🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И правилният избор е...

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докато бил президент, Барак Обама всяка сутрин обличал почти едни и същи ризи и вратовръзки. Саката му били различни само когато протоколът го изисква. Това прави и Марк Зукърбърг, който носи само един вид сива тениска. А когато е по-хладно - слага отгоре сив суичър и дънки.

Обяснението за това е просто. И на двамата всеки ден им се налага да взимат много важни решения, повечето от които са със сериозни последствия. Едно решение по-малко - например как да се облечеш сутринта, намалява напрежението, макар и не с много.

Още преди десетина години психолозите започват да забелязват, че броят решения, които трябва да взима всеки човек, непрекъснато се увеличава. До неотдавна например, за да имаш телефон, единствената комуникационна компания ти прекарваше кабел и това беше всичко. Сега трябва да избереш апарат измежду десетки варианти, после да се спреш на един от няколкото оператори и най-накрая да видиш кой от всичките тарифни планове е най-добър. Изобилието от избори, казват учените, прави човека, който не знае как да ги прави, стресиран и нещастен. Умението да взимаш най-правилното решение от няколко възможни е ключово не само за да вървиш напред, но и за да се чувстваш щастлив.

Няколко теми в новия брой на "Капитал" са посветени на различни по мащабите си избори. Водещият материал тази седмица разказва в какво ще се превърне центърът на София. През следващите години предстои той да се промени под влиянието на няколко фактора. Увеличаването на цените на недвижимите имоти, миграцията към София и големият ръст в броя на туристите означават, че центърът на столицата ще се уплътни и порасне във вертикална посока. Старите къщи ще стават все по-малко, хотелите и бизнес сградите - все повече. Това всъщност може и да не е никак лошо, стига обаче столичната община и кметство да направят правилните избори. От техните решения как да управляват този процес ще зависи дали градоустройствената стратегия ще е провал или успех.

Покрай идването в България на Еманюел Макрон премиерът Бойко Борисов също е изправен пред важен избор. Френският президент търси съюзници в Европа за реформирането на ЕС, но иска неща, от които български бизнеси и техните работници могат да пострадат. Париж обаче предлага в замяна помощ при влизането в чакалнята на еврозоната, от което дългосрочните ползи за България могат да бъдат много.

И Съветът за електронни медии (СЕМ) тази седмица трябваше да взима сериозно решение - кой да е следващият генерален директор на БНТ. Изборът на Константин Каменаров не беше най-лошият възможен вариант, но начинът, по който се случи, показа, че важното за ръководителя на обществената телевизия са не толкова концепцията и уменията на кандидата, колкото политическата подкрепа, която той е събрал.

В този брой на "Капитал" има и няколко текста, които може да помогнат при избора на правилни решения в личен план:

- В броя може да видите анализ как се променят портфейлите на пенсионните фондове, така че да вземете възможно най-доброто решение къде да спестявате пари.

- Ако се чудите какво да правите и през свободното си време, имаме няколко готови решения - идеи за хотели и комплекси, които предлагат много повече от спане и закуска.

Все още няма коментари
Нов коментар