Мнения Daily - Поляците в Лондон: Работим усърдно, спазваме законите - кое не ви харесва?

И още: По-страшно от загубените избори е загубената физиономия; Доналд Тръмп като американския Путин

Дори политици като премиера Камерън, за да угодят на тълпата, повтарят посланията на Майкъл Фараж-
Дори политици като премиера Камерън, за да угодят на тълпата, повтарят посланията на Майкъл Фараж-
Дори политици като премиера Камерън, за да угодят на тълпата, повтарят посланията на Майкъл Фараж-    ©  LUKE MACGREGOR
Дори политици като премиера Камерън, за да угодят на тълпата, повтарят посланията на Майкъл Фараж-    ©  LUKE MACGREGOR
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Полска стачка в Лондон

Срещу липсата на адекватна оценка

От коментар на Джон Жилински, бизнесмен от полски произход, който е роден и живее в Лондон, в зоната за свободни текстове на "Гардиън"

.

Този четвъртък полските работници и служители в Лондон излизат в еднодневна стачка. Те ще протестират срещу липсата на адекватна оценка за техния голям принос към икономиката на страната.

Ще протестираме срещу разрастващата се антиполска реторика в медиите, насърчавана и от политиците, опитващи се да угодят на тълпата, като повтарят посланията на Партията на независимостта на Обединеното кралство (UKIP) и Найджъл Фараж. Пръв между тях е премиерът Дейвид Камерън.

Ние изцяло отричаме обвинението, че поляците идват във Великобритания заради социалните помощи. Това е мит. Полската общност се чувства като изкупителна жертва и със стачката казва, че иска това да приключи.

В деня на нашия протест хиляди поляци ще демонстрираме съпричастността си към тази страна и с акция по кръводаряване - по този символичен начин искаме да припомним факта, че нашата нация в миналото проля кръв и жертва човешки животи за Великобритания.

През Втората световна война няколко хиляди поляци се сражаваха за британската армия, моят баща беше един от тях. Значителна част от пилотите в битката за Великобритания бяха поляци. Много британски историци и участници във въздушните битки са убедени, че без тяхната помощ нямаше да има победа.

Полската общност във Великобритания винаги се е отличавала с това, че работим усърдно, не създаваме проблеми, не предизвикваме безредици и не сме агресивни. Интегрираме се добре, създаваме семейства с гражданите на тази страна и я обичаме. Кое не ви харесва?

За съжаление през последните години атмосферата се влоши и определени групи във Великобритания станаха подвластни на ксенофобията. А поляците са първата ѝ жертва, защото вече много от тях са се заселили тук (поляците са третата по големина етническа общност на Острова след британците и гражданите от индийски произход - бел. ред.), като нашият език е вторият по говоримост в страната.

Не е тайна, че британските служители възприемат като заплаха етиката, която спазваме в работата си. Всеизвестно е, че поляците идват на работното си място навреме и дори по-рано – защо британците не последват нашия пример?

Според официалната статистика 37% са хората с чуждестранен произход, които живеят в Лондон. Вероятно реалният брой е по-висок. Аз съм полски лондончанин по рождение. Тук ходих на училище и тук завърших висшето си образование. Създадох успешен бизнес.

Въпреки това винаги съм се чувствал като второкласен гражданин, чийто глас никой не чува. Знам, че не само аз се чувствам така. Ето защо реших да се състезавам като независим кандидат за изборите за кмет на Лондон през май следващата година.

Ние работим усърдно, плащаме данъците си и спазваме законите. Време е да получим признанието, което заслужаваме.

Предизборни

Един призрак броди в РБ

От коментар на Дияна Костова в webcafe.bg

Един призрак броди по коридорите на Реформаторския блок - призракът на кмет с призовка. Всички сили са се съюзили за свещена хайка срещу него: и прокуратурата "с часовников механизъм", и тържествуващият Лютви Местан, който много обича да "съдира моралната маска" на РБ, но не обича да го питате за Христо Бисеров.

Има ли синя кметска номинация, която да не е попадала под дамгосващото обвинение в безстопанственост през последните седмици? Само един Петър Паунов (Кюстендил) се опази, като предвидливо се предаде в прегръдките на ГЕРБ.

Крайно време е реформаторите открито да изложат някаква смислена реакция - в смисъл точно обратното на досегашната: срамежливо присламчване към отдавна компрометирани градоначалници, държащи в подчинение няколко общини от селски тип, и тотален хаос на посланията.

Мътно е положението във Варна, където СДС вече играе за втори мандат на десния си конкурент Иван Портних, докато ДСБ издигна собствен; в Пловдив - където местната десница хареса не друг, а отцепника от ГЕРБ Здравко Димитров; в Свищов - където ДБГ ще агитира против "общата реформаторска" номинация на Станислав Благов с аргумента, че е приближен на Величко Адамов, и т.н.

Едва ли реформаторите могат да очакват мощни електорални притоци, ако продължават да залагат на кисела агитация в стил "Ще гласувам с отвращение". Май по-страшното от загубените избори е загубената физиономия.

Тръмп като американския Путин

От коментар във "Вашингтон пост"

Той обещава да върне величието на страната си, без да предлага конкретен план за това. Използва груби и вулгарни изрази, които го правят да изглежда като обикновен човек, макар да е милиардер. Той е нарцисист, копнеещ за медийно внимание. И въпреки всичките си очевидни недостатъци е много популярен.

Кого имам предвид? Руския президент Владимир Путин, разбира се. Но паралелите с определен американски политик, известен като "Доналд-ът" (The Donald"), са очевидни. Подобно на руския лидер той се стреми да сложи край на несполуките на страната си и да й върне някогашната слава. Обещава да възстанови могъществото и престижа й, без да придава особено значение на детайлите.

Официалният слоган на кандидата за президент от Републиканската партия  гласи "Да върнем величието на Америка!", заимстван от Рейгън. Привлекателността на такива политици се дължи и на нахаканото им поведение, чрез което излъчват самоувереност. Те не разясняват досадните детайли на националното възраждане, а просто го изтъкват.

Тръмп е по-открито самоизтъкващ се от Путин, със суета и самохвалство, които биха накарали един руснак или когото и да било друг да се почувства неловко. Сайтът на Тръмп за кампанията го хвали като "олицетворение на американската история на успеха", без да отдава особено значение на четирите му корпоративни банкрута.

Изненадващото е големият брой поддръжници, които привлече. Той е Рейгън без рейгънизъм, водещ предизборна кампания, която почти изцяло е лишена от идеи.

Американците са имали флиртове с демагози, но грубиянският, авторитарен тип личност - стилът на Путин - обикновено не намира почва тук. Това лято е изключение, но историята показва, че няма да е за дълго.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал