🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мнения Daily - Space Cowboys в германски компании

И още: Путин има план, Западът - не; Масово (само)прецакване

Концернът "Даймлер" е озаглавил програмата си по името на филма на Клинт Истууд за пенсионираните астронавти, които се връщат на работа за важна миси
Концернът "Даймлер" е озаглавил програмата си по името на филма на Клинт Истууд за пенсионираните астронавти, които се връщат на работа за важна миси
Концернът "Даймлер" е озаглавил програмата си по името на филма на Клинт Истууд за пенсионираните астронавти, които се връщат на работа за важна миси    ©  Капитал
Концернът "Даймлер" е озаглавил програмата си по името на филма на Клинт Истууд за пенсионираните астронавти, които се връщат на работа за важна миси    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Недостигът на специалисти

Space Cowboys в германски компании

От репортаж на Естел Реар, "Франс прес"

Да се откажа временно от пенсионерския си живот, за да стана пак част от компанията? В Германия мнозина правят този избор, който им гарантира плавен преход към пенсионирането, а на техния работодател - възможността да се възползват от ценните им познания и умения.

Инженерът Емил Книл от Ращат, който е на 62 години, е работил само в автомобилния концерн "Даймлер" (Daimler), производителя на колите "Мерцедес". От април е трябвало да излезе в пенсия, но още през следващия месец се връща на работа по програмата Space Cowboys - препратка към филма на Клинт Истууд от 2000 г. за пенсионираните астронавти, които биват извиквани да работят за важна мисия. "Даймлер" изпълнява тази програма от 2013 г.

Книл е зает три дни в седмицата и отговаря за малък екип, който работи по адаптирането на предприятието към остаряването на служителите му. Със сътрудниците си, сред които има и един студент на 23 години, той е създал системи, които позволяват на работниците да седят, а не да стоят прави, когато работят на монтажната лента. "Младите колеги внасят динамика и известна лекота в работата, те нямат и никакъв проблем с използването на новостите. Пенсионерите пък са опитни хора, хладнокръвни и с точен поглед върху нещата. В крайна сметка спойката е добра - при тази схема и двете страни печелят", обяснява инженерът.

Целта на програмата е възрастните специалисти да предадат уменията и познанията си на младите, за да останат те в компанията. Пенсионерите се връщат за шест до девет месеца за изпълнение на задачи в производството, изследователската и развойната дейност и др., получавайки възнаграждение, индексирано според старата им заплата. "Даймлер" разполага с "клуб" от 600 желаещи да участват в програмата специалисти в цялата страна и вече е осъществил 260 мисии от началото на проекта.

Инициативата на "Даймлер" не е изолиран случай. Компанията за автомобилно оборудване и производител на електродомакински уреди "Бош" (Bosch) създаде още през 1999 г. филиал за оформянето на група експерти пенсионери. Близо 1600 души, специализирани работници или служители, са регистрирани за изпълнение на задачи в Германия и извън страната.

Гигантът в търговията онлайн Otto последва примера на "Бош" през 2012 г. и вече има близо 50 пенсионирани специалисти - предимно по информационни системи, до чиито услуги прибягва. "Пенсионерът, който се връща на работа, не краде мястото на никого, защото не става въпрос за пълно работно място, а за ограничен във времето проект, за който се изискват специфични познания", посочва  Дженифър Буххолц, говорителка на Otto, допълвайки, че с тези допълнителни пари включилите се в проекта ще могат да си позволят и "масло на филията", но не това е основната мотивация, а чувството, че си полезен и възможността да предадеш познанията и уменията си. 

IG Metall, най-големият синдикат в Германия, гледа скептично на тези инициативи. "Това никога няма да стане масово явление", смята Роман Цицелсбергер, профсъюзен лидер за Баден-Вюртемберг -  крепостта на "Даймлер" и "Бош". По думите му при всички случаи това няма да позволи да се попълнят вакантните места за квалифицирани кадри.

Недостигът на работна сила, оценяван на 1.8 милиона души в Германия в перспективата на 2020 г., силно безпокои икономическите среди в страната със застаряващо население. Още отсега все повече възрастни хора работят в нейната икономика, отчасти и  заради вдигането пенсионната възраст до 67 години. Ако през 2005 г. 6%. от германците на възраст 64 - 69 години все още са работели, през 2014 г. техният дял е вече 14%.

Мнение

Путин има план, Западът - не

От коментар на Илиян Василев във factor.bg

Бежанската вълна завари Европейския съюз неподготвен. Нито националните разузнавателни или секретни служби, нито дипломатическите мисии успяха да предупредят навреме за зараждащия се проблем, който разкъса и обтегна до крайност тъканта, от която е изграден ЕС.

Въпреки всички свои институционални възможности съюзът се оказа неспособен да разпознае и предотврати появата и използването на бежанците като потенциално разрушително геополитическо оръжие от страна на неговите недоброжелатели. Линиите на разлома в западните общества и елити са видими най-вече по отношение на начина, по който трябва да се реагира на ходовете на руския президента Путин. Те са показателни за провала на Запада изобщо да идентифицира и реагира проактивно на хибридната война.

Русия би могла да е потенциален съюзник в битката срещу "Ислямска държава", гласи официалната мантра. Поглед върху картата на Сирия със зоните под контрол на воюващите страни е достатъчен, за да се види, че зоната, в която ще се разположат руските сили - около пристанището Латакия и Тартус, непосредствено граничи със зоната, контролирана от Сирийската свободна армия и други противници на режима на Асад.

Подкрепата на Москва за Дамаск може да усили неохотата, с която "Ислямска държава" атакува сирийските правителствени войски. Според проучване на IHS Jane's само 14% от атаките на ИДИЛ са срещу цели на сирийското правителство, което означа, че главна им цел са сирийските опозиционни сили. И публичната медийна опаковка на Русия за влизане в Сирия силно напомня тази на турския президент Ердоган, за когото битката с ИДИЛ е само претекст за антикюрдски атаки.

С военна база на сирийското крайбрежие и руски компании, които проучват за нефт и газ, Кремъл рязко ще повиши своята геополитическа тежест. Условието за това е оставането на Асад на власт.

Зад мерките на Русия прозира премислена стратегия и силна воля. Путин разглежда Сирия като правдоподобна възможност да постигне разбирателство със Запада, запазвайки си и Крим. 

Не е ясно обаче как Западът ще реагира на инициативите му.  Простото "да" или "не" няма да свършат работа. Има спешна нужда от стратегия за свързаните въпроси - кризата с бежанците и стабилността в Сирия, Либия и Египет.

Блог

Масово (само)прецакване

От коментар на Николай Слатински на личната му страница

Фирмите не се усетиха какq докато воюват една с друга и с огромни усилия се опитват да правят бизнес, кога честно и почтено, кога не толкова, защото все пак оперират в нещо като джунгла, една "избрана" Фирма заложи на правилните хора, които са хора на правилните хора в тази държава. Резултатът – тези фирми сега едва кретат, докато "избраната" печели всички общински и държавни поръчки, разпростира се из много дейности и се разплува метастазно. Фирмата мачка останалите и за "прецаканите" фирми става все по-безнадеждно.

Университетите не се усетиха как, докато воюват един с друг и с огромни усилия се опитват да печелят студенти, кога честно и почтено, кога не толкова, един "избран" Университет заложи на правилните хора, които са хора на правилните хора в тази държава. Резултатът – тези университети сега едва кретат, докато онзи "избраният" печели държавни пари и пари от фондове за научни изследвания, властниците стават доктори на науките, доценти и професори в него, той превзема всички лицензионни, оценяващи и акредитационни институции и вече от него зависи какво и как ще се прави в съответната научна област и  кой ще е учен - като по този начин се разпростира по целия научен спектър и се разплува метастазно. Университетът мачка останалите и и за "прецаканите" университети става все по-безнадеждно.

Партиите не се усетиха как, докато воюват една с друга и с огромни усилия се опитват да правят политика, кога честно и почтено, кога не толкова, една "избрана" Партия  заложи на правилните хора в тази политическа система. Резултатът – тези партии сега едва кретат, докато "избраната" печели избори след избори, разпростира се из всички администрации и се разплува метастазно - оперира с финансите на държавата, обраства с повсеместна номенклатура и дава да се разбере, че който не е неин член или симпатизант, няма бъдеще, няма бизнес, няма шансове. Властта принадлежи на тази Партия, а за "прецаканите" партии става  все по-безнадеждно.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал