🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От 2021 г. отпадат преференциалните такси за кандидати от ЕС в английски университети

Решението може рязко да намали броя на европейските студенти във Великобритания

Единствено Оксфорд и Кеймбридж не биха усетили негативен ефект от отлив на студенти от ЕС.
Единствено Оксфорд и Кеймбридж не биха усетили негативен ефект от отлив на студенти от ЕС.
Единствено Оксфорд и Кеймбридж не биха усетили негативен ефект от отлив на студенти от ЕС.    ©  Reuters
Единствено Оксфорд и Кеймбридж не биха усетили негативен ефект от отлив на студенти от ЕС.    ©  Reuters

Заради Brexit от академичната 2021/22 г. кандидат-студентите от ЕС, Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Швейцария в университетите в Англия няма да могат да се възползват от преференциалните такси, които ги приравняват към местни студенти, както и от студентски заеми.

Това става ясно от писмен отговор на британския министър на висшето образование Мишел Донелан на парламентарно питане. Студентите, които вече следват във Великобритания или ще започнат бакалавърството си през академичната 2020/21 г. ще останат на заварените по-ниски такси.

Засега не е ясно какви решения ще вземат Шотландия, Северна Ирландия и Уелс, които имат автономия по отношение на политиките си за висшето образование.

Заедно с неяснотите за учебния процес от тази есен заради пандемията, рязкото увеличение на таксите от догодина може да намали драстичо броя на студентите от ЕС във Великобритания.

Какво се променя

До този момент студентите идващи във Великобритания от ЕС за бакалавърската си степен в университет в Англия плащаха такси като местните - до 9250 паунда на година, и като тях имаха достъп до студентски заеми, субсидирани от британските данъкоплатци. От 2021 г., след влизането в сила на Brexit, те ще се третират като чуждестранните студенти - за тях няма определена горна граница за таксите, които плащат, а всеки университет решава сам за техния размер. Сега средната годишна такса, която чуждестранни студенти извън ЕС плащат за бакалавърска степен във Великобритания, е 16 000 паунда.

За следващите вече европейски студенти, както и тези, които ще се запишат от есента, остава завареното положение с преференциалните такси и достъпа до студентски заеми, което ще важи до края на следването им. Промяната ще засегне тези, които ще кандидатстват в университетите в Англия пред есента и зимата.

Досега за студентите от ЕС в Шотландия нямаше такси, което привличаше и голям брой български студенти в местните университети. Предстои да стане ясно дали ще има промяна за тези, които ще кандидатстват от догодина.

Университетите не са щастливи

"Университетите биха предпочели сигурността на досегашния режим за европейските студенти да бъде разширена и до академичната 2021/22г. Чуждестранните студенти, независимо дали са от ЕС или не, би трябвало да могат да следват във Великобритания с минимални бариери", пише в официално становище на Universities UK (UUK), група на 137 университета в цялата страна. От януари насам UUK лобира пред британското правителство да се запази преференциалния статус за студентите от ЕС поне с още година. Предстои да се разбере и дали университетите няма да се опитат сами да въведат по-ниски такси за студенти от ЕС на индивидуална база.

Пред Times Higher Education директорът на оксфордския Институт за политики във висшето образование (HEPI) Ник Хилман обаче отбелязва, че е "морално и юридически трудно да продължаваме да таксуваме европейските граждани по-ниско спрямо останалата част от света след като Brexit вече е влязъл в пълна сила". Той обаче посочва, че решението може силно да ощети английските университети. "Ако по-високите такси доведат до по-малко студенти, университетите ще са по-сиви и по-малко отворени към идеи от други държави", смята оксфордският професор.

Много преди пандемията изследване от 2017 г. на London Economics сочи, че при поскъпване на таксите броят на европейски студенти във Великобритания може да спадне с до 30 000 годишно или с 57% спрямо тогавашния брой кандидатстващи, което би донесло значителни загуби за повечето британски университети. Единствените Оксфорд и Кеймбридж - заради престижа си, не биха регистрирали особен спад в интереса на кандидатстващите въпреки по-високите такси.

Холандия може да спечели

Възможна печеливша страна от решението за английските университети е Холандия - държавата с най-голям брой университетски програми на английски в Европа след Великобритания. Таксите в Холандия за бакалаври са средно по 2100 евро годишно. Още през 2018 г., докато се водеха преговорите за Brexit, холандското правителство реши да намали наполовина таксите за първата година на следването с цел да привлече повече студенти от ЕС, но също и за да привлича и британски студенти с по-ограничени финансови възможности.

Тази мярка се комбинира и с регистрацията на някои от по-големите холандски университети в UCAS - платформата за кандидатстване в британските висши училища.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lolll avatar :-|
    Galina Slavova
    • + 2

    За някои брадва, за други сватба... Докато едни губят студенти, други се възползват от ситуацията.

    Нередност?
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 1

    Децата на всички български мафиоти и олигарси си купиха образование в Англия. Цената е без значение за тях. Същото се отнася и за приемните критерии на англичаните, когато им размахаш една пачка с пари под носа.

    Нередност?
  • 3
    nfy59662417 avatar :-|
    nfy59662417

    Образованието във Великобритания е престижно, няма спор. Въпроса е дали си струва, като студент, да влезеш в такъв огромен дълг заради една диплома която в болшинството от случаите ти трябва само за да си намериш първа работа. Аз съм учил в Холандия и за 6 години всички такси бяха около 6000 евро + 3000 допълнителен заем. Т.е в Холандия за бакалавър и магистър ти стигат парите които би изхарчил за един семестър в англия. Не забравяйте че в бъдеще правото на работа на студенти от ЕС няма да е гарантирано, така че разходите стават още по-големи, а възможностите за приходи все по-малки. Има го и другият момент в който реално може да се стигне и до положение в което някои английски дипломи може и да не се признават по света както днес.

    Нередност?
Нов коментар