Само една оферта е подадена в търга за 22 млн. лв. за ремонт на бившия партиен дом

Сметката за обновяването на сградата, където се очаква да започнат да заседават депутатите, вече достига 45 млн. лв.

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки бюджетът от 22.6 млн. лв. само един кандидат е проявил интерес към новата поръчка за ремонт на бившия партиен дом. Това е обединението "Клим-Ат-Ел" ДЗЗД, в което участва "АТ инженеринг". Търгът е за обновяване на електрически, отоплителни, вентилационни и климатични инсталации, както и за ремонт на фасадата и покрива на сградата на пл. "Княз Александър I" №1.

"АТ инженеринг" участва и в обединението, което направи реконструкцията на зала "Света София" в партийния дом, която трябва да се превърне в новата пленарна зала за депутатите. Стойността на този ремонт е 22 млн. лв. с ДДС, като се очаква народните представители да започнат да заседават в тази сграда през есента на 2020 г., пише "Дневник". Първоначалните планове беше залата да е готова още за председателството на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., но това не се случи.

До момента големите два ремонта на партийния дом са за над 44 млн. лв., а освен тях има и няколко малки поръчки за 200-300 хил. лв.

Кои са кандидатите

Мажоритарен собственик на "АТ инженеринг 2000" е Илиян Терзиев, председателят на управителния съвет на Камарата на строителите в България. Той държи 2/3 от компанията, а негов съдружник е Георги Пенев.

При ремонта на новата пленарна зала в Народното събрание компанията трябваше да покрие критерий за достъп до класифицирана информация. "АТ инженеринг 2000" го придоби покрай кандидатстването си в приватизацията на "Техноекспортстрой". Тогава сделката беше платена от КТБ, а по-късно "Техноекспортстрой" се сочеше за близка до Делян Пеевски.

Компанията има 40 млн. лв. оборот за 2018 г. и печалба от 132 хил. лв.

Другата фирма в обединението "Клим-Ат-Ел" е "Климатроник", която има 30 млн. лв. приходи за 2018 г. и официално се занимава с "изграждане на водопроводни, канализационни, отоплителни и климатични инсталации". Дружеството на Цветелина Персийска беше кандидат в търга за изграждането на две компресорни станции за продължението на "Турски поток" през България за 350 млн. лв., но не спечели През лятото фирмата беше избрана да рекултивира сметището в Свищов, където впоследствие избухна пожар. Освен това заедно с мексиканската "Иновасионес техникас ен симентасион СА ДЕ СВ" и испанската "Проес консулторес" участваха в обединение в търга за нова детска болница в София.

Третият партньор е "Електрисити". Дружеството е собственост на Владимир Даскалов и има приходи над 22 млн. лв. за 2018 г. Според сайта ѝ това е фирма, "създадена през 2009 г. в град София с основна дейност изграждане на съоръжения от електроенергийната инфраструктура". Според отчета за дейността им през 2018 г. са работили по изграждането на хотелски комплекс в Равда, жилищна сграда в "Манастирски ливади" в София и др. Наскоро фирмата спечели поръчката за ремонта на Националното тол-управление.

Справка в регистъра на Агенцията по обществени поръчки сочи, че през лятото "Електрисити" е завършила ремонт на сградата на Национална следствена служба по поръчка на прокуратурата за над 300 хил. лв. Преди две години пък е ремонтирала четвъртия етаж на сградата на Централната поща на столичната ул. "Гурко" за 1.7 млн. лв. без ДДС.

Народно събрание

Все още не е ясно кога ще започне да се използва новата пленарна зала на практика. Официално тя е в експлоатация от 22 август 2019 г., отговориха от Народното събрание (НС) на запитване на "Капитал". Ремонтът струваше 22 млн. лв. с ДДС, а впоследствие с избраните изпълнители - "АТ инженеринг" и "Електрон прогрес", беше подписан допълнителен договор за още 300 хил. лв.

Ремонтът се забави, но от отговорите на НС става ясно, че причините били непредвидими и нямало глоби за изпълнителя.

Освен за залата бяха възложени и поръчки за основен ремонт на бюфета в сградата за над 200 хил. лв., както и за проектиране на пространство за преки излъчвания на изявления във фоайето и за доставка и инсталиране на мрежово оборудване за зала "Света София" за 220 хил. лв.

Настоящата поръчка за електрически, отоплителни, вентилационни и климатични инсталации, както и ремонт на фасадата и покрива на сградата е с прогнозен срок от 750 дни или две години. Въпреки желанието да се работи в новата зала от началото на 2020 г., това вероятно ще стане през есента, тъй като е необходима подмяна на електрическите инсталации, коментираха от ГЕРБ пред "Дневник". Други депутати смятат, че ако има ново забавяне, залата ще се ползва чак през новия мандат на 45-ия парламент - през пролетта на 2021 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yordanovmg avatar :-P
    yordanovmg

    Рутер ще има ли?

    Нередност?
Нов коментар