Строител на капитализма: Вагит Алекперов

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Руският милиардер Вагит Алекперов е познат в България като президент и основен акционер в петролния гигант "Лукойл", който пък от своя страна е собственик на най-голямата компания в страната - "Лукойл Нефтохим Бургас", както и на една от големите местни вериги бензиностанции. Тази седмица стана известно, че има и скрит личен бизнес интерес в страната - в столичния имотен сектор. Публикувани от "Биволъ" документи от международното разследване OpenLux разкриха, че олигархът, чието състояние според Forbes е от порядъка на 25 млрд. долара, и семейството му са действителните собственици на софийския Bulgaria Mall и свързаните с него две офис кули, оценявани общо на около 100 млн. евро.

Комплексът беше продаден от първоначалните инвеститори - LS Property, на британеца Майлс Самърфийлд и базирания в Лондон фонд Salamanca Capital, през есента на 2018 г. Тогава като краен собственик на люксембургския фонд купувач SQC Opportunity SCA SICAV RAIF беше посочена испанската инвестиционна група Squircle Capital, а проучване на "Капитал" показа, че тя има връзка с Алекперов. Сега това се потвърждава от документите от OpenLux, от които се вижда, че към 10 януари 2020 г. зад люксембургския фонд стоят милиардерът и семейството му.