🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Лъчезар Борисов

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди три месеца един кредит за 75 млн. лв. коства поста на главния изпълнителен директор на държавната Българска банка за развитие Стоян Мавродиев. Кариерата за друг, подписал се под спорния заем, обаче потегли в друга посока.

Председателят на надзорния съвет на ББР Лъчезар Борисов сега също напуска поста си, но не защото поема отговорност, а защото се издигна от заместник на Емил Караниколов до наследник на поста му като икономически министър.

В първото си телевизионно интервю като такъв Борисов уклончиво опита да обясни, че със злополучния кредит няма проблем. Законово и процедурно, вероятно е така, макар че премиерът Бойко Борисов го счете за дотолкова неуместен, че да поиска да се отстрани цялото ръководство на ББР. Но може би по-съществено новият министър отрече лично той да има нещо общо с кредита, макар уставът на банката изрично да предвижда разрешение от надзорния съвет преди отпускането на толкова голям заем. Не особено убедителни бяха и опитите му да обясни, че противно на публичните данни и журналистическите разследвания ББР всъщност не е каса за захранване на политици и олигарси (и основно на ДПС), а е останала вярна на мисията си да подпомага предимно малки и средни компании.

Още при отстраняването на Мавродиев, Караниколов беше обещал проверка на конкретния кредит от новото ръководство на банката, като резултатите трябваше да станат публично достояние. Три месеца по-късно, след като един от участвалите в отпускането му е принсипал на ББР, надеждите за по-детайлна и независима ревизия на този и други заеми от последните години започава да изглежда все по-илюзорна.