🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Гълъб Донев

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Под засилващ се обществен натиск заради растящите цени служебният премиер Гълъб Донев обяви, че правителството ще въведе ежедневен механизъм за наблюдение и контрол за основни хранителни стоки. От думите му стана ясно, че ще бъде създаден специален сайт, в който да има информация за движението на стоките по цялата верига - от производителя, през търговеца до щанда. Целта е в контрола да бъдат привлечени и потребителите. Дойде и "откритието", че надценката на някои търговци е над 20-30% (което е нормална търговска практика).

Как точно ще работи идеята не стана ясно, но изказванията на негови министри дадоха да се разбере, че започват проверки на производители, вносители и търговци.

Цялото говорене по-скоро прилича на ПР акция, целяща да успокои потребителите и да стресне търговците. Защото в условията на работеща пазарна икономика държавата няма много лостове, с които да влияе на цените на свободно търгуеми стоки и услуги - нито да определя колко да са големи надценките на търговците, нито да поставя ценови тавани. И служебният кабинет, надяваме се, много добре знае това.