🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сегашно, но по-историческо

Важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Петдесет килограма и шест метра височина. Това са параметрите на 21.2 млн. лева в брой. Точно толкова са откраднати преди седем години от касата на Алфа банк. Не, най-големият банков обир в България (без да броим краха на системата от 1996 г. и този на КТБ от 2014 г.) не е дело на маскирани обирджии като бандата Бийгъл, а на суховат касиер. Историята с обира на Алфа банк е по-скоро банална и поредната, която показва, че има тежък институционален дефицит, на който се дължи и натрапчивото усещане за безнаказаност.

Защото там, където има институции, такова чувство няма. Глобата, която Европейската комисия наложи на Google за нелоялна конкуренция, е без прецедент по своя размер и ще преподреди дигиталния пазар. В редакцията се шегувахме, че компанията може да я събори, ако обжалва пред българския Върховен административен съд.

Това, че няма опашки пред банките (отново без да броим КТБ) и магазините са пълни, не следва толкова от работата на българските институции, колкото от наложения им отвън валутен борд. Въведен като временна мярка през 1997 г., той си остана ключов гарант на стабилността в държавата. Ето защо на 20-ата му годишнина решихме да припомним, че бордът е едно от най-смислените неща, които ни се случиха след две икономически катастрофи през 90-те. Обсъждайки снимки за корицата, попитахме дали могат да се ориентират по тях журналистите в "Капитал", които са прохождали по времето, когато родителите им са се редели на опашки пред банките и магазините за хранителни стоки. С малко помощ успяха.

Познаването на фактите от историята е базовото условие за сбъдване на надеждата мрачните й страници да не бъдат повторени. Ето защо са важни инициативи като "Какво се случи преди 1989", разказващи на младите за времената преди 10 ноември на паметната година. Защото информираността е основната имунизация срещу манипулациите. И соцът не е хепи.

Селекцията от четири исторически карти, които са помогнали да се осъзнаят важни за човечеството иновативни процеси през вековете, напомня колко е важно да мислим извън кутията.

Интерпретирано на наша почва, това са и 27 години препирни какво да се случи с чинията на Бузлуджа, продължаващи и в годината, когато SpaceX изпрати сателита на "Булсатком" в Космоса. Проблемът може да се реши със замах, ако там примерно бъде преместено председателството на ЕС догодина. На фона на започващото "цифрово председателство" на Естония цялата "подготовка" на българското правителство, включително актуалният водевил с НДК, носи чувство за потискаща изостаналост.

Това не е справедливо и спрямо високотехнологичния бизнес в България, който расте, а истории като тази за трите млади дами, създали бранда за обувки FAR, подреден от списание Vogue до Chanel, Gucci, Yves Saint Laurent, показват, че винаги има път към смислено утре.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363

    #26 - чувство за потискаща изостаналост...

    Нередност?
Нов коментар