Заплахата от крайнодесен терор

В целия свят сме изправени пред надигащата се идеология на омразата, насочена срещу малцинствата, прославяща насилието и процъфтяваща в социалните медии

Както показа атаката в Нова Зеландия, изправени сме пред надигаща се идеология на омразата, прославяща насилието и процъфтяваща в социалните медии
Както показа атаката в Нова Зеландия, изправени сме пред надигаща се идеология на омразата, прославяща насилието и процъфтяваща в социалните медии
Както показа атаката в Нова Зеландия, изправени сме пред надигаща се идеология на омразата, прославяща насилието и процъфтяваща в социалните медии    ©  EDGAR SU
Както показа атаката в Нова Зеландия, изправени сме пред надигаща се идеология на омразата, прославяща насилието и процъфтяваща в социалните медии    ©  EDGAR SU
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Джон Касиди в анализ за списание "Нюйоркър"
Има спешна нужда от ефективен отговор на расисткото подбудителство към насилие.

"Тук се чувстваме в безопасност, защото Крайстчърч е мултикултурен. Трагично е, че това равновесие може да бъде нарушено от само един фанатик". Думите са на Омар Наби, чийто баща е един от застреляните на 15 март в джамия в новозеландския град. Убиецът Брентън Харисън Тарант, 28-годишен австралиец, е израсъл на повече от 1400 мили от Крайстчърч, в малко градче на север от Сидни, където започва работа като фитнес инструктор.

В някакъв момент Тарант се радикализира и става мразещ расист, обсебен от конспиративни теории за алтернативно дясно и исторически глупости. Манифестът, който публикува в интернет -"Голямата подмяна", показва особения му интерес към Европа. Не е ясно дали Тарант е участвал в крайнодесни неонацистки групи в Австралия, но образите от премахнатия му профил в Twitter са сходни с тези, използвани от крайнодясната антиимигрантска групировка The Dingoes. Таррант повтаря и възгледите на Андерс Брейвик, норвежкия десен терорист, убил седемдесет и седем души в Норвегия през 2011 г. И дори твърди, че е получил "благословия" за действията си от неговите сподвижници. В манифеста си Тарант хвали и Доналд Тръмп като "символ на възродената бяла идентичност и обща цел", макар че критикува уменията му като лидер и политик.

Десният тероризъм сега е реална заплаха в много западни страни, включително в САЩ. Само миналия месец федерални агенти арестуваха Кристофър Пол Хасън, лейтенант от бреговата охрана, призоваващ за "фокусирано насилие" с цел основаването на "бяла родина." Подобно на Тарант и той е вдъхновен от Брейвик и според прокурорите е възнамерявал "да убие невинни цивилни в невиждан за страната мащаб"

Това са само последните примери за насилието, свързано с "бялото превъзходство". Дори и доклад на администрацията на Тръмп от миналата година призна, че "вътрешният тероризъм в Съединените щати е във възход", посочвайки "расистки мотивирания екстремизъм" като една от причините.

Друг фактор без съмнение са социалните медии, чрез които екстремитките групи разширяват влиянието си. В този смисъл Тарант не само е почерпил омразата и фанатизма си от онлайн света, но и излъчваше смъртоносната си атака във Facebook.

Какво можем да направим за всичко това? Пред лицето на цялата тази омраза, насилие и улесняващите ги цифрови технологии е лесно да се почувстваш безпомощен. Но някои неща могат да бъдат направени. Като начало, както Саймън Кларк от Центъра за американски прогрес твърди в скорошен анализ, политиците от всички партии, както и президентът трябва открито да признаят мащаба на заплахата и да се ангажират с нея. Една очевидна стъпка е увеличаването на ресурсите за проследяване на предотвратяване на възможите й източници. Освен това политиците трябва да осъзнаят как собствената им реторика може да доведе до насилие.

Главният прокурор на Нова Зеландия Дейвид Паркър посочи с пръст и американските интернет гиганти: "Масово убийство да бъде заснето и предавано на живо в целия свят с помощта на интернет компании - как е възможно и кой трябва да бъде отговорен за това?" Най-малко големите платформи като Facebook, Google и Twitter трябва да удвоят усилията си за наблюдение за реч на омразата и бързото й премахване, както и да отказват достъп на хора, които я разпространяват. Но на този етап е твърде опасно тази задача да се остави на самите компании, които в крайна сметка са мотивирани от увеличаване на трафика на своите платформи. Време е и за някакво колективно действие.

Може би част от това би могло да бъде колективното ни решение да откажем на терористите публичността и вниманието, което те търсят. Но как би се получило на практика? Харесва ви или не, винаги е голяма новина, когато биват убити десетки невинни хора. Може би отказът да се назове името на стрелеца и да се скрие лицето му в новинарските рубрики ще обезкуражи някои бъдещи нападатели, но това звучи повече като надежда.

Има спешна нужда да се отговори на расисткото подбудителство и десния екстремизъм и само правителствата имат силата да го направят ефективно.

В целия свят се сблъскваме с възхода на убийствената идеология на омразата, насочена срещу малцинствата, прославяща насилието и процъфтяваща от съвременните комуникационни технологии. Дори пасторалната Нова Зеландия, където милионерите от Силициевата долина си купуват лични убежища, не може да избяга от заразата.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал