🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Затегнете коланите. Ще друса

Как и защо решихме броят на "Капитал" да изглежда по този начин

   ©  Студио Ентусиазъм
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този брой на "Капитал" е малко по-различен от всички останали през годината. Вместо на събития от седмицата и анализи на по-важните тенденции той е посветен на хората, историите и тенденциите, които по-радикално променят живота ни.

На английски думата за това е disruption. На български още не сме измислили една дума за това - превеждаме го по-скоро като "разрушителна промяна". Словосъчетанието носи в себе си две идеи и много нюанси между тях. Разрушителната промяна може да направи животът ни по-лош, но може и да събори до основи нещо голямо, което спъва нашето развитие и затваря по неприятен начин хоризонта ни. Пример за първото са заплахите, които дебнат в света около нас. Войната в Сирия от изток и отчаяните опити на Русия да се спаси от фалит на икономиката си заплашва България с несигурност и хибридна агресия. Същите събития променят света и на запад. Европейският съюз е разклатен от опитите да лавира между различните кризи - като започнем от вече старите като фалита на Гърция, минем през Украйна и стигнем до актуалните, свързани с бежанците от Сирия, Афганистан и Северна Африка. Когато към това прибавим и кампанията на Великобритания, която заплашва с излизане от ЕС, ако той не се промени, рисковете за България да се озове трайно в периферията на един все по-нестабилен съюз, усещането за "перфектната буря" става съвсем осезаемо. И това е лошо. Най-малкото защото в пограничните райони обикновено богати са не съвестните граждани, а предимно контрабандистите.

Светът, разбира се, не е само черен. Някои от най-страховитите прогнози от последната година не се сбъднаха. Путин не нареди на танковете си да влязат в Прибалтика, Европейският съюз не се разпадна заради Гърция, много вероятно ще преживее и другите кризи. Оцеляването обаче не означава, че всичко ще е както преди. Всяко от тези събития разклати старите баланси и на тяхно място ще се появят нови взаимоотношения. Светът вече е друг, а промяната не само че няма да свърши скоро, а по всичко личи, че тепърва започва, и то на все по-бързи обороти.

Погледнато откъм България, всичко това изглежда странно. През последните години основните усилия тук са насочени точно в обратна посока - да се запази сегашното положение. Според повечето ни политици единствената алтернатива на днешната "стабилност" е сриването в пропастта. За прогрес никой дори не смее да говори. На желанието за напредък се отговаря с имитации. Това се видя най-добре покрай проваления за момента опит за съдебна реформа. В него партийните хамстери направиха няколко оборота на място в политическата си въртележка, колкото да не се разсърдят "началниците" (Брюксел и Берлин). Но реална промяна нямаше.

Това обаче не беше само лоша новина. Имитацията на реформа събуди неочаквана обществена енергия - осъзнати хора, които много ясно казаха, че не са доволни от това колелото на историята да буксува до безкрай в политическата кал. Десетки достойни съдии от цялата страна заявиха открито желанието си за промяна и това беше историческо събитие за консервативната правораздавателна система. Промяната там никога няма да се случи, ако само се налага отвън. А съвсем доскоро нищо не подсказваше, че почтените магистрати са способни да се организират, за да помогнат проактивно това да се случи.

В този динамичен свят за България има два пътя. Единият е тя да бъде жертва на промяната и да се носи безпомощно, накъдето я духа бурният вятър на историята. Другият е да се адаптира към новата ситуация и да се опита да спечели.

Пример за по-смисленото поведение дават няколко души, описани в този брой на "Капитал". Те са избрали да се фокусират не върху проблемите, а върху решенията им. Някои от тях са чужденци, които инвестират времето и енергията си в това да трансформират България по-добро място за живеене. Други са се посветили на това да превърнат няколко училища в места, които помагат на децата да станат свободни личности. Трети са решили да организират компаниите си по съвсем различен от традиционния начин. Всички те са избрали не да се фрустрират и оплакват от света около тях, а да го променят. Решили са да бъдат господари на живота си, а не роби на обстоятелствата.

Големите промени са нещо, с което явно трябва да свикваме. Тази година си отива с надеждите, че Реформаторският блок ще успее да свърши нещо смислено във властта. Дясната коалиция влиза в 2016 практически разцепена и до голяма степен обезсмислена. В старата година оставяме и надеждите, че скоро ще започне радикална реформа в съдебната система. Веригата от тези и други събития е прекалено голяма, за да утихне скоро. Догодина ни чакат още промени. Стрес тестовете на банките ще покажат каква точно е цената на дългите години лоша регулация и може би ще разместят пластовете в сектора и в цялата икономика. В края на 2016 ни предстоят и избори за президент, които или ще затвърдят сегашната политическа ситуация, която крепи отчаяно статуквото. Или пък ще сложат началото на края му. При всички положения е ясно, че предстои още по-динамична година. В нея често ще друса, някъде ще победим, другаде ще загубим, но със сигурност ще бъде интересно.

*Коледният брой на "Капитал" ще излезе на 24.12 на хартия, а в дните от днес до 3.01 текстовете ще бъдат публикувани и на capital.bg.

22 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivaylo_bg_sf avatar :-|
    Ивайло
    • - 7
    • + 10

    Тези две седмици (полу-почивни), Капитал ще продължи ли да излиза всяка събота, или ще излиза в друг ден?

    Нередност?
  • 2
    lyuba_yordanova avatar :-|
    Люба Йорданова
    • - 1
    • + 34

    До коментар [#1] от "Ивайло":

    Последният брой за годината излиза утре, на 24.12, следващият на Капитал Daily - на 4.01, а на Капитал Weekly - на 9.01. Capital.bg, разбира се, работи всекидневно.

    Нередност?
  • 3
    ivaylo_bg_sf avatar :-|
    Ивайло
    • - 1
    • + 12

    До коментар [#2] от "Люба Йорданова":

    Благодаря

    Нередност?
  • 4
    romolus avatar :-|
    Додо
    • - 14
    • + 64

    Аз пък се чудя, дали ще има скоро промяна в Капитал, в Дневник и т.н.
    Или, всъщност, няма нужда от такава промяна...
    Предполагам, че вече са обобщени резултатите от анкетите,които скоро изсакчаха в сайтовете, и предполагам, че е ясно, че новата политика на Капитал, най-вече, абонаментната такава, е пълен провал. Може би има и други интересни данни, като например, колко от читателите смятат, че Капитал отразява едностранно събитията...
    И дали всъщност, на читателите не им идва маааалко в повече цялото това залитане в определен сектор и посока на цялата медийна група...

    След като има толкова нужда от реформи в тази страна, защо да няма реформи и тук, се питам аз.
    Къде са блестящите колумнисти, да попитам аз, къде е разследващата журналистика, къде са нетрадициононите гледни точки, къде са вдъхновяващите материали! Къде са невероятно интересните интервюта? Къде са темите, които предизвикват дебати, които създават напрежение, които водят до оставки, до назначения, до преосмисляния!
    Или мислите, че като превеждате бавно и некачествено, това е достатъчно?
    Мисля си, че голяма част от читателите тук, могат да си четат в оригинал и сами, тоест, съсредоточете се в това, да произвеждате съдържание, и то качествено, а не да копирате такова,и то, некачествено.
    Към ръковоството на тази медия -Съсредоточете се в това, да накарате журналистите, които работя за вас, да се чувстват удовлетворени и от заплатите, и от отношението към тях. Може би като резултат ще получим нещо повече от това, да регистрираме само събития, а не да ги отразяваме...
    И може би, както призозвавете към признаване на грешки от страна политици, съд, полиция, бизнесмени и т.н., да вземете и вие да си признаете грешките през годината...или казвате, ВИЕ НЕ ГРЕШИТЕ!!!

    А относно 2016 година в България-нищо няма да се промени, поне в политически аспект. Ако пък някой си въобразява, че президентските избори през 2016 ще променят нещо в България, значи, или е глупав, или се опитва да заблуждава читателите си...
    Успех на екипа на вестника и през 2016!
    пс
    вземете да си оправите и секцията с коментарите и абсурдната рейтингова система. Има добри примери по света,и ако искате да ви приемат насериозно, вземете и вие, като медия, да приемате насериозно читателите си!!!!

    Нередност?
  • 5
    chichka avatar :-|
    chichka
    • - 4
    • + 7

    [quote#4:"Додо"]Предполагам, че вече са обобщени резултатите от анкетите,които скоро изсакчаха в сайтовете, и предполагам, че е ясно, че новата политика на Капитал, най-вече, абонаментната такава, е пълен провал. Може би има и други интересни данни, като например, колко от читателите смятат, че Капитал отразява едностранно събитията... [/quote]
    Аз не съм срещал такава анкета! А държа да си дам мнението!

    Нередност?
  • 6
    ahasver avatar :-|
    ahasver
    • - 21
    • + 14

    Путин не нареди на танковете си да влязат в Прибалтика,
    Тази възможност беше само в горещите глави на някои прибалтийци и натовски генерали.
    На Путин не му трябват таралежи в гащите. Стигат му тези които му набутаха .
    В интернет има интересни статии за автора.Не са за хвалене.

    Нередност?
  • 7
    ahasver avatar :-|
    ahasver
    • - 6
    • + 11

    Не разбрах защо задника на лъва е заешки ?

    Нередност?
  • 8
    vladislav_paunov avatar :-|
    Molotov
    • - 1
    • + 19

    Дисрапшън в много случай е нещо позитивно - примерно технологични компании, които разтърсват цели сектори за по-добро. По-скоро е нещо като "разрушително създаване" на български. Иначе "партийните хамстери направиха няколко оборота на място в политическата си въртележка" е силно, много силно и за съжаление вярно, много вярно!

    Нередност?
  • 9
    georgi_ch avatar :-|
    georgi_ch
    • - 1
    • + 4

    Creative destruction -> съзидателна разруха или нещо подобно.

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 13

    До коментар [#4] от "Додо":

    Подкрепям всеки ваш извод! Много сте точен.

    Нередност?
Нов коментар