Децата са повече от окей

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ето ви една добра новина - поколението на младите, което скоро ще започне да излиза на по-сериозни позиции в бизнеса и държавата, може да донесе огромна, и то положителна, промяна.

Темата от корицата в този брой на "Капитал" вдига поглед от текущите скандали в държавата, за да види какво ще се случва през следващите години, когато сегашните млади - хората в България на по-малко от 30 години, ще пристъпят няколко крачки по-напред.

Обобщенията за цяло поколение, разбира се, не са най-добрата база да се правят прогнози за бъдещето. Светът се движи напред от изключенията, но от средните стойности зависи дали ще се срине назад, или ще разчисти пътя нагоре.

Данните от едно от изследванията за нагласите на младежта в България към живота всъщност показват доста оптимистична картина:

  • те харесват свободата (81%!)
  • смятат печалбата за важна (64%)
  • уважават демокрацията (62%)

Нещо повече - 61% от тях не виждат никакъв смисъл да емигрират, което е революционна промяна. През 2002 г. само 14% от младите хора в България са искали да останат тук.

Това не е единствената революция в нагласите. Когато се сравнят данните сега с тези отпреди четири години, се вижда, че броят на младите хора, за които свободата е важна, се е удвоил. Близо три пъти се е увеличил прагматизмът - тези, които намират печалбата за важна.

Тази промяна в нагласите означава едно - на смяна застъпва поколение, което е израснало със свободата, демокрацията и пазарната икономика. То вярва в тях, иска да промени нещата, само още не знае как, но това е съвсем нормално.

Така че, накратко, децата са повече от окей, остава само да им се направи място. (Повече по тази тема - тук.)

Смяна на поколенията се случи преди няколко дни и в най-голямата българска компания - "Лукойл". Дългогодишният й изпълнителен директор Валентин Златев беше сменен с нов (и по-млад) представител на руския нефтен гигант. Така една от най-силните фигури в българската икономика - заради комбинацията си от мащаб на управлявания бизнес и политически връзки, отстъпва крачка назад. От това може да има съвсем конкретни последствия за пазара на горива и позицията на "Лукойл" в България (вижте повече тук).

Смяната на поколенията обаче не означава задължително смяна на ценностите. Голямо значение има и как се случва тя - кой е застанал на входа на бъдещето. Една история от този брой показва добре какво и как може да се обърка. Разказва я Методи Лалов - човекът, който допреди три години беше шеф на Софийския районен съд. Той си спомня как е бил одобрен за този пост след интервю лично при Делян Пеевски - човекът, за когото се подозира, че управлява влиянието на ДПС (и отчасти Бойко Борисов) в съдебната система.

В броя ще видите още:

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    theduloclan avatar :-|
    theduloclan
    • - 5
    • + 1

    Това което не е "окей" е че Дневник получава финансиране от "америка за България" и от турското посолство, което обяснява и факта че не говорят български език.

    Нередност?
  • 2
    rosenslavov avatar :-|
    rosenslavov
    • + 1

    До коментар [#1] от "theduloclan":

    От къде правите тези изводи ?

    Нередност?
Нов коментар