🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пловдив обяви повторно поръчка за ВиК ремонти за близо 25 млн. лв.

Прогнозната стойност на търга се е вдигнала с над 50% след проведено пазарно проучване

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Община Пловдив е обявила обществена поръчка за 24.6 млн. лв. без ДДС за реконструкция на ВиК мрежи в града. Това е трети опит проектът да бъде възложен, като вече конкретното задание беше включвано като обособена позиция при две предишни поръчки, разделени на позиции.

При всеки опит се стигаше само до един договор, а другите части от търговете се прекратяваха заради липса на годни оферти. При първата поръчка една позиция спечели "Пътинженеринг" и сключи договор за близо 9.5 млн. лв. с ДДС в началото на юли. В началото на септември пък община Пловдив възложи договор за 10 млн. лв. с ДДС на ДЗЗД "Партньори ВиК Проект Пловдив 2019", в което участват "Европейски пътища и "Грома холд" (бившите "Пътища Пловдив" и "Агромах", които са свързани като собственост). Сега за новия търг крайният срок за подаване на оферти е 18 ноември 2019 г.

Условията на търга

Поръчката е за реконструкция на ВиК мрежата по бул. "Дунав" от бул. "Васил Априлов" до бул. "Брезовско шосе" и по бул. "Брезовско шосе" от бул. "Дунав" до Северен обходен колектор. При сегашното й обявяване прогнозната й стойност е малко над 24.6 млн. лв. без ДДС. При предишните две обявявания цената е била много по-малка - около 15 млн. лв. без ДДС. От община Пловдив уточниха за "Капитал", че последният път, в който се обявява търгът, вече действа изменен Закон за обществените поръчки, влязъл в сила от 1 март 2019 г.: "в изпълнение на чл. 21 от ЗОП е проведено пазарно проучване за стойността на обществената поръчка", казват от общината. Видно от доклад за проучването, публикуван в профила на купувача, за да се стигне до тази цена, са използвани две индикативни оферти на фирми, чиито имена са скрити.

Двата критерия за оценка на офертите - техническата и цената, са с равна тежест. Освен това кандидатите трябва през последните пет години да са извършили ново строителство, основен ремонт или реконструкция на магистрални водопроводи и/или главни канализационни колектори в урбанизирани територии с обща дължина поне 2500 м. Участниците в процедурата трябва да имат и минимален общ оборот от 30 млн. лв. за последните три приключили финансови години.

Самата поръчка ще трябва да се изпълни за 458 дни.

Еврофинансирането

Най-големият търг в Пловдив за водна инфраструктура вече е с избран изпълнител. Той е за пречиствателна станция за отпадни води и е на стойност над 70 млн. лв.

Търгът беше спечелен от ГБС, след като всички конкуренти, сред които някои от най-големите строителни фирми като "Джи Пи Груп" и "Хидрострой" (иначе печелещи други големи търгове) бяха отстранени с доста странни мотиви. Това се случи преди отварянето на ценовите им оферти, а победителят спечели с оферта, която е само със 140 хил. лв. под максималния бюджет на търга - 70.44 млн. лева. Като подизпълнител ГБС е декларирала фирма, свързана с Румен Гайтански-Вълка.

В края на август министърът на околната среда Нено Димов подписа договора за финансирането по ОПОС с община Пловдив. Общият размер на инвестицията е над 137 млн. лв., като програмата (осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на над 97.4 млн. лв. Πo пpoeĸтa щe бъдe pexaбилитиpaнa, peĸoнcтpyиpaнa и дoизгpaдeнa oбщo 42 ĸм BиK мpeжa зa гpaдoвeтe Пловдив, Хисаря, Карлово, Първомай, Стамболийски и Асеновград. Cлед изпълнeниeто нa дeйнocтитe пo пpoeĸтa над 430 хил. житeли щe имaт дocтъп дo пoдoбpeнo вoдocнaбдявaнe.