🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правата на човека през 2016 г: под ботуша на омразата и безнаказаността на корупцията

Годишният доклад на Българския Хелзинкски комитет съдържа плашещи изводи за драстичния скок на подбуждането към омраза и насилие и абсолютния крах на свободата на изразяване

Така наречените "ловци на бежанци" се превърнаха в едно от публичните лица на възхода на речта на омразата в България, отразявани щедро от националните медии.
Така наречените "ловци на бежанци" се превърнаха в едно от публичните лица на възхода на речта на омразата в България, отразявани щедро от националните медии.
Така наречените "ловци на бежанци" се превърнаха в едно от публичните лица на възхода на речта на омразата в България, отразявани щедро от националните медии.    ©  Георги Кожухаров
Така наречените "ловци на бежанци" се превърнаха в едно от публичните лица на възхода на речта на омразата в България, отразявани щедро от националните медии.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Драстично повишаване на публичното подбуждане към омраза и насилие. Безнаказаност на корупцията, която разяжда всички сфери на обществения живот. Сриване на свободата на изразяване. Застой на реформата на съдебната власт и особено на прокуратурата.

Това са само част от тревожните изводи на неправителствената организация Български Хелзинкски комитет (БХК) в годишния им доклад за 2016 г., който дава обобщен поглед върху състоянието на човешките права в България. Страната ни отбелязва сериозен регрес в редица области, което говори за повече от плашещи процеси, протичащи в обществения живот.

Омразата отрови обществения живот

Най-сериозната крачка назад в опазването на правата на човека през 2016 г. според БХК е драматичното засилване на подбуждането към омраза, дискриминация и насилие от ефира на медии, от социални мрежи, интернет сайтове за фалшиви новини и публични митинги на расистки групи.

Това създава отровна среда за обществени разговори по теми като миграционна политика и интеграция на малцинствата. Най-чест обект на расистки атаки са роми, мюсюлмани, бежанци, като агресията се насочва и към малкото граждански организации и активисти, които се занимават със защита правата на уязвимите групи в страната. Езикът на омразата прераства и в действия като атаки срещу джамии в цялата страна, нападения на расистки банди над мигранти в столицата, "лов на бежанци" по границата от самозвани групи, които останаха безнаказани от официалните власти и т.н.

Най-сериозна роля за безпрецедентното нарастване на тези явления има бездействието на полиция и прокуратура, смята неправителствената организация. На следващо място идва и поведението на медийния регулатор СЕМ, останал безучастен към закононарушенията в ефира на медиите.

Нарасналото влияние на националистическите формации върху държавното управление е друга тревожна тенденция, която намира място в доклада на БХК. Като пример организацията посочва поредицата от ретроградни законодателни промени, които те прокараха през годината. Сред тях са ограничаването на броя на избирателните секции в Турция, законът за ограничаване на облекло, покриващо лицето, по-известен в публичното пространство като "забрана на бурките" и др.

Абсолютен крах на свободата на изразяване

По отношение на медийната среда и свободата на изразяването БХК отчита "абсолютен крах и дълбаене в дъното." А причините за тази диагноза са безпрецедентният пик на фалшивите новини, продължаващата игра на медиите като "пазители" на комфорта на властта и "бухалки" срещу нейните опоненти, силните икономически и политически зависимости на медийния пазар, натиска върху медии и журналисти, потъпкването на базови етични правила и т.н. Като пример са откроени кафявите сайтове ПИК и БЛИЦ, "които масово публикуват клевети, лъжи и манипулации с честота, понякога стигаща до тормоз спрямо определени, неудобни за властта хора".

Отказ от реформа в прокуратурата

В доклада на БХК е отбелязано приемането на някои позитивни промени в Закона за съдебната власт през 2016г., като например обособяването на две колегии във Висшия съдебен съвет (ВСС) - съдийска и прокурорска, приетите гаранции за по-голяма публичност на дейността на ВСС, въвеждането на елементи на съдийско самоуправление, подобряването на процеса на кариерно израстване в системата и др.

Неправителствената организация обръща внимание, че дори и с тези промени в България не се постига утвърдения стандарт за независимост на съдебната власт и, по-специално, изискването за свобода от политическо влияние на органа, администриращ системата - ВСС. Важно отрицателно развитие е и това, че през годината не се състояха същностни реформи в прокуратурата, които да повишат нейната отчетност и ефективност.

В доклада изрично е посочено и изменението на Закона за съдебната власт, с което новопостъпилите в съсловни организации съдии, прокурори и следователи трябва да декларират членството си в тях пред ВСС, както и да се води публичен регистър на тези декларации. БХК отчита, че това принципно изискване беше тенденциозно преобърнато от депутатите в инструмент за отслабване на критични към статуквото в съдебната система професионални сдружения като Съюза на съдиите в България например.

Повече примери и детайли за нарушенията на човешките права в тези и други области можете да намерите тук.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    naffoo avatar :-|
    naffoo
    • - 1
    • + 1

    Реалността е такава! Нещата стават все по-зле!

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 3
    • + 2

    Щом БХК пищи на умряло, значи държавата си спазва поне малко националните интереси. Ако вземем да си върнем обективната информация по учебниците ще е идеално (и още по-"плашещо" за БХК).

    Срамно е, че тази организация си позволява да коментира цензурата, след като така старателно цензурират националното самосъзнание от материалите, по които учат българските деца.

    Нередност?
  • 3
    viper_c avatar :-|
    Viper_c
    • - 2
    • + 1

    Гоше, колко рубли заработваш на пост помия?

    Нередност?
  • 4
    els_g avatar :-|
    els_g
    • + 2

    Нищо ново в доклада на бхк, нищо ценно. Единствено големите претенции за "анализ" на едно превзето и много частично (частичната истина е една от най-добрите манипулации на истината, тъй като тихомълком я превръща в лъжа) обощение на обстановката в България, чиято стойност обаче е повече от съмнителна, предвид очевАдните пропуски и тесногръдата либерална гледна точка.

    Е, у читателя остава и удовлетворението от дълготрайността на ефекта от недоказания шамар, получен от главата на защитниците на маргиналите. Което обаче също е предвидимо, тъй като произтича от неговата природа на страхливец, отличаваща се със злопаметност и подлост.

    Досадно и отегчително, особено с прозиращите истерични вопли на ... как беше... грантоядците! Явно е обаче, че поговорката "С какъвто се събереш, такъв ставаш!" още веднъж доказа мъдростта си: вижте само как се опитват да се представят за жертви, досущ като циганите и ислямските наглеци!

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 2

    До коментар [#3] от "Viper_c":

    0, плюс това на кого му трябва тази девалвирана валута?

    Аз съм българофил и като такъв не понасям организациите, целящи да унищожат националната ни идентичност и култура, докато защитават безчинствата на циганите. Защо никога на БХК не им се е налагало да защитават арменското малцинство?

    Нередност?
  • 6
    umd37525585 avatar :-|
    umd37525585

    гневът на мюсюлманите е именно забраната на облеклото им ,не мога да разбера кому ,,пречат''.това си е тяхна религия.нима ако забранят на жените у нас дане носят къси и впити поли,бюстиета впити клинове ще им бъде приятно. попитали кучето защо си ближе оная работа ,то одговорило въпрост на вкус

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал