Цената на липсващите реформи

Дългите години отлагани реформи в МВР са го превърнали в опасно неефективна структура, която само харчи пари, но не дава очаквания резултат

Снимката е архивна (от протестите на служителите на МВР през 2009 г.)
Снимката е архивна (от протестите на служителите на МВР през 2009 г.)
Снимката е архивна (от протестите на служителите на МВР през 2009 г.)    ©  Юлия Лазарова
Снимката е архивна (от протестите на служителите на МВР през 2009 г.)    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За протестите на полицаите сега има много ясен повод и сравнително очевидно обяснение. Отнемането на социалните придобивки е естествено да предизвика съпротива. От недоволството по всичко личи се възползваха различни политици (вижте повече в текста Бунтът на Лютви Цветан). ДПС чрез медиите на депутата Делян Пеевски се опита да засили напрежението, за да измести Реформаторския блок от властта и да се намести на неговото място. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, по всичко личи, сипваше допълнително бензин в огъня в опит да си върне контролът над МВР.

За всичко това обаче има много по-голяма причина. Дългите години отлагани реформи в МВР са го превърнали в опасно неефективна структура, която само харчи пари, но не дава очаквания резултат. През цялото това време почти всичко, правено в сектор "Сигурност", е било за да се гарантира комфортът на политиците, които го контролират, и на работещите там (вижте повече в текста Бегемотът на прехода).

Днес всички плащат цената на неслучилите се реформи. Политиците получават силна доза политическа нестабилност. Полицаите получават несигурност за бъдещето си и неудовлетвореност от работата си. Ние, данъкоплатците, не получаваме нищо.

Изходът от тази ситуация е само един - радикални и бързи реформи. Поредното им отлагане под различен натиск само ще направи проблемите по-големи.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    glog avatar :-|
    glog
    • - 1
    • + 14

    Браво на автора и на модераторите. Макар и кратко, поради което е и малко непълно, нито една буква от казаното в статията не се различава от истината. Браво!!!

    Нередност?
  • 2
    odysey avatar :-(
    тракиец
    • + 22

    Цената на липсващите реформи най-добре се вижда на изход терминала на летището... Профила на отлитащите е : бял човек, предимно със средно и висше образование, отиващ да работи , необвързан- идеалният преселенец. Няма смисъл да коментираме състоянието на българското общество, но каквито и данъци да измисли Горанов, каквито и такси да въведе, не е възможно един работещ да храни 10 търтея... Затова и парите няма да стигат, защото задачата, как да стои пълен басейн с една тръба пълнеща басейна и 10-те изпразващи е физически нерешима и никакви виртуални и счетоводни врътки не могат да го напълнят... За съжаление все повече хора си мислят, че физичните закони не важат за тях...

    Нередност?
Нов коментар