Колко струва мръсна София

Цената, която плащаш, че живееш в големия град е двойна

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Защо е толкова мръсно в София?

Защото трябва да се чисти смислено

Сигурно сте забелязали, че служителите на "Чистота" редовно премитат праха по улиците на София и го трупат на купчинки. Понякога те се прибират от камиони, понякога в найлонови пликчета, но често остават просто така край тротоарите.

Защото инфраструктурата е лоша

Дори и когато прахта на София се измива, тя трябва да попадне в канализацията, която не е в перфектно състояние. От това следват запушени канали и боклук, който в крайна сметка си остава по улиците.

Защото се строи

А строежите не само са шумни и изяждат зеленината в града, но и раждат прахоляк. Още повече камионите на строителните компании сеят кал и мърсотия много след като са напуснали строежите.

Защото има твърде много коли

Те от своя страна оставят своя прашен отпечатък абсолютно навсякъде.

Всяко нещо си има цена, дори и мръсотията в София. Сметката не е толкова проста, като да се съберат транспортните или житейските разходи. Но е далеч по-конкретна от изчисляването на стреса от големия град или нещо подобно .

Става дума за сума, която всеки жител на София, иска - не иска, плаща заради калта, праха и мърсотията в града. Цената в случая е строго индивидуална и всяко обобщение би било за сметка на чистниците, така че по-добре всеки да смята според стила си на живот. (На графиката встрани сме ви помогнали с идеи.)

Оказва се, че след като веднъж сме внесли данъците си (сред които и един с еднозначното име "данък смет"), започваме да плащаме отново и отново, всеки ден. Плащаме заради строежа в съседство, който насища въздуха с прахоляк, заради счупените плочки, които при първия дъжд заплашват да ни залеят с пръски кал, заради неасфалтираните квартални улици, които напомнят за себе си в коридора на апартамента, заради гигантските локви, които се образуват в резултат на запушените шахти, за които понякога няма как да обясниш на детето си, че не са нито езеро, нито нещо басейнообразно и най-вече че не стават за игра и т.н., и т.н.

Каква е първата разлика между двама души - единият прекарал ден в София, а другия също толкова време в Берлин? Първият си е излъскал обувките поне два пъти,а на втория не му е минало дори и през ум. Затова пък тук новите бели кецове винаги правят впечатление на всички. Е, макар и само за няколко дни, когато започват трайно и безвъзвратно да посивяват. Шегата настрана, но всичко това е пари.

А най-високата цена плащат шофьорите на коли, които след всеки кален дъжд, каквито напоследък често падат от небето на столицата, трябва да посещават съседната автомивка. А там инфлацията расте с най-бесни темпове, а кривата на търсенето и предлагането показва остър дефицит на предлагане. Резултатът - не само 20 лв. по-малко, но и поне час и половина (при повече късмет) прекаран в четене на стари списания. И ако добавим, че това се случва поне два пъти на месец, вече става неприятно.

В дългия списък с разходи, причинени от мръсотията в София, по популярност сред колегите ни от вестника (станали жертва на импровизирана анкета с отворени въпроси) следват чисто битовите.

"Налага се да бърша прах всеки ден. Моята приятелка в центъра на Париж например го прави един път в седмицата. А на мен това, с препаратите, ми струва около 50 лв. на месец", пише колежка. В нейната лична сметка "Мръсотия" следва смяната на дрехите на децата по два пъти на ден, съответно последващото пране, гладене. Освен това заради праха тя не простирала навън, което означавало, че зимата трябва да усилва радиаторите на максимум.

Другият обобщен извод е, че цялата мърсотия е смъртоносна за кожата и за косата. Друга колежка допълва: "Решаваме, че изглеждаме грозни, стари и уморени и инвестициите в антистрес, антибръчкови и почистващи гелчета, кремчета, помади и терапии се увеличават тройно, което пак са 200 лева." (Определено прави и впечатление, че жените се чувстват доста по-засегнати от мръсотията.) Все пак дори и мъжете в редакцията на "Капитал" признават, че в последните години се налага да си мият косата два пъти по-често от преди.

Всичко това е част от цената на живота в големия град. Жертвата, която даваме заради концесионера по чистотата, който не си върши работата, общината, която не може да измисли как по-ефективно да го контролира, липсата на инфраструктура, неограниченото строителство, камионите, които ръсят прах, пръст, камъни, цимент и какво ли още не. Мръсотията влошава качеството на живота и води до още повече стрес. А негативните ефекти от него дори не могат да се измерят с пари...

87 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    l


    Интересна статия. Въпросът е, че повечето хора нямат реална алтернатива и се примиряват с всичко по-горе.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Софиянец от провинцията № 1

    Един главен прокурор от близкото минало бе казал: „Над мен е само Бог!" Малоумния кмет на София Бойко Борисов очевидно също смята така. Той даже отива по-далече - изживява се като самия Бог, който съди всеки за всичко и поучава всички останали как да си вършат задълженията. Но ако случайно някой му направи забележка на него, веднага преминава в кръгова отбрана и започва да напада по най-инфантилния начин, защото няма сериозни аргументи, с които да се защити. Той и лъже така - по детски, наивно. Разчитайки на късата памет на Софиянци, изстрелва някоя явна неистина. И ако тя не бъде оспорена, я повтаря до откат. Но ако някой се усети и му каже, че лъже, малоумника Бойко просто я забравя на мига - все едно, че никога не я е изричал. Всъщност, ако мине.
    Този начин на действие не предполага някакъв висок интелект. Нито пък много четене, особено на закони. Един народен любимец може да мине и без тях - та нали в очите на възторжените си фенове той е законът. Освен това масовото непознаване на правилата и правомощията на институциите му дава по-големи възможности да критикува управляващите, да ги вини за своите неуспехи, да ги набеждава за собствената си несвършена работа. В това отношение емблематична ще остане фразата му като главен секретар на МВР „Ние ги хващаме, те ги пускат". Но и до сега продължението се премълчава - че никой съд не може да задържа на базата на негодни доказателства, плод на некадърна и лошо свършена полицейска работа.
    И противно на всякаква логика провалилият се полицейски началник бе избран за кмет на българската столица. Впрочем, този начин на действие донякъде обяснява дереджето на държавата ни - който се провали на някаква длъжност, бива издиган на по-висока било то от „милостивите" избиратели или от партийните му лидери.
    Самозабравил се е дотолкова, че буквално се изплюва в лицето на тези, които гласуваха за него - вие ми гласувахте доверие, но аз нямам намерение да го оправдая, защото имам големи лични амбиции и искам да командвам държавата, столицата ми е тясна. Подобно безцеремонно отношение би трябвало да обиди избирателите му. Те би трябвало да му потърсят сметка и за новите разходи, в които ще вкара данъкоплатците за провеждането на частични кметски избори след 2 години!!
    Очевидно, обещаното на избирателите и дадената дума нямат никаква реална стойност за Бойко Борисов - той ги дава твърде лесно и с още по-голяма лекота се отмята, когато става дума за личните му амбиции и избиването на комплексите му, които съвсем не са малко. Като се започне от неудовлетвореното му желание да учи във факултета на ДС в школата в Симеоново, пък „онези" взели, че го пратили в пожарникарския факултет. И причината не ще да е само неблагонадеждният му дядо, ами май добре са преценили още тогава личните му качества.
    Дезертьорството е поведението на страхливеца. Много по-трудно е да удържиш на дадената дума и да си свършиш работата, въпреки пречките и трудностите. И освен това някак си безочливо е да се възползваш от наивността на гласоподавателите, за да задоволиш болните си лични амбиции.
    Но от друга страна защо да не го правиш, след като същите тези избиратели гласуват за теб абсолютно безкритично - не ги впечатлява, че общинската ти листа е пълна с кариеристи, избягали от вече потънали и изцедени партии като ССД, Гергьовден и др. Не ги стряска фактът, че след БСП и ДПС, ГЕРБ се оказа с най-много кандидати за местната власт, които са били сътрудници на бившата ДС.
    За избирателите на Бойко Борисов очевидно реалните факти са без значение, важно е само шоуто и хамалските ругатни срещу правителството, тройната коалиция, старата десница, политическата класа...Защото те допадат на лозарите от прехода, които с бутилка бира в ръка въодушевено викат пред телевизора: Ха, така, бате Бойко, бий ги, дай им да се разберат...и така нататък. Разбира се, на статуквото нищо му няма от тези викове, само дето рейтингът на един измислен медиен герой расте ли, расте...
    Има и още нещо. Когато Бойко Борисов не напада опонентите си, а той май съюзници все още няма, обича да се оплаква, което също допада на масовия български манталитет - прави го близък, един от нас. Масовият мрънкащ черногледец, на когото парите вечно не стигат, работата не му харесва, началниците му са глупаци, не живее добре, жена му е скучна и семпла, децата не щат да учат и киснат по цял ден в интернет, нещастен е, но никога не е виновен за това - причината винаги е външна и независеща от него. Може би и затова не полагаме никакво усилие да направим нещо в положителна посока, а със скръстени ръце чакаме поредното чудо или месия спасител, които с вълшебна пръчица трябва да превърнат тиквата в каляска. Просто така е по-лесно и неангажиращо - защо трябва да се търси начин да се свърши една работа, когато може да се довлече вода от 9 кладенеца, за да се докаже как тя не може да бъде свършена. И най-важното - винаги трябва да има виновен, но различен от нас.
    Така изглежда в общи линии героят на нашето време - и като гражданин, и като избирател, и като управник. Не се харесваме такива, каквито сме, но винаги гледаме да изберем някой, който прилича на нас - така сме по-спокойни, че ще е предсказуем и няма да ни стресира с нестандартни идеи и изненади. А може би точно от тях имаме нужда, за да се раздвижи блатото и нещо в живота ни да се промени.
    В края на краищата всеки народ получава управници, каквито заслужава. Затова Софиянци, да не се оплакват, те си избрах малоумника Бойко Борисов за кмет!!!!

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    3

    Всичко в статията е вярно! Пропуснато е обаче най-важното. Българите сме прасета и се чувстваме добре в кочината. Иначе щяхме ли да живеем в нея?

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    :
    • - 1

    "Мръсна" София плаща хотелите на Бойко Борисов

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    bg voice
    • + 2

    Много добра статия, направо изненадващо добра.

    Хора, хайде да спрем да се оплакваме и да направим живота си по-добър. Нека веднъж не виним бсп, дпс, сдс, Първанов или Бойко, а да погледнем себе си и какво можем да направим ние за нас. Нека направим компромис (не паркираме на тротоарите, дори да няма паркинг; да си платим данъците, въпреки че общ. услуги са под всякаква критика; да ходим на работа и да си я вършим съвестно дори и да мислим, че ни плащат малко). Защото един човек може да има претенции само когато той е изряден в действията си. Но по-важното е, че тогава нещата ще тръгнат от самосебе си. Проблемите в България се натрупват всеки ден и причината е КОЛЕКТИВНОТО бездействие и мрънкане, които пък водят до колективна безотговорност и анархия.

    "...ask not what your country can do for you—ask what you can do for your country." -- John F. Kennedy

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    --

    Умното си е умно

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Антарес

    Това ще спре ли селяните да се бутат в София? Вижте какво става на пернишкото шосе всяка сутрин. Защо не развиват и другите райони?

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    Антарес

    Я авторите Сибина Кръстева и Веселин Димитров да кажат откъде са

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    как превърнахме мъдростта в мръсотия

    От Института по български език към БАН са предложили превъзходна степен на прилагетелното "мръсен" да стане "софия" - мръсен, по-мръсен, софия! Засега това предложение среща отпор от Гръцкия БАН, защото на тръцки "софия" означава "мъдър".

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-P
    Кольо
    • + 2

    Че София е мръсна — мръсна е.
    Че е непоносимо мръсна — така е.
    Но не мислите ли, Капитал, че малко сте се поувлекли?

    Нима, ако живеехте в чистия Берлин/Париж, нямаше да вземате всеки ден душ след работа?! И щяхте да си миете косите само два пъти в седмицата (ах, шампоанът — страшилището на семейния бюджет!)?! И да перете веднъж в месеца, 'щото няма прахоляк и дрехите ви остават искрящо чисти в продължение на седмици?

    О, и в Берлин и Париж, разбира се, всички изглеждат млади, красиви и отпочинали и там никой не инвестира в "антистрес, антибръчкови и почистващи гелчета, кремчета, помади и терапии", а тези, които все пак го правят, ги ползват веднъж в месеца, колкото да не е без хич?!

    "Налага се да бърша прах всеки ден. Моята приятелка в центъра на Париж например го прави един път в седмицата." Това звучи малко като "Аз тук от една голяма водка се напивам, а брат'чеда в Чикаго пие по половин бутилка и нищо му няма". Разни хора, разни идеали.

    "Смяната на дрехите на децата по два пъти на ден, съответно последващото пране, гладене". Децата се цапат. Факт. И в лабораториите на НАСА да ги остави да си играят, пак ще им сменя дрехите по два пъти на ден. :)

    "Освен това заради праха тя не простирала навън, което означавало, че зимата трябва да усилва радиаторите на максимум". Тя какво — във всички стаи ли простира? Че и "на максимум", брех!


    Малко по-обмислени доводи следващия път, става ли? ;)

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал