Мнения Daily - Когато е за лошо, винаги можем повече

И още: България се е отпуснала и чака нещо да се случи; Движим се по гръцки сценарий; Има заговор за потулване на грабежа КТБ

Управляващото мнозинство го няма, то не взима лидерска позиция, а отстъпва. Реформата в МВР трябва да даде на всеки това, което реално му се полага.
Управляващото мнозинство го няма, то не взима лидерска позиция, а отстъпва. Реформата в МВР трябва да даде на всеки това, което реално му се полага.
Управляващото мнозинство го няма, то не взима лидерска позиция, а отстъпва. Реформата в МВР трябва да даде на всеки това, което реално му се полага.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Управляващото мнозинство го няма, то не взима лидерска позиция, а отстъпва. Реформата в МВР трябва да даде на всеки това, което реално му се полага.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От частното към общото

Привилегии за КОЙ и служителите му във властта

Огнян Минчев, политолог,  във фейсбук

Аз не бих имал нищо против компенсации и привилегии за полицаите, ако някой е в състояние да ми покаже границата между полицията (службите за сигурност) и организираната престъпност. Никой не може да ми я покаже, защото я няма. Бих подкрепил стимули за мотивирана служба на полицая, ако мога да разчитам на него. Кога за последен път сте получавали услуга от полицията без връзки и протекции "отгоре"?

Грабен, бит, онеправдан - българският гражданин може само да регистрира проблема си, ако пожелае, но не и да получи помощ за решаването му или възмездие за насилието срещу себе си. За кого да се дават компенсации - за КОЙ и неговите високопоставени служители във властта?

България се е отпуснала и чака нещо да се случи

Живко Георгиев, социолог, пред БНР

В началото на това управление бяха породени доста високи очаквания за реформи в определени сектори, в които са били отлагани, но засега не виждаме реализирането им. Освен "затлачването" на реформата в съдебната власт, в образованието и в здравеопазването всеки ден се лансират някакви идеи, но без сериозен дебат между адекватните към проблематиката страни.

Не виждам политически кураж, а реформи се правят с кураж. Не виждам особен реформаторски план, а няма и разработени политики за тези реформи. По-скоро виждам угриженост и страх да не се загуби спокойствието на участниците в управлението и боязън да не загубят любовта на електората.  В икономически план страната остава в сравнително тежка ситуация, не се очертава ясна визия за икономически растеж и като че ли България се е отпуснала и чака нещо да се случи в света, за да изтегли българската икономика.

Пионки в играта на олигархията

От коментар на Светозар Гледачев, финансов анализатор, във factor.bg

Кого пази полицията? Нас от престъпниците или престъпниците по високите етажи от нас? Под България гори. Проблемът е голям и не опира до парите и облагите, те са само поводът. Същността е в основата на държавата и нейната система за управление.

МВР никога не е реформирано и е пряк наследник на милицията, която защитаваше партията държава и го правеше с всички репресивни средства, дори и с лагери. Връзката милиция - полиция никога не е прекъсвана. След 1989 г. тези, които ръководеха  БКП, МВР, ДС, станаха гръбнака на бизнеса в България.

Силовите министерства крепят държавата, но и могат да я бутнат. Важното е кой им дърпа конците. А това са бившите "милиционери", създали тайни властови центрове, чрез които разпределят постовете и порциите в държавата. Това е задкулисието. Не можем да го докажем, но всички го чувстваме. Те са олицетворението на корупцията, но и на организираната престъпност, каналите за цигари и наркотици - всичко, от което се печели много. Само сивият сектор на горивата е над една трета, което води до загуба на държавата и печалба за олигарсите от стотици милиони лева.

По-малко влияние в МВР означава за кукловодите да загубят милиарди мръсни пари. Те не искат силна и ефективна полиция с високи заплати, нови техники и технологии. На тях им трябва точно такава, каквато е сега: проядена от корупция, разделена, държана в подчинение отвън, отчитаща се не на народа, а на господаря си - олигархията.

За да работи тази криминална система безотказно, трябва да има прикритие от другите сфери на държавата - прокуратура и съд, и най вече политическа подкрепа.

Вижте кой задкулисно управлява и ще ви стане ясно кой дърпа конците в тази държава. "Кой" не е синдром, а самата структура на държавата и управлението. Всичко е тяхно, даже и ние. И как искате да се държат с нас? Както сме си го направили - като с овце. Затова и станаха тотално безпардонни. За тях няма закони, защото няма кой да ги приложи: полиция, съд, прокуратура.

Така, че проблемът с полицията не е в парите и бюджета, а в никога нереформираната система. Фактите: България заделя 7% от БВП за нея и е на второ място в Европа при средно за ЕС 3.7%. Да не би в Германия и Франция полицията да е по-лоша? Същевременно България е сред страните с най-ниско доверие в полицията, висок дял на нерегистрирана престъпност,  високи възприятия за корупция, много осъдителни решения на съда в Страсбург и т.н. Това не е само несправяне, това е неработене.

При социализма те трябваше да имат усещането, че са рожба на партията и тя се грижи за тях. Трябваше да бъдат привилегирована каста, преторианската гвардия на БКП - със специални почивни станции и специални болници, много по-добри от тези за простолюдието. За привилегиите се отблагодаряваха на властта с вярност и бяха срещу народа. 25 години по-късно е същото. Сега пазят същите хора или децана им, които са в задкулисието - пак от народа.

За да се държи в подчинение цялата система, интересите са оплетени като кълбо на пепелянки Ако мъжът работи в полицията, жената работи в КАТ или пожарната, или в друга сфера, но пак на висока заплата и под шапката на МВР. Ето така олигарсите от бившата ДС управляват системата за сигурност. Ако не слушаш, оставаш на улицата. Ако слушаш, се грижат за теб. Само трябва да спазваш правилото "Не чух, не видях, не разбрах". Да мълчиш и не да се бориш с престъпността, със създателя си.

Системата ни е от африканско-южноамерикански тип, а МВР е пълно отражение на държавата. Така завинаги ще сме последни в ЕС, но можем и по-назад. Когато е за лошо, винаги можем повече.

Движим се към гръцки сценарий

Илиян Василев, икономически и енергиен анализатор, пред Нова тв

В случая с МВР станахме свидетели на едно лошо изпълнено упражнение. В бюджета за МВР имаме увеличение с 3% за миналата година, а тази ще бъде с 5% - тоест придърпваме баницата към едно съсловие, но тази схема е неработеща.

Управляващото мнозинство го няма, то не взима лидерска позиция, а отстъпва. Реформата в МВР трябва да даде на всеки това, което реално му се полага. Тя предполага системата да се оптимизира, с по-малко състав да има повече свършена работа и да получават по-добри възнаграждения. Подобна е ситуацията в енергетиката - там трусът е престоящ. Дори банките отказват кредит на БЕХ, който има огромни активи - значи рискът е много висок и те нямат гаранция, че ще си върнат парите.

Т.нар. елит са само преразпределители, но без държавата те не могат нищо да правят. Сега битката е всяка група да спре щетите за своята система и да запази нещата, както са. Проблемът е, че ние нямаме икономика и не се занимаваме с икономическото развитие, а разчитаме само на усвояване на еврофондове, които са само една патерица. Движим се към гръцки сценарий и това е големият проблем, защото нямаме и техните памперси от участието им в еврозоната.

Кражбата на века

Има заговор за потулване на истината за КТБ

От интервю с Гроздан Караджов, депутат от Реформаторския блок, в "Медиапул"

Законът изисква да се публикуват всички вложители към определена дата, както и всички заявени цесии в КТБ. С огромна бързина тази информация беше интерпретирана в посока: "Ето ги лошите вложители". Най-важното обаче е да разберем кой обра банката, а това се случило чрез мащабна схема за фалшиво, фиктивно кредитиране.

Истината няма да излезе наяве докато не разкрием #КОЙ стои зад всички тези кредити. Те са отпускани на офшорни компании, на такива, чиито собственици трудно може да бъдат открити, или без каквито и да е обезпечения. Ето защо сега държавата не може да си върне никакви суми или имущество.

Нека обърнем внимание не на това, което се съобщава, а на това, което се премълчава. От министъра на финансите разбрахме, че няма да получим достъп до доклада на международната компания "АликсПартнърс", която е наета да разследва къде са изтекли парите, защото бил конфиденциален. А тази фирма наистина има богат опит в поредица от успешни разкрития по международни финансови измами. При аферите "Енрон" и "Бърни Мадоф", които засегнаха цялата финансова система на САЩ, се добра до десетки милиарди долари чрез издирване на истинските собственици на фиктивните фирми.

За съжаление "АликсПартнърс" бе наета с непростимо закъснение. Още през юли 2014 г. Реформаторският блок поиска от БНБ да наеме разследваща финансови измами фирма, която да излезе с доклад в рамките на до три месеца. Така по "горещи следи" още в началото на този парламент щяхме да научим къде са отишли откраднатите пари от КТБ. Съответно много по-висок процент от тях щяхме да имаме шанс да си върнем.

Сега от краткото изявление на министъра на финансите, разбираме, че докладът е тайна за обществото. Оставам с убеждението, че определена група влиятелни и днес политици, които са участвали в създаването на пирамидата КТБ, все още намират начини и инструменти, за да пречат на бързото и ефективно разследване на аферата за потъналите милиарди от банката.

КТБ е структура от типа "пирамида", а именно – взимат се пари от вложители, плащат им се високи лихви, това привлича нови и нови вложители, паралелно с политически средства се склоняват определени държавни структури да държат крупни суми в банката като БЕХ, НЕК, РВД, БДЖ, болници, агенции, фондове и др.

В един момент масата на парите нараства значително, но и плащанията по лихви и "данък политически чадър" стават толкова големи, че организаторите на схемата бързо евакуират всички пари в подставени фирми и лица и тогава капанът щраква – банката фалира.

Последва плащане на сметката от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ)и от държавния бюджет, както и загуба на милиарди от вложителите, които не получиха парите си над гарантирания максимум.

Ако се върнем назад във времето ще видим, че строителите на уникалната схема за кражба на 6 млрд. лв. са от небезисвестните "обръчи на фирми" на ДПС. Ето защо са основателни подозренията ни, че част от кредитите са отишли към политици от тези среди. Точно затова очакваме доклада на "АликсПартнърс". Трябва да е ясно, че международната разследваща финансови измами фирма е последният останал ни инструмент да научим истината за краха на КТБ и да си върнем поне част от заграбените милиарди.

Тревожното е, че резултатите се потулват и бавят. Докладът отдавна трябваше да е предаден на прокуратурата и следствените органи, които да използва показанията на експертите от "АликсПартнърс" в подготовката на обвинителния акт на бъдещия съдебен процес. Така всъщност се стигна до връщането на парите в горецитираните афери в САЩ.

В момента започва вторият епизод от сагата КТБ – крадене по линия на продажбите от масата на несъстоятелността. Знаем, че синдиците са продали имущество за 27 млн. лв. за един месец, но не знаем дали това е много или малко, защото няма конкретна информация за сделките. Ако знаем какво и на кого са продали, може да направим оценка. Нещо повече, може да открием връзки между тези, които купуват, и бивши кредитополучатели на КТБ – т.е., да преценим дали тези, които построиха пирамидата КТБ, сега не си купуват обратно "здравите ябълки" на многократнократно по-ниски цени, а оставят за държавния бюджет и за ФГВБ само "гнилите ябълки". Това е кражба върху кражбата.

Живеем в тежко информационно затъмнение по случая КТБ.  Например, защо в договора между синдиците и "АликсПартнърс" няма клауза, че тяхното възнаграждение ще е процент от намерените и възстановени на бюджета средства? В САЩ те върнаха десетки милиарди долари срещу 9% от тях. Дали предварително някой не се е постарал да дезинтересира фирмата от сериозно разследване?

Дадена им е твърда сума, за да си напишат доклада. Но на нас не ни трябват и реалните действия на "АликсПартнърс" на терен и годни за съда доказателства, включително и свидетелските им показания, като заклети експерти. Ако от "АликсПартнърс" получим списък с реалните получатели на фиктивните кредити, с които е източена КТБ, ще лъснат и имената на публичните фигури, участвали в обира.

Точно затова ще продължа да настоявам да бъдат разсекретени и публикувани всички конкретни данни за публични фигури, получили необезпечени кредити чрез подставени фирми и лица. Не може да има конфиденциалност за злоупотребилите с доверието на хората!

Появилите се информации, че държавната Българска банка да развитие (ББР) е "заместила" КТБ и сега тя финансира фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, са крайно обезпокоителни от няколко посоки. Банката е създадена за малкия и среден бизнес, а излиза, че в нарушение на целите си обслужва привилегировани големи фирми.

Кредити и банкови гаранции за участие в обществени поръчки се дават с предимство на фирми отново от обръча  на ДПС. Имената бяха обявени в пресата. Това е същият кръг лица, които получаваха най-лесно кредити и банкови гаранции от КТБ.

Цялата тази структура, след като се разклати КТБ, мигрира към държавната ББР. Затова ще настоявам за публична информация по отношение на финансовата политика, кредитните обезпечения и контрола над тази банка.  Неин принципал е министърът на финансите и той носи отговорност за това дали в ББР има лоши практики, като тези, довели до катастрофата на КТБ. И да вземе мерки, ако констатира, че изнесеното в пресата е истина.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 8

    Няма никакво реформаторско мнозинство в БГ - това е пошла, заливаща ни отвсякъде пропаганда.
    Има един господстващ феодален принцип на "аз" управление и някакви васални партии.
    Величеството се страхува от конфликти сред разни групи поданици, затова удовлетворява всякакви претенции. И тъй като държавата не е толкова богата, за да си позволи такива неоправдани харчове, величеството взема заеми. За времето на неговото управление задлъжнялостта на страната е скочила почти двойно.

    За мен тенденцията е определено гръцка.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал