🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Непоносимостта да бъдеш себе си

Агенцията на ЕС за основни права публикува доклад, според който България е една от най-дискриминиращите държави в ЕС спрямо хората с различна сексуална ориентация

В България почти половината от участвалите в проучването смятат, че обиди срещу хората с различна сексуална ориентация са много разпространени.
В България почти половината от участвалите в проучването смятат, че обиди срещу хората с различна сексуална ориентация са много разпространени.
В България почти половината от участвалите в проучването смятат, че обиди срещу хората с различна сексуална ориентация са много разпространени.    ©  FRA
В България почти половината от участвалите в проучването смятат, че обиди срещу хората с различна сексуална ориентация са много разпространени.    ©  FRA
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бой в училищния двор, отказано повишение в работата, страх да хванеш гаджето си ръка – все още хиляди европейци всекидневно са дискриминирани всекидневно заради хомосексуалната си ориентация. Днес лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални лица (ЛГБТ) по цял свят отбелязват международния Ден срещу хомофобията.

Агенцията на ЕС за основни права публикува резултати от най-голямото онлайн проучване за опита на ЛГБТ-лица с престъпления от омраза и дискриминация в Европа. То е проведено сред 93 хиляди ЛГБТ хора в 27-те държави-членки на ЕС и кандидатката за членство Хърватска. На участвалите в проучването са задавани въпроси за опита им с дискриминация заради сексуалната им ориентация и нивото на дискриминация в техните страни.

Страх и дискриминация всеки ден

66% от отговорилите от всички държави-членки на ЕС се страхуват да се държат за ръце с партньор от същия пол на публично място. В България само един процент от питаните смята, че е "нормално" двойки от един пол да се държат за ръце публично.

На въпроса колко са чести обидите срещу хората с хомо-, би- и транссексуална ориентация в България, 44% отговарят, че те са много разпространени. В България ЛГБТ общността се чувства много по-дискриминирана, отколкото са средните стойности за държавите в ЕС. 

Над две трети от ЛГБТ-лицата, взели участие в проучването заявяват, че в училище са крили ориентацията си, за да се предпазят от обиди и дискриминация. Числото за България и тук е над средното европейско ниво - 71%. Също така две трети от респондентите през последната година не са поискали правосъдие заради нанесена обида или дискриминация пред властите, защото не вярват, че оплакването им ще донесе правосъдие.

Транссексуалните са най-често жертва на насилие

Проучването показва още, че най-често транссексуални лица стават жертва на обиди и насилие. Една трета от респондентите твърдят, че през последните два месеца са станали поне три пъти жертва на заплахи и насилие.

Само пет на сто от респондентите в ЕС и 26% в България твърдят, че са били дискриминирани на работното си място или при търсене на работа. Ниският процент на дискриминация обаче се дължи и на това, че много от ЛГБТ хората не разкриват сексуалната си ориентация на интервю за работа или пред колегите си.

На 17-ти май през 1990 година Световната здравна организация премахна хомосексуалността от международната класификация на болестите, координирана от нея. Събитието се превръща в ключов момент в борбата срещу хомофобията и през 2004-та година 17-ти май е обявен за международен Ден на борбата срещу хомофобията. Днес българската младежка ЛГБТ организация за трета поредна година организира символично велошествие под надслов "Заедно срещу хомофобията", което стартира от Съдебната палата в 18.30 часа. 

"Изследването на агенцията показва ежедневието на всички ЛГБТ-хора. Велошествието е позитивен начин да привлечем вниманието към една не-позитивна тема", казва Марко Марков, член на младежката ЛГБТ организация. В шествието с колела се включиха около 50 души, които в 19.00 часа тръгнаха в цветовете на дъгата от Съдебната палата на велосипедна обиколка по софийските улици. Групата беше придружена от полиция.

Марков разказва историята на негова позната, която в софийски автобус била целунала приятелката си за довиждане. След това била грубо обидена и заплашвана от спътник заради "неуместната" постъпка. "Това е реалността на всеки открит гей в България. Оцеляването е въпрос на късмет на кого ще попаднеш в градския транспорт", казва Марков.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    blockblock avatar :-|
    block
    • - 31
    • + 11

    а може би все пак наистина хомофобията се лекува с добрият стар бой? :)

    Нередност?
  • 2
    dedo_uluk avatar :-|
    Бай Благой
    • - 18
    • + 7

    Сега освен гей-парад ще има и вело-шествие?

    Нередност?
  • 3
    naffoo avatar :-|
    naffoo
    • - 4
    • + 20

    Въпрос, който стряска българина! Особено жените... които не могат да си представят, че любимият им съпруг предпочита мъж пред тях. А е с тях, само защото му е нужно извинение пред обществото! Поредното лицемерие и фалшив морал...

    Нередност?
  • 4
    hinhril avatar :-|
    hinhril
    • - 17
    • + 15

    Нямам против хората с различна ориентация, но наистина не понасям изкуствената показност. НЕ мога да подкрепя паради, шествия и прочее безвкусни прояви и твърдо стоя на мнение, че повечето хора ги дразни точно това, а не самия факт, че някой има по-различен вкус и разбиране. Според мен с парадиране и насаждане процеса няма да се обърне в полза на неразбраните, по-скоро следва да се потърси друг метод и борбата, която са започнали следва да е с водач държавата като пазител на демокрацията, колкото и странно да звучи в рамките на България. Със "сила" ефекта е краткосрочен - трябва подход. Всеки има право да бъде такъв, за какъвто се определи и никой няма право да го принуждава да се чуства виновен за това!

    Нередност?
  • 5
    hieros_logos avatar :-|
    hieros_logos
    • - 10
    • + 4

    Търпимост към тази група индивиди не може да се насажда. Това довежда до още повече негативизъм. Аз лично нямам нищо против да правят каквото си поискат в личния си живот- но дотам. Има устои на морал и приличие, които не следва да се променят без голяма част от обществото да го желае. Това е част от обществения договор..Иначе става комунизъм или фашизъм..

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 6
    seriozen avatar :-|
    Seriozen
    • - 4
    • + 6

    Смятам, че българското общество е изключително толерантно и добронамерено, към този тип взаимоотношения, но пътя по който са поели ЛГБТ организации е грешен. Днес можеше хомосексуалистите да имат всичко им се пада по право: да създават семейства и споделят любовта си с другите, ако не съществуваха индивиди като Азис и пр, и не се парадираше с гей гордостта по този безвкусен начин. България е една от първите легализирали хомосексуалността и обявили я за част от нормалното още 1968. За разлика от "либералния" запад тук хората са склонни да приемат много повече неща, първо защото не са религиозни, и второ защото не са склонни да мразят бе причина. Парадите са били създавани за противодействие на омразата и тук тя липсваше докато не се появиха тези традиционни шествия и не започнаха да генерират такава. Целият този шум, който превръща всеки хомо в медийна звезда отвръщава хората и прави интеграцията трудна. Тук обаче не България е виновна, а световните ЛГБТ организации, които лапат пари от субсидии и насаждат стереотипи чрез Гей Прайдове, вместо да помагат да се изгради законодателство срещу декриминцията и равнопоставеност, както и да помагат гей хората да се приемат такива, каквито са, за да бъдат полезни на себе си и обществото.

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 5
    • + 2

    В държава от Ориента, каквато е България, педеругите няма начин да бият тъпана....
    Кротко тихо, нкъщи, да, ама тъпана не!!!

    Нередност?
  • 8
    koala avatar :-|
    piano_lady
    • - 1
    • + 4

    Нека погледнем нещата от друг ъгъл.Ако хомосексуалистите се чувстваха нормално,недискриминирани,незаплашвани,ако можеха да живеят един средностатистически личен,обществен и професионален живот,логично не биха нито парадирали и показвали,нито напомняли за себе си по такъв наистина често прекалено натрапчив начин.Това обаче не е така.А когато една група хора не се чувства на равна нога с останалите,естествено,търси начини да промени това.Да подобри условията си на живот,да придобие правата,от които е лишена.Съвсем естествено.
    Не виждам защо хетеросексуалните да могат да се държат за ръка,а хомосексуалните-не?Едното е морално,а другото-не.Едното е любов,а другото-парадиране?Значи с един аршин мерим за едните и с друг-за другите,но искаме да претендираме за свободомислие и морален прогрес.Не се връзва.
    Що се отнася до Азис примерно-всеки има право на лош вкус- и хетеро,и хомосексуални.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал