Четири университета ще комбинират инженери с медици в нови специалности

Програмите ще са насочени главно към инженери, чиято работа би включвала работа с медицинска апаратура

В условията на пандемията от коронавируса телемедицината се стана изключително популярна.
В условията на пандемията от коронавируса телемедицината се стана изключително популярна.
В условията на пандемията от коронавируса телемедицината се стана изключително популярна.
В условията на пандемията от коронавируса телемедицината се стана изключително популярна.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За създаването на три съвместни магистърски програми, комбиниращи инженерни и медицински знания, се договориха днес Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП), Медицински университет - Пловдив, Медицински университет - Плевен, и Медицински университет - Варна. Целта е да се подготвят кадри, които по-адекватно да могат да отговарят на бъдещите предизвикателства, като това с COVID-19.

Висшите училища подписаха меморандум в присъствието на министъра на образованието Красимир Вълчев, който отбеляза, че пътят на развитие за българското висше образование е именно чрез създаването на повече университетски мрежи и развиването на "интегрални интердисциплинарни умения и по-свързани знания".

Трите нови специалности ще бъдат "Компютърно администриране на медицински кадри и апаратура" в МУ - Варна, "Софтуерно проектиране в медицината" в МУ - Пловдив и "Телемедицина" в МУ - Плевен. "Трябва да създадем конкурентни кадри, подготвени инженери, които да посрещат предизвикателствата на медицинския сектор", обясни пред журналисти ректорът на ВУТП проф. д-р Миглена Темелкова. Темелкова добави, че новите специалности главно ще са насочени към инженери, които ще могат да придобият повече знания за медицинския сектор и апаратурата в него, което особено актуално сега в условията на коронавируса.

Ректорът на МУ - Плевен, проф. д-р Славчо Томов допълни, че новите специалности са необходими, тъй като дигитализацията във висшето образование и в медицината напредва, като в България дистанционната медицина тепърва има място да се развива.

Новите специалностите ще се изучават комбинирано във ВУТП в София и в трите медицински университета. Те обаче ще са достъпни най-вероятно през академичната 2021/22 г., тъй като тепърва трябва да се сформират работни групи, да се изградят учебни планове и да се изпълнят изискванията на Националната агенция по оценяване и акредитация.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olg05611268 avatar :-|
    olg05611268

    Беше крайно време да видим такива обедниения. Ясно е, че 51 университета, борещи се за 30-40 хиляди студента (субсидии) са прекалено много. Стратегията за интердисциплинарност и интеграция между университетите изглежда сериозен намек, че ще има обеднинения.

    Като цяло добра новина, отразена адекватно: инженерни кадри за медицината - страхотна идея, която може да издигне Висшето училище по телекомуникации и пощи до лидерска позиция. Само не разбрах как ще администрират кадри компютърно?
    Приятна изненада от младата ректорка и напредничавото мислене. Дано и други се включат в мрежата, понеже естественият подбор ще бъде жесток и ще оцелеят най-адаптивните.

    Нередност?
Нов коментар