на ТЕЦ-а е над 800 млн. лв., а задълженията - близо 1.57 млрд. лева. Сегашния ход също ще има само временен ефект, но пък ще осигури политически комфорт за властта на следващите избори.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tbs59625460 avatar :-?
    HTA Ltd.
    • - 1
    • + 1

    Докога? Докога съдбата на няколкостотин работници в "Марицата"2 ще бъде заложник на политически, а не на икономически решения? Стига вече наливане на пари в бездънни ями, стига вече комунизъм. Ако наистина бяхме пазарна икономика (каквато очевидно никога не сме били) такива мастодонти като ТЕЦ" Марица Изток"2 и Топлофикация София отдавна нямаше да съществуват. Всеки един от нас спонсорира чрез данъците си тези бездънни ями и краят на тази сага не се вижда...

    Нередност?
Нов коментар