🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бащи в майчинство

Твърденията, че мястото на жената е вкъщи, а мъжът трябва да изкарва пари, се оказват отживелица

     ©  Станка Желева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Аман от модерни бащи. Завършваме проект, а колегата ни зарязва, защото в 5 часа трябвало да си вземе детето от детската градина. И останахме две жени, ние като че ли нямаме деца..." Все по-често ще чуваме такива оплаквания от работещи майки, защото са се появили нов вид бащи. Ако това ви звучи стряскащо, успокойте се. "Модерните" бащи все още са рядка порода, но пък тенденцията е със сигурност да стават все повече. Не заради идеите на социалното министерство да дава извънредни отпуски на бащите при раждането на детето или майчинството да се дели между двамата родители. И в момента има възможност таткото да ползва майчинството. Според данни на "Алфа рисърч" през 2008 г. бащите в майчинство са 2.4%. И ако това все още изглежда твърде малко, описано в тенденция става впечатляващо: делът на бащите, които ползват това право е нараснал двойно в последните 10 години.

Появата на подобна група показва значителна

Промяна в семейния модел

На мястото на отсъстващия баща се появява татко, отдаден на децата и семейството си. Изследвания в САЩ показват, че промяната е започнала доста отдавна - от 70-те години насам непрекъснато нараства времето, което бащите прекарват с децата си. Няколко са ключовите причини за появата на "татково време". Първата е очевидна: все повече майки ходят на работа. Разделянето на работното време, неминуемо предполага и споделяне на домашните задължения. А тъй като домакинската работа все още е запазена територия на жените, за мъжете остава играта с детето вечер. Втората, неочаквана причина е увеличаването на разводите: те довеждат до изключително татково време. А третата е все по-късната възраст, на която двойката взима решение за дете. И ако това със сигурност не радва демографите и лекарите, то психолозите могат да се изпълнят с щастие. Разбира се, младите бащи също могат да отделят много време за активното отглеждане на децата си, но това е малко по-трудно, когато човек е в началото на кариерата си и още му се живее безгрижно.

Групата на бащите в майчинство съвсем не е нова за САЩ или западна Европа. Тук

Гледката на баща, сменящ памперси

все още предизвиква удивление (ако видите мъж да се захване с подобна дейност на публично място, това все е още е сигурен признак, че е чужденец). Градинките си остават главно женско място, което гледа с подозрение бащите, излезли на разходка с децата си. Майките, бабите и лелите често дават съвети на самотни татковци, за да предпазят застрашеното в техните очи дете... "Засрамих се. Ние седим всеки ден и мърморим срещу люлките, викаме непрекъснато на децата да не се люлеят, защото има опасност да паднат. А този татко, отскоро започна да идва и на третия ден донесе няколко болта, отвертка и масльонка. Поправи люлките без нищо да каже. Сега децата се люлеят спокойно. А ние уж много се грижим, а само се възмущаваме и нищо не правим", разказва млада майка. Така бавно и постепенно бащите успяват да натрупат авторитет и да спечелят уважението дори на "професионалните" майки. А това съвсем не е лесно. Не всички майки са готови да споделят родителските задължения. В небезизвестния форум bg-mamma.com много жени бранят изключителното си право да бъдат най-важният родител в живота на детето и дори достигат до тези доста

Отживели твърдения за мястото на жената вкъщи

"а мъжът - да изкарва пари". Добре, че има и такива, които могат да си признаят: "Моят мъж понякога е по-добра майка на децата ни от мен." И докато жените си бранят майчинството, колкото и да е невероятно, мъжете си говорят за памперси. В не един мъжки форум може да се открие тема от типа "Сменяте ли памперси". Въпреки че повечето мъже си признават известното притеснение, с което се отдават на това задължение, има и такива свежи попадения като "Цар съм. Сменям ги всякакви, още от първия ден. Вече 19 месеца."

А един татко-мечта разказва така за бащинството си: "Пера, готвя (основно аз), гладя, чистя, бавя, ремонти правя, шия рокли на кукли, чета приказки и си играя, свиря на китара, къпя, калям. Не знам как се справям."

Оказва се, че

Децата, активно отглеждани от бащите си, са по-самостоятелни

по-любопитни и по-лесно си създават приятелства, ако вярваме на изследванията на Мичиганския университет. И още нещо открива това изследване: колкото повече бащите се отдават на домашния живот, толкова по-привлекателни стават те в очите на съпругите си. Може би това не е далеч от истината щом един български мъж предлага майчинството за бащи да бъде рекламирано със "слоган от типа: "Излезте в бащинство - младите майки ще ви се кефят". Мъжете искат внимание. Дайте им го и от тях ще стане добри майки... ъъъ, всъщност бащи!"

Съвсем не е нужно татковците да стават майки, достатъчно е да са "модерни бащи в майчинство", за да предизвикат много промени в обществото като цяло. Едни от първите печелещи в този нов семеен модел са... ресторантите за бързо хранене. Майките, обзети от желание за здравословно хранене, все по-рядко прибягват до "Макдоналдс" например. С татко храната може да е просто забавление. И ако това е промяна, която предвещава затлъстяло бъдеще, то можем да си представим много други далеч по-позитивни. Например площадки, където детето и таткото могат да си играят заедно. А за детската литература модерните бащи отварят нови хоризонти, защото, за да е хубаво четенето за лека нощ, приказката трябва да е интересна и на двамата. Така може би най-сетне ще се отървем от хилядите принцеси, които се занимават само с това да очакват принцове и розовите кукли барби. Със сигурност децата ни ще израснат малко по-различни. Момиченцата ще играят и футбол, а момченцата ще могат и да готвят, защото така прави татко. Ако този нов семеен модел успее да се превърне от малка групичка в голяма тенденция, никога повече няма да има проблем с неравенството на половете. Бащите в майчинство могат да направят много повече от която и да било политическа стратегия по този въпрос. Трябва им само малко време и доверие от страна на майките.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-P
    Комшията
    • - 1

    Няма нищо лошо в това мъжете да излизат по "майчинство", но при едно условие - първо да се направи ДНК тест, за да не се окаже, че си губят времето да гледат "детето на комшията".

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-P
    тя
    • + 1

    Хубава статия - хареса ми :-) Засяга бъдещето.

    За мен най-добрият вариант е двамата родители да си поделят и домакинските задължения и отглеждането и възпитаването на децата. Просто едно е да се гушнеш в мама, а друго - да играеш с татко на футбол.

    Оттам-нататък не смятам, че единият родител в нещо е по-добър от другия - това са само оправдания: че имало женска и мъжка работа. Ми както аз като съм жена и разбирам от техника и чаркове, защо мъжът ми да не може да пусне пералнята и да просне дрехите? Това срамно ли е или какво, да не би да е престъпление?

    Тези стереотипи и така наречени измислени "традиции" в днешно време са по-скоро за оправдание, когато човек го мързи.

    И аз имам една позната, чийто мъж не беше сменял памперсите на бебето, че бил много зает... Айде холан, без тия преструвки...

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Модерен по неволя
    • + 1

    Станахме модерни по неволя. Сутрин в детската градина само мъже водим децата. Причината е проста - в София разстоянията са големи , а семейната кола е най-често на разположение на мъжа. Та на който е колата , на него се пада и детето;))

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Леля Славка
    • + 1

    Хубава тема сте подхванали, Капитал!

    Моят баща е играл на кукли с мен, чистил е, готвил е, взимал ме е, водил ме е, хранил ме е, къпал ме е. Деца нямам, но и в момента у дома няма строго деление на труда. Мъжът ми готви (и то по-вкусно от мен) и чисти без да го натискам. Аз сглобявам мебели, бърникам прахосмукачката и даже ей сега трябва да ходя да наливам течност за чистачките в колата.

    Не си представям как един ден аз ще прекарвам 100% от времето си с децата, а а на него ще му се радвам, че "работи много, за да имаме пари". Мъжът не е банкомат, жената не е само и единствено майка/готвачка/чистачка.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-P
    блиндяев
    • - 1

    микво... тука компаниите дават 6 седмици отпуска за раждане... чесе и роди по-рано... три от тях изкараха с майка му в болницата... три у дома... и после блиндяевна на бачкане... а деди блиндяй - фултайм мама до девет месеца... щото може да бачка и вкъщи... първо шишета пълнех... после каши зех да готвя... пюрета и прочее... тва дайпъри, дрехи за нищо ги немах... добре че поспиваше повечко, та и малко работа отметах... ма основно бачках вечер като си доде майка му... и бенефиц от разходките с количка немá... щото тукашните майки неса тъй открехнати... като мамковинските... и кво... ейна... нищо ми нема... не съм умрел от досада... или скука... не изпедерастях... не се задуших в конвулсии при смена на некой по вонящ лоуд... обичам си я гадта... итя ме обича...

    Нередност?
  • 6
    nikolavj avatar :-|
    Никола Йорданов

    И аз сменях памперси (и то на обществени места). Имаме разделение (е, не много строго) - тя подбира дрехите, аз ги обличам, аз готвя, тя яде, аз храня децата, тя ... :-)
    Сега сериозно. Мъжественост и женственост не са противоположни, а допълващи се качества. Т.е., може да си и много мъжествен, и много женствен. Това ние психолозите наричаме андрогинност.
    Андрогинните хора са с много по-голяма ролева гъвкавост на поведението - могат да правят добре много неща и затова като цяло са по-успешни в живота.
    Тъкмо се чудя утре и двете ли да ги закарам на градина или само малката. Имаше 2-3 дни проблеми с корема, а аз утре имам само две кратки срещи, на които мога да я взема с мене. Ей сега ще отида да я питам дали иска на градина или "с тати."

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    mati

    Ето, това е прекрасна статия и истинско попадение за малка група, която води след себе си промяна. Ако не бяхме заедно първия месец сега нямаше да си живеем толкова хубаво тримата. Мисля, че дъжавата трябва да направи нещо по въпроса и да е по-лесно взимането на отпуск и от бащите и от майките през 1вия мес. научихме се заедно да гледаме дете и то се научи да е с нас по равно. заедно бяхме смотани и грешахме и така сме и до днес - е леко напреднахме. Много е трудно единия да усвои занаята и после да има търпението да изчака или учи и другия да го настигне. Просто трябва да почнат тази авантюра заедно. Сигурна сам, че от увеличението на бащите-майки ще последват от яисто практични до обществени промени. Те по-бързо реагират на идиотските политики и не премълчават в името на "спокойния и безпроблемен живот на детето".

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    Камен
    • + 1

    Какво толкова странно и интересно видяхте?Може да не е от първия ден,но и аз се научих да сменям памперси,мога да забъркам някоя манджа,а работата с пералнята сигурно ще ми отнеме около половин час обяснения кое с коя програма да е,за да мога да почна и това.:)Откакто с малкия се гледахме една вечер сами и аз го изкъпах,майка му се научи,че и сам човек може да я свърши тази работа.:)
    Като се замисля,имам пълното основание следващият път да накарам жената да направи някой дребен ремонт в къщи:):):)Уместно ли е,как мислите?:)

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    д-р Спок

    Чудесна статия.

    Но се сещам и за още една причина за тази тенденция. Все по-често може да се случи бащата да бъде безработен. Или майката да работи по-добре платена работа и/или да е по-заета в своята работа.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    Shvedka

    V Shvecia bashtite si vzimat otpuska po bashtinstvo i si gledat decata s kef! I az s kef gledah mladi mazhe da se razhozhdat s bebeta i da gi obgrizhvat!:)

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал