🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Стоян Мавродиев

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако заплатата е оценка за това колко важна е една работа и колко добре се справя човекът, който я върши, то явно в България има една суперпозиция, заета от един супермениджър. Годишната декларация на главния изпълнителен директор на държавната Българска банка за развитие Стоян Мавродиев показва, че за 2018 г. той е получил 434 547 лв. трудови доходи, което е малко над 36 хил. лв. месечно.

Това го прави най-скъпо платеният кадър в публичния сектор, и то с внушителна преднина. Доходите на Мавродиев надвишават тези на президента, премиера и управителя на БНБ, взети заедно. А между другото и другите двама директори на ББР декларират получени над 380 хил. лв. за годината, което им отрежда следващите места в публичния топ 3. Тези нива не може да се обяснят и пазарно - макар топ мениджърите на най-големите частни банки да получават такива, а може би и по-високи заплати, в институциите от калибъра на ББР те са далеч по-умерени.

Отговорността за 3 млрд. лв. активи безспорно предполага добро заплащане, за да се привлече силен мениджмънт. Дали това е постигнато е спорно предвид ударното превръщане на ББР от помощник на малките бизнеси в каса на олигарсите. А съвсем друг въпрос е дали предвид противоречивата биография на Мавродиев някой в частния сектор би го наел въобще на такава позиция.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал