Мнения Daily - Ако пожеланията са новият "двигател" на икономиката

И още: Пазарът на горива е договорен мач; Да спрем опустошението от алчни индустрии; Виц на деня

Този път бизнесът не изглежда като да вярва в заклинанията за стабилност и растеж.
Този път бизнесът не изглежда като да вярва в заклинанията за стабилност и растеж.
Този път бизнесът не изглежда като да вярва в заклинанията за стабилност и растеж.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Този път бизнесът не изглежда като да вярва в заклинанията за стабилност и растеж.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стопанска политика

Пожеланията - новият "двигател" на икономиката

От коментар на Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика

На традиционната годишна среща на бизнеса с правителството традиционно се говори пожелателно както за икономиката на България, така и за държавната политика. За разлика от обикновено, този път бизнесът не изглеждаше като да вярва в заклинанията за стабилност и растеж

Така например според финансовия министър икономическият растеж през тази година ще бъде между 2-3%, но може и да е повече, ако се върне доверието. Но пък нищо не споменава за сценария, ако не само не се върне, но и спадне още повече.

Това може и да изглежда като ненужно скептично, но е достатъчно да си припомним какво се случи само през последния месец:

  • преекспонирана "газова криза", макар наистина да става въпрос за "нечиста игра";
  • "Южен поток" – ще го строим, няма да го строим;
  • паника около дарени ваксини на Министерството на здравеопазването;
  • скандал във Висшия съдебен съвет, който с всеки изминал ден се влошава;
  • продължаващи протести на бизнеса срещу цените на електроенергията;
  • БЕХ все още не е взела заем, за да се издължи на ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3, за да се понижи цената на електроенергията;
  • и т.н., и т.н.

Да, 2-3% растеж са напълно възможни. Премиерът си пожела даже 4.5% - и това е възможно. От години аз си пожелавам 7% ръст, защото е библейско число - той също е възможен, както показват последните данни за Ирландия.

За разлика оттам обаче в България реформите или са проформа – конституционна, или придружени от вредни предложения – пенсионна, или тотално противоречат на здравия разум – здравна. Без решителни действия и по-лошо – с грешни реформи, високият икономически ръст ще си остане само пожелателен.

Липсата на реформи води и до още един негативен ефект – твърде големи публични разходи, следвани от бюджетни дефицити, следвани от трупане на публични дългове. Според министъра на финансите, "ако няколко години напред няма последователна политика за намаляване на дефицита и ако всеки път си поставяме въпроса колко и докога можем да бъдем на дефицит, винаги ще излиза темата за дълга и някой ден, за да я преодолеем, ще стигнем до темата дали данъчната система е подходяща, за да финансира така структурираната държава".

През периода 2010-2012 г. се наблюдава свиване на дефицита, но то е изцяло за сметка на по-високите номинални постъпления на приходи, докато номиналните разходи растат. Тенденцията се влошава през 2013-2014 г. - приходите растат с близо 2 млрд., а разходите – с 4.6 млрд. лв.

Ако оставим счетоводството настрана, идеята изглежда абсурдна, защото е все едно работник да отиде при работодателя си и да му каже, че години наред разходите му са по-високи от приходите и той не успява да ги намали, затова има нужда от по-висока заплата. Т.е. няма връзка с това да работи повече или да стане по-ефективен, или каквото и да е допълнително усилие - просто се нуждае от повече пари.

Освен че идеята е сбъркана, защото няма логика в това да плащаш повече за една и съща некачествена услуга, едва ли може да се очаква ръст на данъците да доведе до повече приходи. При ниска икономическа активност, ограничени обороти и ниска печалба на компаниите, ако се увеличат данъците, силно вероятно е част от тях допълнително да понижат печалбата си и/или да фалират.

По-висок данък върху по-малко компании с по-ниски печалби може да доведе до по-малко приходи по същия начин, по който намаляването на данък печалба водеше до по-високи приходи през 2004-2008 г.

Ако трябва да се обобщи – управляващите имат надежди, че икономиката ще изненада приятно, докато бюджетният дефицит намалява. В същото време доверието, на което разчитат за по-висок растеж, е силно разклатено и е по-вероятно още да се влоши. А предвид застраховката, че понеже не могат да си ограничат разходите, може да се наложи да вдигат данъците, надеждите за по-висока икономическа активност започват да се изпаряват.

Мнения

Пазарът на горива е договорен мач

Васко Начев, енергиен експерт, пред "Дойче веле"

На практика българите не живеят на континент, а на някакъв остров. Страната ни продължава да е откъсната от Европа и доказателство за това е, че чрез установения модел на зависимости и държавно покровителство над монополните интереси на българските потребители и сега се пробутва газовата схема един доставчик една тръба - един дистрибутор.

В крайна сметка ситуацията на пазара на горивата в България много прилича на скандалите във футбола. Потребителите гледат безвластно от трибуните мача между доставчици и дистрибутори, но резултатът се договаря далеч от стадиона – под тежките сенки на държавно-олигархичния сговор.

Вместо да стартира разследване за картел между дистрибуторите на нефтопродукти, Комисията за защита на конкуренцията продължава да обяснява колко трудно било доказването на сговор срещу потребителите в изгода на производители и търговци.

Повод за разследване може да бъде дори обстоятелството, че бензиностанция във Варна продава бензин за 1.50 лева и твърди, че продължава да е на добра печалба. В много по-наситения пазар в София всички продават същия бензин на цени над 1.90 лева.

Да спрем опустошението от алчни индустрии

От речта на Леонардо ди Каприо, получил кристална награда за "подобряване на състоянието на света" от икономическия форум в Давос

Видях с очите си опустошенията, причинени от промените в климата – от топенето на ледниците в Арктика до последиците за земеделците. Просто не можем да позволим на корпоративната алчност на индустриите, свързани с въглища, нефт и газ, ​​да определят бъдещето на човечеството.

Тези обединения – с финансов интерес да запазят тази разрушителна система, отрекоха, дори прикриха доказателствата за променящия се климат. Достатъчно! Вие разбирате по-добре. Светът разбира по-добре. Историята ще стовари вината за това опустошение директно в краката им. Нашата планета не може да бъде спасена, ако не оставим изкопаемите горива в земята, където им е мястото.

Преди 20 години описахме този проблем като пристрастяване. Днес притежаваме средствата да сложим край на тази зависимост. Само Leonardo DiCaprio Foundation ще задели още 15 милиона щатски долара за проекти за опазване на околната среда и за намаляване зависимостта на света от изкопаемите горива. Това ще включва и финансиране за съхраняване на 6.5 млн. акра гора в индонезийския остров Суматра от "агресивни и разрушителни практики" на петролната индустрия.

Виц на деня

- Мамо, трябва ли да купувам нещо?

- Да: хляб, кисело мляко, "Химко" и сградата на bTV.

Публикуван в "Клуб Z"  

 

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал