Парите обичат тишината

Порочните практики при управлението на бюджета за отбрана

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В армията системата мачка най-безмилостно онези съвестни военнослужещи, които говорят открито за проблемите.

"Светът е опасно място не заради тези, които произвеждат зло, а заради тези, които го виждат и не правят нищо." Тази мисъл на Айнщайн вероятно мотивира по-принципните държавни служители понякога да събират смелост и да бият тревога за нередностите, които виждат при изразходването на парите на данъкоплатците. Господстващата клептокрация, разбира се, няма изгода от това и винаги ще търси начин да затвори устата на честните. В най-голяма степен това важи за военизираните структури, чиято дейност често е скрита под булото на секретността.

Именно такъв е случаят с продължаващите вече над година и половина верижни скандали около рамковото споразумение за доставка на десантни системи за специалните сили на армия ни. На пръв поглед парадоксално, но всъщност съвсем закономерно, цялата система в момента започва да се обръща точно срещу хората, които най-активно сигнализираха за евентуални нарушения.

Фундаменталният проблем в случая е, че порочните практики при управлението на бюджета за сигурност няма как да се изкоренят без участието на "вътрешен човек", който е готов да говори за засекретените безобразия. В английския език дори има специален термин за подобни хора – whistleblowers. В България обаче системата мачка най-безмилостно именно онези съвестни граждани (в случая - офицери), които дръзват да нарушат омертата. Защото те са най-големият враг на безшумното разпределение на милиони с мнимия аргумент за "защита на отечеството".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • + 4

    Слабо...

    Факти, анализ, изводи? Или само общи приказки като по на една ракия?

    Това "Капитал" ли е или "24 часа"?

    Нередност?
Нов коментар